Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

adblue, para z wydechu

Featured Replies

Napisano

Cześć panowie

Czy to jest normalne, że jak odpalam pojazd z adblue teraz jak temperatury są nie za wysokie, to przez pierwsze parę minut z rury wydechowej bucha biały dym (prawdopodobnie para, bo jak przyłoż erękę to jest od razu mokra)

Mam się czym martwić czy to standard?

Napisano

> Cześć panowie

> Czy to jest normalne, że jak odpalam pojazd z adblue teraz jak temperatury są nie za wysokie, to

> przez pierwsze parę minut z rury wydechowej bucha biały dym (prawdopodobnie para, bo jak

> przyłoż erękę to jest od razu mokra)

> Mam się czym martwić czy to standard?

To nie ma związku z Adblue. Gdyby to mocznik parował to musiałbyś umyć rękę smile.gif

Edit:

Jak jest zimno i trucki wyjeżdżają z parkingu na autostradę na pełnym ogniu to czasem ciężarówki nie widać cool.gif

Napisano

> To nie ma związku z Adblue. Gdyby to mocznik parował to musiałbyś umyć rękę

> Edit:

> Jak jest zimno i trucki wyjeżdżają z parkingu na autostradę na pełnym ogniu to czasem ciężarówki

> nie widać

dokładnie, porostu teraz spaliny są na tyle czyste że zamiast kłębów czarnego dymu masz kłęby czystej pary wink.gif

Napisano

> dokładnie, porostu teraz spaliny są na tyle czyste że zamiast kłębów czarnego dymu masz kłęby

> czystej pary

A tak naprawdę to chodzi o to, że spaliny spotykają się z zimnym układem wydechowym i dysjocjują.

Pewnie zastanawiacie się skąd to wiem zlosnik2.gif

Kiedyś mnie zaciekawiło czemu Matiz pluje wodą hehe.gif

Napisano

> A tak naprawdę to chodzi o to, że spaliny spotykają się z zimnym układem wydechowym i dysjocjują.

Dysocjują? Chyba użyłeś do tego jakiegoś "alternatywnego" źródła wiedzy grinser006.gif. To jest zwykłe skraplanie. Na skutek spalania paliwa powstaje głównie dwutlenek węgla i woda. Jak układ wydechowy jest zimny, to przechodzące przez niego spaliny zdążą się na tyle wychłodzić, że woda w nich zawarta nie opuści układu wydechowego jako para wodna, tylko jako zawiesina małych kropelek wody - mgła.

Jak wydech się nagrzeje, to przestaje działać jak "destylator" zlosnik.gif i nie ma efektu "dymienia". Wody w spalinach jest zawsze tyle samo, niezależnie od tego, czy auto kopci, czy nie - po prostu woda opuszcza wydech w różnych stanach skupienia - jako niewidoczna para, jako zawiesina kropelek wody (biały dym), albo bezpośrednio leci ciurkiem jak z kranu wink.gif

Napisano

> Cześć panowie

> Czy to jest normalne, że jak odpalam pojazd z adblue teraz jak temperatury są nie za wysokie, to

> przez pierwsze parę minut z rury wydechowej bucha biały dym (prawdopodobnie para, bo jak

> przyłoż erękę to jest od razu mokra)

Norma... skromny.gif

Napisano

standard i do tego ta drażniąca nos woń ... mad.gif

Napisano

> Dysocjują? Chyba użyłeś do tego jakiegoś "alternatywnego" źródła wiedzy . To jest zwykłe

> skraplanie. Na skutek spalania paliwa powstaje głównie dwutlenek węgla i woda. Jak układ

> wydechowy jest zimny, to przechodzące przez niego spaliny zdążą się na tyle wychłodzić, że

> woda w nich zawarta nie opuści układu wydechowego jako para wodna, tylko jako zawiesina małych

> kropelek wody - mgła.

> Jak wydech się nagrzeje, to przestaje działać jak "destylator" i nie ma efektu "dymienia". Wody w

> spalinach jest zawsze tyle samo, niezależnie od tego, czy auto kopci, czy nie - po prostu woda

> opuszcza wydech w różnych stanach skupienia - jako niewidoczna para, jako zawiesina kropelek

> wody (biały dym), albo bezpośrednio leci ciurkiem jak z kranu

Dawno już to gdzieś czytałem więc może coś pokręciłem ale wydaje mi się że dysocjacja to właśnie oddzielenie się wody w skutek zmian temperatury.

Choć nie o tym jest temat grinser006.gif

Napisano

> standard i do tego ta drażniąca nos woń ...

mi właśnie ta woń z nowych diesli podchodzi zlosnik.gif

Napisano

> standard i do tego ta drażniąca nos woń ...

no...czasem wystarczy stanąć obok ciężarówki (silnik zgaszony) i ona już wali tym mocznikiem czy co tam się wlewa sick.gif nie wiem czy to dlatego, że więcej tego źre czy po prostu ktoś nie trafia do dziurki niewiem.gifrotfl.gif

Napisano

> Dawno już to gdzieś czytałem więc może coś pokręciłem ale wydaje mi się że dysocjacja to właśnie

> oddzielenie się wody w skutek zmian temperatury.

> Choć nie o tym jest temat

chyba chodziło Ci o kondensację zlosnik.gif

ej nie wiem co Wam tam pachnie, ja tak nigdy nic nie czułem

Napisano

> A tak naprawdę to chodzi o to, że spaliny spotykają się z zimnym układem wydechowym i dysjocjują.

> Pewnie zastanawiacie się skąd to wiem

> Kiedyś mnie zaciekawiło czemu Matiz pluje wodą

Matiz bo matiz...Maluch też potrafił wodą parskać hehe.gif

Napisano

> no...czasem wystarczy stanąć obok ciężarówki (silnik zgaszony) i ona już wali tym mocznikiem czy co

> tam się wlewa nie wiem czy to dlatego, że więcej tego źre czy po prostu ktoś nie trafia do

> dziurki

Jak stoi na parkingu dla cięzarówek to czuć mocz nie mocznik hehe.gif

Napisano

> Jak stoi na parkingu dla cięzarówek to czuć mocz nie mocznik

true story clown.gif

na zimnym silniku nie powinno być czuć AdBlue, bo nie powinno być wtryskiwane, aż wydech osiągie odpowiednią temperaturę.