Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Megane III z silnikiem 1,6 noPb - opinie

Featured Replies

Napisano

Użyszkodnicy kolega chce kupić Megankę III 2009-2010 benzyna zsilnikiem 1,6

Jakieś opinie, których wersji unikać itp wszelkiej treści podpowiedzi mile widziane.

Dzięki.

Napisano

> Użyszkodnicy kolega chce kupić Megankę III 2009-2010 benzyna zsilnikiem 1,6

> Jakieś opinie, których wersji unikać itp wszelkiej treści podpowiedzi mile widziane.

> Dzięki.

Teść ma grandtoura w wersji Dynamique + w wersji 110KM

Zasadniczo dość wygodne, miękkie materiały w środku. Trochę ciasne wnętrze (ale to odczucie po przesiadaniu się z Laguny I i GScenica). Silnik 1,6 nadaje się do miasta i do spokojnej jazdy w trasie. Jest głośny przy 130-140km/h. Skrzynia 6-ka jest tak zestopniowana, że na 6 biegu ma takie same obroty przy 100km/h jak miałem w L1 z tym motorem na biegu nr 5. Dla mnie skrzynia porażka. Silnik nadaje się do zagazowania. Co do awaryjności, to nic nie powiem, bo teść zrobił 30kkm w prawie 4 lata smile.gif i na razie nie chce mi go sprzedać. Miał bym dla żony grinser006.gif

Napisano

Ale który 1.6 - ten stukonny bez KZFR czy 110 KM? Ten pierwszy zarezerwowany jest dla niskich wersji wyposażeniowych (np. bardzo ubogiej Generation i tylko trochę bogatszej Authentique). Ten słabszy motor łączony jest ze skrzynią pięciobiegową. Nie polecam tego wariantu 100 KM, 110 to absolutne minimum. ok.gif Autko generalnie bezproblemowe, choć jak zawsze unikać trzeba "okazji", "igieł", "lać i jeździć". zlosnik.gif

Napisano

Tak właśnie jest.

Napisano

> Polecam babski test Renault Megane III w wykonaniu Małgorzaty Karoliny Piekarskiej : I jak tu potem

> normalnie żyć - babski test Renault Megane III

Czytałem ten test, nic specjalnego z niego nie wynika. Pani skoncentrowała się w zasadzie na wnętrzu.

Napisano

> Użyszkodnicy kolega chce kupić Megankę III 2009-2010 benzyna zsilnikiem 1,6

> Jakieś opinie, których wersji unikać itp wszelkiej treści podpowiedzi mile widziane.

Mam Fluence 1.6 (110KM) '11 ze skrzynią 5b. Do miasta i takie lekkie poza miastem jest ok. Natomiast jakbym miał większość jeździć po autostradach to nie polecam. Powyżej 110-120km/h jest głośno i mało ekonomicznie. Może to kwestia skrzyni piątki (przy 110km/h jest 3000obrotów). Więc polecam się przejechać szybciej po trasie przed zakupem. Nawet jako pasażer.

Ogólnie nie jest to silnik do wyścigów i zbiera się z taką masą tylko niewiele lepiej niż GP z 77KM (które ma ogólną opinię 'nie jedzie').

Spalanie mam w granicach 8-10 tak w cyklu trochę miejskim trochę mieszanym. Żona ma 1 litr mniej.

Przy włączaniu sprężarki klimy słychać dosyć głośny syk. Na luzie ewidentnie słychać pracę skrzyni/sprzęgła. Jak wcisnę sprzęgło to jest ciszej. Nie wiem czy tak powinno być.

Poza tym więcej nie powiem. Leję benzynę i jeżdżę. Ze względu na KZFR i nie tylko zmieniam olej i filtry co 15kkm a nie co 30.

Nie wiem jakiej firmy mam cewki. Wyglądają na ori. zlosnik.gif

Napisano

> Mam Fluence 1.6 (110KM) '11 ze skrzynią 5b. Do miasta i takie lekkie poza miastem jest ok.

> Natomiast jakbym miał większość jeździć po autostradach to nie polecam. Powyżej 110-120km/h

> jest głośno i mało ekonomicznie. Może to kwestia skrzyni piątki (przy 110km/h jest

> 3000obrotów). Więc polecam się przejechać szybciej po trasie przed zakupem. Nawet jako

> pasażer.

