Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hydrofor na działkę

Featured Replies

Napisano

potrzebuje pomocy w wyborze hydrofora na działkę niestety w hydraulice nie jestem mocny . Ma napędzić cztery punkty 3 w łazience jeden w kuchni. Ewentualnie podlać kawałek trawy. Pracować to będzie głównie weekendowo czasami dłużej. Woda jest brana z świdra z gł. 7,5m zastanawiam się nad takim http://allegro.pl/zestaw-hydroforowy-hydrofor-omnigena-jy1000-50l-i3604178263.html

Wszelkie opinie/sugestie mile widziane.

Pyt. kolejne: instalacje wodną robić w miedzi czy Pex hmm.gif tak samo poproszę o opinie/sugestie

Napisano

> potrzebuje pomocy w wyborze hydrofora na działkę niestety w hydraulice nie jestem mocny . Ma

> napędzić cztery punkty 3 w łazience jeden w kuchni. Ewentualnie podlać kawałek trawy.

> Pracować to będzie głównie weekendowo czasami dłużej. Woda jest brana z świdra z gł. 7,5m

> zastanawiam się nad takim

> http://allegro.pl/zestaw-hydroforowy-hydrofor-omnigena-jy1000-50l-i3604178263.html

> Wszelkie opinie/sugestie mile widziane.

> Pyt. kolejne: instalacje wodną robić w miedzi czy Pex tak samo poproszę o opinie/sugestie

50 litrów na to napisałeś to zdecydowanie za mało - przynajmniej 2x tyle czyli 100l

Napisano

> potrzebuje pomocy w wyborze hydrofora na działkę niestety w hydraulice nie jestem mocny . Ma

> napędzić cztery punkty 3 w łazience jeden w kuchni. Ewentualnie podlać kawałek trawy.

> Pracować to będzie głównie weekendowo czasami dłużej. Woda jest brana z świdra z gł. 7,5m

> http://allegro.pl/zestaw-hydroforowy-hydrofor-omnigena-jy1000-50l-i3604178263.html

> Pyt. kolejne: instalacje wodną robić w miedzi czy Pex tak samo poproszę o opinie/sugestie

Ten zestaw w zupełności wystarczy ale może być problem przy jednoczesnym korzystaniu z kilku punków poboru wody z wydajnością takiego żródła wody.

Ponadto może się okazać iż hydrofor ( w przypadku gdy dołożysz kilka kolan i naście metrów poziomego odcinka rury z PE będzie miał kłopot z zasysaniem). Na pewno trzeba by było zamontować w studni zawór zwrotny zaraz za smokiem...

Na działkę to najtańsza opcja czyli zgrzewany PP lub klejony PB

Napisano

> Ten zestaw w zupełności wystarczy ale może być problem przy jednoczesnym korzystaniu z kilku punków

> poboru wody z wydajnością takiego żródła wody.

> Ponadto może się okazać iż hydrofor ( w przypadku gdy dołożysz kilka kolan i naście metrów

> poziomego odcinka rury z PE będzie miał kłopot z zasysaniem). Na pewno trzeba by było

> zamontować w studni zawór zwrotny zaraz za smokiem...

> Na działkę to najtańsza opcja czyli zgrzewany PP lub klejony PB

sąsiad miał maly hydrofor wlasnie 50l i dobrą wydajną pompę - w połowie sezonu pompa wyzionęła ducha bo załączała się tak często - winna okazala się armatka wodna..

dla mnie 100l przy tym co pisal to minimum

Napisano
  • Autor

cały zestaw będzie stał max 2.5 metra od ujęcia wody na zewnątrz budynku w zrobionej do tego "skrzyni"

Co do zestawu 100l będzie kłopot z miejscem a i cena jest oslabiony.gif

Nie sadze żeby wszystkie ujęcia pracowały razem jest to niewykonalne. Max 2 będą działały jednocześnie

Napisano

> cały zestaw będzie stał max 2.5 metra od ujęcia wody na zewnątrz budynku w zrobionej do tego

> "skrzyni"

Nie lepiej było dać ze dwa kręgi w dół, co by pompa nie była narażona na przymrozki?

Napisano
  • Autor

> Nie lepiej było dać ze dwa kręgi w dół, co by pompa nie była narażona na przymrozki?

pompa pracować będzie w sezonie letnim a jeśli nawet w maju przyjdzie przymrozek nic się jej nie stanie zostanie dobrze zabezpieczona ok.gif

Napisano

Mam taki hydrofor, używany pół roku zanim wykopałem prawdziwa studnię. Tylko, że ten mój jest chyba mniejszy, nie pamiętam dokładni.