Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wysuwajacy sie zawias drzwi z futryny

Featured Replies

Napisano

Witam, mam problem z zawiasem drzwi. Skrzydlo drzwi jest takie same jak do innego pokoju, a z jednej z futryn wysuwa sie gorny zawias.

Przyjzalem sie i zawias jest wciskany do futryny. W futrynie jest sruba, ale ta sruba pracuje jeszcze z jakas zebatka(?) albo jakims mimosrodem. Bolce zawiasu wsuwane do futryny maja gwint, prostopadle do tych bolcow przychodzi ta sruba.

Owa srubka chyba jest przegwalcona bo krecic nia moge w obie strony bez wyczuwalnego oporu.

Moze sie ktos wypowiedziec jak to naprawic?

Pierwsze co pomyslalem to podmiana sruby z dolnego zawiasu do gornego, ale wyglada ze wyrobiona/przegwalcona jest ta czesc miedzy srubka a bolcami zawiasu.

Napisano

> Witam, mam problem z zawiasem drzwi. Skrzydlo drzwi jest takie same jak do innego pokoju, a z

> jednej z futryn wysuwa sie gorny zawias.

> Przyjzalem sie i zawias jest wciskany do futryny. W futrynie jest sruba, ale ta sruba pracuje

> jeszcze z jakas zebatka(?) albo jakims mimosrodem. Bolce zawiasu wsuwane do futryny maja

> gwint, prostopadle do tych bolcow przychodzi ta sruba.

> Owa srubka chyba jest przegwalcona bo krecic nia moge w obie strony bez wyczuwalnego oporu.

> Moze sie ktos wypowiedziec jak to naprawic?

> Pierwsze co pomyslalem to podmiana sruby z dolnego zawiasu do gornego, ale wyglada ze

> wyrobiona/przegwalcona jest ta czesc miedzy srubka a bolcami zawiasu.

Tam z tyłu jest nakrętka i prawdopodobnie wyrobiło się gniazdo w której się trzyma . Bo sam zawias trzymany jest na tzw ścisk, ten psęudogwint jest żeby zwiększyć opór. Po prostu wkręcając srubę zaciskasz zawias między taka blaszką a obudową zawiasu.

Ale na marginesie miałem kiedyś przypadek że zerwał sie gwint w owej nakrętce , tam jest chyba fi 4 albo 5 nie pamiętam . Jezeli jest to futryna pełna to problem jeżeli regulowana to po sciągnięciu maskownicy jest jakieś tam dojscie.

Napisano

> Witam, mam problem z zawiasem drzwi.

> jednej z futryn wysuwa sie gorny zawias. (...)

Prosimy o fotkę, to daje dużo więcej, niż nawet najbarwniejszy opis smile.gif

Napisano
  • Autor

> Prosimy o fotkę, to daje dużo więcej, niż nawet najbarwniejszy opis

hc1i.jpg

Probowalem obinac tasma klejace bolce, ale to nic nie daje crazy.gif

Napisano

> Probowalem obinac tasma klejace bolce, ale to nic nie daje

Widzę, że kolega demoneczek może mieć rację co do konstrukcji tego wynalazku...

Jak to naprawić? Będzie ciężko: można by spróbować wtłoczyć do otworów klej (np. Distal) i wkleić zawias do ościeżnicy, ale nie mamy pewności, gdzie i jak klej spłynie...

Można by spróbować w miejscu jednego otworu wkleić/wkręcić gwintowane gniazdo pod "solowy/pojedynczy" zawias (nie wiem, jak on się zwie, ale wygląda jak połowa tego obecnego i się to wkręca bezpośrednio do drzwi/ościeżnicy),

287333887-images.jpg

lecz tu przeszkodą będzie widoczna na fotce ściana, będzie ciasno...

Jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy, ale to zależy od grubości ościeżnicy: wywiercić prostopadle do bolców zawiasu otwory, do nich wkręcić tuleje (gniazda) gwintowane/nakrętki rurowe/mufy wkręcane (ilu producentów, tyle nazw... spineyes.gif)

287333887-TULEJEGWINTOWANE_AGJ.jpg

i następnie już małą śrubką docisnąć bolce zawiasów w ich otworach osadczych... hmm.gif

Kolejna możliwość, o ile z drugiej strony ościeżnicy jest dostęp, to przewiercić otwory zawiasów na wylot i od tyłu, po powiększeniu otworu, wkręcić dopasowane odcinki gwintowanej rurki z kołnierzem - taki rodzaj nakrętki, który uchwyci zawias po przeciwnej stronie.

287333887-hc1i.jpg

post-109606-14352522428148_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Wyglada ciekawie.

Widze ze ma to znaczenie - oscieznica regulowana - musze sprawdzic jak z dojsciem. Skrzydlo drzwi jak jest otwarte jest wzdluz sciany.

Napisano

Do futryn regulowanych masz takie gniazda zawiasowe

287335159-gniazdo.jpg

a do futryn pełnych

287335159-_27.jpg

Ja kiedyś robiłem tak że odkręciłem srubkę tę na imbusa, cieńkim płaskim śrubokrętem wypchłem nakrętkę z gniazda . Wziąłem podobna srubkę tyle że dłuższą , a nakrętkę z podkładą podałem (po zdjęciu maskownicy i wyskubaniu ewentualnie pianki) kawałkiem blachy namagnesowanej. Bo zazwyczaj jest tam dość mała szczelina . Jest to pracochłonne i wymaga spokojnej ręki ale wykonalne

post-50051-14352522433162_thumb.jpg