Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno motocykla przed zimą - mit niższej ceny?

Featured Replies

Napisano

Temat pewnie oklepany przez każdego, ale od zawsze spotykam się z obiegową opinią, że motocykl można najtaniej kupić przed zimą, bo "zmiana sprzętu", bo "przeprowadzka za granicę", bo "brak garażu", bo...

Przynajmniej od sierpnia obserwuję sobie jeden model (VN900) i nie zauważyłem żadnego (!) wahnięcia cen na minus, a nawet mam wrażenie (albo to tylko teoria spiskowa), że handlarze celowo podwyższają w tym okresie ceny, tak jakby właśnie polegali na tym, że ludzie będą kupować teraz maszyny pod wpływem impulsu "bo tanio".

Może to specyfika tylko niektórych modeli, że trzymają ceny na jednym poziomie? Znacie jakiś, który faktycznie znacząco zmienia cenę?

Czy jak kupowaliście swoje sprzęty, to też sugerowaliście się relacją cena-pora roku?

Napisano

> Temat pewnie oklepany przez każdego, ale od zawsze spotykam się z obiegową opinią, że motocykl

> można najtaniej kupić przed zimą, bo "zmiana sprzętu", bo "przeprowadzka za granicę", bo "brak

> garażu", bo...

> Przynajmniej od sierpnia obserwuję sobie jeden model (VN900) i nie zauważyłem żadnego (!) wahnięcia

> cen na minus, a nawet mam wrażenie (albo to tylko teoria spiskowa), że handlarze celowo

> podwyższają w tym okresie ceny, tak jakby właśnie polegali na tym, że ludzie będą kupować

> teraz maszyny pod wpływem impulsu "bo tanio".

> Może to specyfika tylko niektórych modeli, że trzymają ceny na jednym poziomie? Znacie jakiś, który

> faktycznie znacząco zmienia cenę?

> Czy jak kupowaliście swoje sprzęty, to też sugerowaliście się relacją cena-pora roku?

Majac garaz za maly na samochod przyznam ci ze juz dwukrotnie kupilem motocykle i skuter na zime tylko po to zeby je sprzedac w Kwietniu zlosnik.gif W obu przypadkach oplacilo sie to zlosnik.gif

Moze i mit ale mnie sie udalo troche grosza na tym wyjsc.

Napisano

Ok to czekam do wiosny ze sprzedażą R6 smile.gif

Kiedy najlepiej wystawić?

Kwiecień / maj?

Napisano

> Czy jak kupowaliście swoje sprzęty, to też sugerowaliście się relacją cena-pora roku?

Nie - jedyne kryterium - stan techniczny.

Co ciekawe, chyba mam motór niesprzedawalny, bo przebiegiem sięgam 70 tyś km shocked.gif

Kupiłem moto z praktycznie nową oponą i rocznym napędem.

Warto było przepłacić.

Napisano

swego czasu obserwowałem rynek codziennie przeglądając ogłoszenia z 24h przez jakiś rok czasu albo i więcej i faktycznie to mit - huczne hasła "cena zimowa", czy "posezonowa", a jest drożej niż w lecie. Z moich obserwacji największe okazje były na początku sezonu w okolicach marca/kwietnia

Napisano

Wystaw po tym, jak już R1 będzie w garażu zlosnik.gif

Napisano

> Wystaw po tym, jak już R1 będzie w garażu

Nie kupuję R1 - wyrosłem z motocykli zlosnik.gif

Napisano

> Nie kupuję R1 - wyrosłem z motocykli

to kto nas bedzie reprezentowal na TT ooniee.gif

Napisano

> to kto nas bedzie reprezentowal na TT

RSSSS da radę zlosnik.gif

W razie czego - poduczę go trochę devil.gifwpysk.gifgrinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

> Nie kupuję R1 - wyrosłem z motocykli

Sorki, ale czegoś nie zrozumiałem.... z tego się nie wyrasta hehe.gif

A więc co po R6 niewiem.gif

ps. jak już się zdecydujesz, to daj znać, może odłożę kupno garażu w GL na kolejny sezon zlosnik.gif

Napisano

> A więc co po R6

Kaprys zlosnik.gif

Jak mam zły humor to muszę sobie coś kupić zlosnik.gif

> ps. jak już się zdecydujesz, to daj znać, może odłożę kupno garażu w GL na kolejny sezon

A w razie czego - jesteś zainteresowany? cfaniaczek.gif

Napisano

> Kaprys

> Jak mam zły humor to muszę sobie coś kupić

> A w razie czego - jesteś zainteresowany?

Co następne? Superduke? wink.gif

Napisano

> A w razie czego - jesteś zainteresowany?

Ja jak najbardziej zlosnik.gif

Potrzebuje czegoś na "szybsze" trasy, a nie mam już tyle czasu na majsterkowanie, więc "Suzi" zostanie na dojazdy do pracy i wokół komina.

