Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Belka zderzaka tylnego Civic EP - korozja

Featured Replies

Napisano

Przy okazji ściągnięcia zderzaka mym oczom ukazała się wszechobecna rdza tylnej belki. Korozja zapewne sposowdowana brakiem nadokoli tylnych, także cały syf idzie spod kół pod zderzak i na belkę.

Generalnie nie miałem czasu się nią zająć jakoś bliżej, tylko wziąłem szlifierkę i rozszlifowałem purchle do żywego metalu (praktycznie 60% powierzchni belki).

Na szczęście pas tylny jest jak nowy - tam widać ocynk działa.

Teraz zastanawiam się co z tym fantem zrobić - odkręcić i oddać do lakiernika, niech się tym zajmie fachowo (i pewnie skasuje ładnie) czy samemu to jakoś ogarnąć jakimś hammerite'm ?

Co byście radzili, by nie wychylić się ponad 120-150zł?

Patrzyłem na Allegro - belek jest pełno w cenach 50-150zł ale ich stan jest dokładnie taki sam jak mojej - skorodowane.

Prosiłbym o przedstawienie łopatologicznie mi tego, gdyż o ile mechaniką pojazdową amatorsko zajmuję się już z 10 lat, to sprawy blacharsko lakiernicze są dla mnie czymś zupełnie nowym.

Napisano

> rozszlifowałem purchle do żywego metalu

> Teraz zastanawiam się co z tym fantem zrobić

Lakiernik w tym miejscu - po co?

Co byś nie zrobił - będzie lepiej, niż było. Skoro masz to oczyszczone do gołego metalu, oczyść z pyłu, odtłuść i ja bym zapodkładował np. podkładem szybkoschnącym Urekor S, a na wierzch albo chlorokauczuk, albo coś, co widziałem ostatnio w sklepie (choć tego nie używałem): Bitgum, Blachogum.

Napisano

A następnie kup oryginalne chlapacze na tył.

Posiadają one dodatkowo element zabudowujący nadkole od strony zderzaka, dzięki czemu zlikwidujesz przyczynę korozji.