Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Engine fault

Featured Replies

Napisano

Właśnie zadzwonił do mnie ojciec. W trasie zapaliła mu się kontrolka "Check engine" i komunikat "Engine fault" oraz symbol klucza. panic.gif Silnik słabiej ciągnie, pracuje jakby na "3 gary" i ciągle piszczy brzęczyk. Autem da się jechać. Co to może być? Przejechałem nim dzisiaj rano ponad 300 km - trochę słabo ciągnął, jakby paliwo było chrzczone, ale silnik chodził równo, nie było żadnych problemów. Komunikat wyświetlił się po zatankowaniu na Shellu. Czy jest może ktoś od nas w pobliżu Białegostoku (tam właśnie zmierza tato) z ELM327?

EDIT: Kontrolka miga. Katalizator?

Napisano

niech zjedzie na pobocze, wyłączy silnik, odczeka chwile, odpali ponownie i zobaczy co się będzie działo. Jeżeli dalej to samo, to nic innego nie pozostaje jak podłączyć się pod fes-a

Napisano
  • Autor

To mu właśnie poradziłem zaraz po tym, gdy się dowiedziałem. Niestety, nie pomogło. W dalszym ciągu miga kontrolka, wyświetla się komunikat i piszczy brzęczyk. Ojciec dotoczył się już do celu.

Napisano

teraz jest ciemno więc niech weźmie odpali silnik i spojrzy pod maskę czy czasem nie ma gdzieś przebicia z kabli WN, jeśli będzie to zauważy to bo będzie widział biegającą iskrę po kablach

Napisano

a z wydechu nie wylatuje nie przepalone paliwko?

Napisano
  • Autor

Jutro rano ojciec sprawdzi, powiedział, że dziś już za ciemno. Heh, musi jeszcze wrócić z tego Białegostoku - jest może ktoś od nas w pobliżu z interfejsem diagnostycznym? Jaką opinię ma ASO Fiata w Białymstoku?

Morgan, podejrzewasz kabel/cewkę?

Napisano

dokładnie

podejrzewam, że powodem może być brak iskry na którejś z świec

Napisano

> spojrzy pod maskę czy czasem nie ma gdzieś przebicia z kabli WN

Gdzie Ty w Stilo widziałeś kable WN?

Napisano

> podejrzewasz kabel/cewkę?

Jeżeli padła cewka i pracuje tylko na trzech garach to rzuca silnikiem na wolnych obrotach. Przerabiałem ten przypadek tego lata.

Napisano

no to się pomyliłem skoro ich tam nie ma, więc kolego proszę Cię o uświadomienie mnie jak jest rozwiązany problem podawania napięcia na świece (o ile są)

Napisano
  • Autor

> Jeżeli padła cewka i pracuje tylko na trzech garach to rzuca silnikiem na wolnych obrotach.

> Przerabiałem ten przypadek tego lata.

Podobno trudno ruszyć z miejsca z niższych obrotów bo właśnie rzuca. Jakiej marki cewkę najlepiej kupić (o ile to ona jest przyczyną problemu)? NGK daje radę?

Napisano

> no to się pomyliłem skoro ich tam nie ma, więc kolego proszę Cię o uświadomienie mnie jak jest

> rozwiązany problem podawania napięcia na świece (o ile są)

Na każdej świecy jest osobna cewka (fajka), do której jest podawane niskie napięcie sygnałowe ( czy jak to nazwać). W każdym razie dochodzą takie cieńkie druciki do cewki grinser006.gif

Napisano

> Podobno trudno ruszyć z miejsca z niższych obrotów bo właśnie rzuca. Jakiej marki cewkę najlepiej

> kupić (o ile to ona jest przyczyną problemu)? NGK daje radę?

Champion powinien około stówy kosztować w ASO- 4 mies. temu wymieniałem 2 sztuki ok.gif

Napisano

no to dzięki za wyjaśnienie 20.GIF

człowiek całe życie musi się uczyć

Napisano

> człowiek całe życie musi się uczyć

Eee,tam. Wystarczy autokącik czytać 20.GIF

Napisano
  • Autor

OK, sprawdzone - zgodnie z przewidywaniami padła cewka.

> Champion powinien około stówy kosztować w ASO- 4 mies. temu wymieniałem 2 sztuki

Z Championami wyjechał z fabryki. Teraz do wyboru mam: NGK za ~130 zł i Magneti Marelli za ~180 zł w Inter Cars oraz "oryginalną" za 189 zł w ASO. Którą radzicie brać?

Napisano

> OK, sprawdzone - zgodnie z przewidywaniami padła cewka.

> Z Championami wyjechał z fabryki. Teraz do wyboru mam: NGK za ~130 zł i Magneti Marelli za ~180 zł

> w Inter Cars oraz "oryginalną" za 189 zł w ASO. Którą radzicie brać?

Magneti Marelli to Champion - pod naklejką MM miałem wytłoczone Champion. Ale to i tak za drogo.

Napisano
  • Autor

Zamontowana Magneti Marelli. Wszystko działa, komputer nie wyświetla błędów. Dzięki wszystkim za pomoc!

Napisano

> OK, sprawdzone - zgodnie z przewidywaniami padła cewka.

Oryginalnie też mam Championy, ale z drugiej strony znaczek MM tez na nich jest. Jaką po awarii mi ASO zamontowało nie wiem, ale była w pudełku Ricambi Orginali.