Niestety mulher.gif może nie być tym faktem zachwycona sciana.gif

Napisano

> Szybsze trasy na R6

> To takie po 150km chyba

myslisz ze to niemozliwe?

kilka lat temu pierwszą R6 trasa szczecin - białystok.... to chyba nie zalicza sie dookoła komina;)

Napisano

Banditem potrafię bez "niespodzianek" w postaci bólu krzyża/głowy/karku itd. na następny dzień czy też w ten sam dzień, przejechać +-500km.

Niestety, ale Suzi ma już swoje lata, a ja chciałbym bez kompletu narzędzi zrobić trasę po europie w przyszłym sezonie. Trasa +-3000km.

O ile Gliwice -> Hel, nie ma problemu. Nawet jak się zepsuje, to w PL znajdę kogoś kto w rozsądnych pieniążkach mnie "zaholuje" do Gliwic, to na Chorwacji, we Włoszech itd może być problem frown.gif

Póki co mam za Sobą prawie 30kkm, i ani razu mnie nie "zawiodła", ale 15 lat i przebieg pewnie już ponad 100kkm, licznikowy obecnie 70kkm, nie nastrajają pozytywnie frown.gif

Po cichutku myślę o FZ1, aczkolwiek kumpel mnie namawia na GSXR-a z dobrych rąk... Podejrzewam, że w kwestii komfortu to "jeden pies". R6 czy GSXR, a na pewno mniej wieje przy 200 zlosnik.gif

Napisano

Nie no co do awaryjności spoko smile.gif

Ale na fz1 czy bandycie pozycja jest ok.

Na gsxr czy r6 to siedzi jak sie siedzi i bynajmniej o wiatr tu nie chodzi grinser006.gif

Właściciel z resztą chyba potwierdzi c'nie ?:)

Seteman, jasne, że się da. Wszystko sie da wink.gif

Napisano

Ja nie będę ukrywał, że dłuższe trasy na R6 są dla mnie raczej wizją przerażającą zlosnik.gif

Planowałem w tym roku wyjazd nad morze, niestety - złożyło się z urlopem / pogodą jak się złożyło i już testu długiej trasy nie było.

Żeby nie było - plecy mnie nie bolą, problem mam tylko z bólem karku (o którym już wspominałem).

Poza tym - R6 był najwygodniejszym sportem, do którego się przymierzałem (ale to pewnie sprawa indywidualna).

Napisano

Postaram się opisać później na prv. co i jak zlosnik.gif

Napisano

> Co następne? Superduke?

Zależy.

Jeśli wszystko by się ułożyło po mojej myśli to niestety na tą chwilę motocykla nie będzie.

Jeśli się nie ułoży po mojej myśli - to będzie coś znacznei wolniejszego (może jakaś 250?).

Jeśli znowu będę musiał sobie kupić coś na poprawę humoru - może i będzie superuke zlosnik.gif

Podoba mi się też pewna turystyczna honda... zlosnik.gif

Napisano

Niezły bajzel ci tu koledzy zrobili... Swojego Vulcana kupiłem pod koniec listopada i cenę udało mi się trochę zbić, ale trafiłem na gościa, który już nie chciał motocykla. Vulcan był u niego "meblem w garażu". Wydaje mi się, że cruisery dość mocno trzymają cenę.

Minusem zakupu 2oo po sezonie jest to, że zbytnio się nowym nabytkiem nie nacieszysz, chociaż ja jeździłem nawet w Sylwestra ( było sucho ).

Napisano
  • Autor

> Niezły bajzel ci tu koledzy zrobili...

To już pomijam. Można by rzec, że to taki tutejszy folklor grinser006.gif

>Swojego Vulcana kupiłem pod koniec listopada i cenę udało mi

> się trochę zbić, ale trafiłem na gościa, który już nie chciał motocykla. Vulcan był u niego

> "meblem w garażu".

Przy okazji zapytam: coś się sypie w Twoim vulcanie? Po lekturze forum Vulcanerii oczywiście wychodzi, że są absolutnie bezobsługowe, ale coś mi się nie chce do końca w to wierzyć.

>Wydaje mi się, że cruisery dość mocno trzymają cenę.

Właśnie się zastanawiałem, czy np. ze szlifierkami, albo jakimiś enduro jest tak samo. Stąd wątek, bo widze, że dragstary, vulcany i shadowy (choć są brzydkie) trzymają jeden poziom cen względem danego rocznika.

> Minusem zakupu 2oo po sezonie jest to, że zbytnio się nowym nabytkiem nie nacieszysz, chociaż ja

> jeździłem nawet w Sylwestra ( było sucho ).

Ja planuje kupno dopiero na czerwiec/lipiec, więc mam nadzieję, że jeszcze trochę sezonu (głównie pogody) mi zostanie do nacieszenia się zlosnik.gif

Napisano

>...

> Przy okazji zapytam: coś się sypie w Twoim vulcanie? Po lekturze forum Vulcanerii oczywiście

> wychodzi, że są absolutnie bezobsługowe, ale coś mi się nie chce do końca w to wierzyć.

Ze swojego Vulcana jestem w 100% zadowolony! Mam go 2 lata i na tę chwilę nawet nie myślę o zmianie. Motocykl bezawaryjny i bardzo wygodny w trasie. Nadaje się także do miasta. Polecam!