> Ogólnie nie jest to silnik do wyścigów i zbiera się z taką masą tylko niewiele lepiej niż GP z 77KM

> (które ma ogólną opinię 'nie jedzie').

> Spalanie mam w granicach 8-10 tak w cyklu trochę miejskim trochę mieszanym. Żona ma 1 litr mniej.

> Przy włączaniu sprężarki klimy słychać dosyć głośny syk. Na luzie ewidentnie słychać pracę

> skrzyni/sprzęgła. Jak wcisnę sprzęgło to jest ciszej. Nie wiem czy tak powinno być.

> Poza tym więcej nie powiem. Leję benzynę i jeżdżę. Ze względu na KZFR i nie tylko zmieniam olej i

> filtry co 15kkm a nie co 30.

> Nie wiem jakiej firmy mam cewki. Wyglądają na ori.

Potwierdzam wszystko co powyżej napisałeś. zlosnik.gif Sprzęgłem się nie przejmuj, mam tak samo i ponoć TTTM. Z klimą to samo. ok.gif U mnie zużycie paliwa niemal równe 7 litrów, ale 80% moich przebiegów to trasa do 100-110 km/h. Cewki oryginalnie montowane we Flu są Made in Turkey. grinser006.gif

Napisano

> Potwierdzam wszystko co powyżej napisałeś. Sprzęgłem się nie przejmuj, mam tak samo i ponoć TTTM.

Aaa, bo już miałem prewencyjnie wymienić olej w skrzyni. Kupowałem używkę po wypożyczalni więc... zlosnik.gif

> [...] Cewki oryginalnie montowane we Flu są Made in Turkey.

Aha, czyli nie wożę zapasu zlosnik.gif

Jeszcze trochę denerwująca mnie rzecz w klimie auto. Że każdą stronę trzeba regulować osobno (temperaturę). Dwa razy więcej klikania. Niby można przytrzymać 'auto' i się prawa strona zrówna z lewą ale jest to średnio wygodne. I druga to odmrażanie przedniej szyby. Zmienia kierunek nawiewu na szybę, podkręca wentylator ale nie zmienia temperatury (nie daje grzania na maksa).

Napisano

> Aaa, bo już miałem prewencyjnie wymienić olej w skrzyni. Kupowałem używkę po wypożyczalni więc...

Bez obaw, nie ma sensu zmieniać olej, bo nic to nie poprawi. wink.gif

> Aha, czyli nie wożę zapasu

Na pewno są lepsze od słynnych Sażemów.

> Jeszcze trochę denerwująca mnie rzecz w klimie auto. Że każdą stronę trzeba regulować osobno

> (temperaturę). Dwa razy więcej klikania. Niby można przytrzymać 'auto' i się prawa strona

> zrówna z lewą ale jest to średnio wygodne. I druga to odmrażanie przedniej szyby. Zmienia

> kierunek nawiewu na szybę, podkręca wentylator ale nie zmienia temperatury (nie daje grzania

> na maksa).

W MIII po lifcie jest guzik Dual, dzięki czemu można ustawić temperaturę. Równocześnie lewo-prawo. We Fluensie brakuje tego trochę.

Napisano

> W MIII po lifcie jest guzik Dual, dzięki czemu można ustawić temperaturę. Równocześnie lewo-prawo.

> We Fluensie brakuje tego trochę.

We Fluence tym nowym też tak jest. I jest jeszcze chyba jedna rzecz. AQS (air quality system czy jakoś tak). Jak 'wywącha' spaliny w powietrzu na zewnątrz to włącza wewnętrzny obieg powietrza.

Miałem tak w Stilo i zajefajna sprawa. Na wstecznym, przy zatrzymaniu się oraz przy 'wyczuciu' smrodu na zewnątrz (jak jedziesz za trzydziestoletnim Jelczem) przełączało się na obieg wewnętrzny.

Oczywiście mimo tych warunków wpuszczało 'świeże' powietrze z zewnątrz raz na jakiś czas żeby się nie udusić zlosnik.gif

Bardzo to było wygodne. Zauważam teraz jak nie mam.