Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żądanie zapłaty za inna polisę ubezpieczeniową?

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif

Dostałem pismo od poprzedniego ubezpieczyciela samochodu - ja ową polisę wypowiedziałem zaraz po zakupie samochodu.

W pisemku ubezpieczyciel domaga się zapłaty, do 7 dni od nadania (pismo nadanie 21.11 w skrzynce 29.11)

Dodatkowo w piśmie widnieje inny numer polisy niż samochód posiał. Ich błąd ?

(Wyprzedzając pytania infolinia w sobotę/niedzielę nieczynna)

Miał ktoś podobną sytuacje?

Napisano

> Witam

> Dostałem pismo od poprzedniego ubezpieczyciela samochodu - ja ową polisę wypowiedziałem zaraz po

> zakupie samochodu.

> W owym pisemku ubezpieczyciel domaga się zapłaty, do 7 dni od nadania (pismo nadanie 21.11 w

> skrzynce 29.11)

> Dodatkowo w piśmie widnieje inny numer polisy niż samochód posiał. Ich błąd ?

> (Wyprzedzając pytania infolinia w sobotę/niedzielę nieczynna)

> Miał ktoś podobną sytuacje?

Dokończ pić piwo.W poniedziałek skontaktuj się z byłym ubezpieczycielem i zapytaj. 20.GIFsmacznego

Napisano
  • Autor

> Dokończ pić piwo.W poniedziałek skontaktuj się z byłym ubezpieczycielem i zapytaj. smacznego

I nie zaprzątać chwilowo sobie tym głowy ? Po 7 dniach chcą "windykacji".

Napisano

> Witam

> Dostałem pismo od poprzedniego ubezpieczyciela samochodu - ja ową polisę wypowiedziałem zaraz po

> zakupie samochodu.

> W pisemku ubezpieczyciel domaga się zapłaty, do 7 dni od nadania (pismo nadanie 21.11 w skrzynce

> 29.11)

> Dodatkowo w piśmie widnieje inny numer polisy niż samochód posiał. Ich błąd ?

> (Wyprzedzając pytania infolinia w sobotę/niedzielę nieczynna)

> Miał ktoś podobną sytuacje?

Spokojnie, jakiej zapłaty i za co?

Napisano

ztcw obecnie juz nie ma podwojnego ubezpieczenia. Wiec informujesz ze masz juz inna polise i dziekuje. Poza tym gdyby sie domagali doplaty za poprzednia tytulem rekalkulacji to nie ma to obecnie podstawy prawnej - info od agenta pizetju z ktorym od dosc dawna wspolpracuje. Ale z czegos takiego to nawet takie framugi jak MTU juz zrezygnowaly, ba nawet przyslali mi info ze wszystko jest juz oplacone a polisa przepisana na mnie o co w ogole nie prosilem.

Inny numer z ktorym sie jakis czas temu spotkalem to wezwanie do zaplaty z kancelarii prawnej a chodzilo o polise ktorej nigdy nie mialem. Powisialem troche na infolinii ubezpieczyciela i okazalo sie ze cos im sie w systemie ostro pomieszalo - bo zgadzalo sie tylko moje imie i nazwisko i data i miesce zakupu auta, cala reszta juz kompletnie nie. Wydusilem w koncu potwierdzenie pismem poleconym ze to ich blad i ze sprawa zostala anulowana.

tak wiec zachowaj spokoj i jutro sprawe wyjasnij

Napisano

> ztcw obecnie juz nie ma podwojnego ubezpieczenia. Wiec informujesz ze masz juz inna polise i

> dziekuje. Poza tym gdyby sie domagali doplaty za poprzednia tytulem rekalkulacji to nie ma to

> obecnie podstawy prawnej - info od agenta pizetju z ktorym od dosc dawna wspolpracuje.

Zmieniła się ostatnio ustawa?

Napisano

> Zmieniła się ostatnio ustawa?

W lutym 2012 roku ok.gif

Napisano
  • Autor

> Spokojnie, jakiej zapłaty i za co?

Chcą zapłaty za okres od któregoś listopada (gdzie zam zakup samochodu był we wrześniu).

No nic poczekamy do jutra i zobaczymy co wymyślą..

Dzięki za odpowiedzi smile.gif

Napisano

> Chcą zapłaty za okres od któregoś listopada (gdzie zam zakup samochodu był we wrześniu).

> No nic poczekamy do jutra i zobaczymy co wymyślą..

> Dzięki za odpowiedzi

Jeśli zrobią rekalkulację (a mogą) to nawet jeśli wypowiedziałeś umowę to rekalkulacja obowiązuje za okres od zakupu do wypowiedzenia.

Napisano

> W lutym 2012 roku

To była nowela z lutego 2011, która w 2012 objęła już wszystkie polisy i jest tm nadal Art.31.2, który mówi o rekalkulacji.

Napisano
  • Autor

> Jeśli zrobią rekalkulację (a mogą) to nawet jeśli wypowiedziałeś umowę to rekalkulacja obowiązuje

> za okres od zakupu do wypowiedzenia.

OK. Tylko bardziej chodzi mi tu ze w całym piśmie jedyne dane to imie, nazwisko + numery rej. samochodu oraz polisa (o innym numerze..)

Napisano

> OK. Tylko bardziej chodzi mi tu ze w całym piśmie jedyne dane to imie, nazwisko + numery rej.

> samochodu oraz polisa (o innym numerze..)

OK, ja bym odpisał, że nie zgadzają się dane i proszę o ponowna weryfikację. Tak dla spokoju.

Napisano
  • Autor

Wiec tak: dziś byłem w 2 oddziałach, z pierwszego odesłano mnie do tego gdzie rozwiązywałem umowę - dalej, ale udałem się do wskazanego miejsca.

Tam panie pooglądały, zrobiły skany i odesłały do domu - bo to trzeba wyjaśniać...

Po powrocie do domu telefon i 10min na oczekiwanie do konsultanta.. 10min rozmowy i okazało się że pismo zostałło nadane pomyłkowo :|.

Na maila dostałem potwierdzenie, o nie zaleganiu - za coś czego nigdy nie było... grinser006.gif

Napisano

> Wiec tak: dziś byłem w 2 oddziałach, z pierwszego odesłano mnie do tego gdzie rozwiązywałem umowę -

> dalej, ale udałem się do wskazanego miejsca.

> Tam panie pooglądały, zrobiły skany i odesłały do domu - bo to trzeba wyjaśniać...

> Po powrocie do domu telefon i 10min na oczekiwanie do konsultanta.. 10min rozmowy i okazało się że

> pismo zostałło nadane pomyłkowo :|.

> Na maila dostałem potwierdzenie, o nie zaleganiu - za coś czego nigdy nie było...

No to teraz sobie maila wydrukuj i trzymaj w papierach z samochodem.