Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] problem z obrotami, pedałem gazu...

Featured Replies

Napisano

witam! mam niemały problem ze swoją asterką. chodzi o to, iż (oczywiście jak to często bywa) nie zawsze po wciśnięciu pedału gazu, na luzie, obroty pozostają w miejscu i nie opadają a czasami nawet same się zwiększają (mimo puszczonego pedału gazu) z pedałowania żadne błędy nie wyskakują... dzisiaj podjechałem do mechanika, podłączyliśmy kompa i również błędów żadnych nie wykazano... Podczas analizy wychylenia pedału gazu na komputerze zaobserwowaliśmy, iż nie wraca on całkowicie do stanu zerowego tylko pozostaje na poziomie 2%. czy ktoś z kolegów miał może podobny problem? czy wina będzie leżała po stronie padniętego (zawieszajacego się) potencjometru?

Zamieniliśmy na inny pedał jednakże sytuacja się powtórzyła(choć nie mamy 100% pewności, iż wymieniony pedał jest dobry ponieważ mechanik nie pamiętał dlaczego leży on u niego i nie daje gwarancji, że jest sprawny) z góry dzięki za wszelkie sugestie co jeszcze sprawdzić...

Napisano
  • Autor

> O ile obroty się zwiększają?

dzisiaj z poziomu 3000 wzrosły do 4000 i chyba chciały iść dalej ale przerwałem zgaszeniem silnika

Napisano

> dzisiaj z poziomu 3000 wzrosły do 4000 i chyba chciały iść dalej ale przerwałem zgaszeniem silnika

Ciekawe, czy nie jest to związane z zupełnie inną przyczyną samoczynnego zwiększania obrotów hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Ciekawe, czy nie jest to związane z zupełnie inną przyczyną samoczynnego zwiększania obrotów

trudno powiedzieć ponieważ żadnych błędów nie ma

Napisano

> trudno powiedzieć ponieważ żadnych błędów nie ma

Oleju nie ubywa?

Napisano

Potencjometr nie może się zawiesić z uwagi na jego konstrukcję.

Musiałby cały pedał nie wracać po wciśnięciu.

Należałoby wykonać pomiary (woltomierzem, czy diagnoskopem) w momencie występowania usterki, bo może to nie być wina pedału.

Napisano
  • Autor

> Oleju nie ubywa?

Oleju nie ubywa bo też było to sprawdzane... Jeśli chodzi o pedał gazu to tak jak pisałem wcześniej nie cofał się do końca tylko zostawał na jakiś 2 % wychylenia. kiedy zgasiliśmy silnik i cofnęliśmy pedał delikatnie ręcznie i odpaliliśmy silnik jego wartość spadła z 2 do zera i wtedy wszystko było ok., dlatego podejrzewamy, że to pedał gazu... a czy przepustnica się zacinać z powodu zabrudzenia i to być przyczyną? ew. obstawiamy jeszcze sterownik ale to chyba wyskakiwały by jakieś błędy?

Napisano

Trzeba było cofnąć pedał bez wyłączania silnika.

Przepustnica w dieslu nie służy do regulacji obrotów.

Napisano
  • Autor

jeszcze jedna kwestia, która teraz mi się przypomniała... jakiś miesiąc temu miałem już problem z pedałem gazu. wyskakiwały błędy P1120 i P1122. pedał gazu nie reagował oraz zapalała się kontrolka samochodziku z kluczykiem oraz samochód w poślizgu. Przeczyściłem wtyczki (choć nie były brudne) skasowałem błędy i wszystko było ok do tej pory... zamawiam w poniedziałek pedał gazu, podobno sprawny, założę i zobaczymy co z tego wyjdzie... a może coś ze sterownikiem zaczyna się dziać?

Napisano
  • Autor

> Trzeba było cofnąć pedał bez wyłączania silnika.

> Przepustnica w dieslu nie służy do regulacji obrotów.

Próbowałem dzisiaj cofać ręcznie pedał jednakże nic to nie dawało... mam jeszcze jeden trop, którym może iść... jesli pedał gazu jest dobry (wg mechanika, z uwagi na prawidłowe wartości napięcia przy max i min wychyleniu) to może będzie to zawór SCV...podobno przy pompach denso (jeszcze nie wiem jaką dokładnie mam) potrafią padać... może ktoś z kolegów miał do czynienia z tym zaworem....

Napisano

W 2005 w Astrach nie było montowanego silnika z układem Denso.

Napisano

> W 2005 w Astrach nie było montowanego silnika z układem Denso.

Jesteś pewien? Mi się wydaje, że miałem właśnie Denso i produkcję 2005 rok.

Napisano
  • Autor

> Jesteś pewien? Mi się wydaje, że miałem właśnie Denso i produkcję 2005 rok.

Dzisiaj już tego nie sprawdzę ale jutro wejdę pod autko i zobaczę co tam jest wyskrobane... możecie mi tylko podpowiedzieć gdzie to ustrojstwo się znajduje... odnośnie jeszcze awarii tego zaworka to podobno nie objawia się żadnymi błędami...

Napisano

> możecie mi tylko podpowiedzieć gdzie to ustrojstwo się znajduje...

Szczerze to nie wiem, bo nigdy mi się nie zepsuł, ale jak miałem tamtą astrę to sporo czytałem na innych forach i było trochę informacji.

Napisano

> Jesteś pewien? Mi się wydaje, że miałem właśnie Denso i produkcję 2005 rok.

Jestem pewien. Silniki na osprzecie Denso pojawiły się po liftingu w 2007.

W 2005 były tylko Z17Dtl 80km oraz z17dth 100km.

Napisano

> Dzisiaj już tego nie sprawdzę ale jutro wejdę pod autko i zobaczę co tam jest wyskrobane... możecie

> mi tylko podpowiedzieć gdzie to ustrojstwo się znajduje... odnośnie jeszcze awarii tego

> zaworka to podobno nie objawia się żadnymi błędami...

Nie masz tego zaworka.

Napisano

> Jestem pewien. Silniki na osprzecie Denso pojawiły się po liftingu w 2007.

> W 2005 były tylko Z17Dtl 80km oraz z17dth 100km.

I teraz okaże się że ma auto z przeszczepem grinser006.gif. Oby tylko silnika cool.gif

Napisano

> I teraz okaże się że ma auto z przeszczepem . Oby tylko silnika

Dla potwierdzenia tego, co się ma pod maską:

1.7 80/100KM, osprzęt Bosch:

287291448-z17dth.jpg

1.7 110/125, osprzęt Denso:

287291448-z17dtj.jpg

post-11159-14352522218146_thumb.jpg