Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MICRA 1.0 K11 FL CVT - nie jedzie

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Mamy problem z urządzeniem jak w temacie. Wiem, że fabrycznie to już nie jeździ, ale teraz nie jedzie jeszcze bardziej. Rozpędzenie do 20-30km/h trwa wieki, potem do 80-100 w miare ok. Przy wciśnięciu gazu do podłogi silnik się wkreca, ale nie przyspiesza - w manualu wskazywałoby to na sprzęgło, czy tak samo jest tutaj?

Zapaliła się też kontrolka check engine - błąd Long Term Fuel ... (problem z doborem mieszanki), ale czasami gaśnie.

Macie pomysły co możnaby sprawdzić własnym sumptem?

Ew. możecie polecić kogoś w Olsztynie, kto mógłby spojrzeć?

Pozdrawiam

Fosfor

Napisano

podlacz jakiegos ELMa327 to dowiesz sie o co chodzi przynajmniej z silnikiem

Napisano
  • Autor

> podlacz jakiegos ELMa327 to dowiesz sie o co chodzi przynajmniej z silnikiem

Pod ELMa był podłączony i znaleźliśmy błąd long-term fuel trim. Niestety, nie postawiło to jasnej diagnozy, co jest jego przyczyną. Być może po prostu któryś filtr się przypchał i stąd check engine.

Pozdrawiam

Fosfor

Napisano

> Pod ELMa był podłączony i znaleźliśmy błąd long-term fuel trim. Niestety, nie postawiło to jasnej

> diagnozy, co jest jego przyczyną. Być może po prostu któryś filtr się przypchał i stąd check

> engine.

oprocz bledow sa jeszcze parametry - trzeba bylo zobaczyc czy LTFT jest daleko na plus czy na minus, czy czujniki pokazuja sensowne wartosci etc

Napisano

> Witam wszystkich.

> Mamy problem z urządzeniem jak w temacie. Wiem, że fabrycznie to już nie jeździ, ale teraz nie

> jedzie jeszcze bardziej. Rozpędzenie do 20-30km/h trwa wieki, potem do 80-100 w miare ok. Przy

> wciśnięciu gazu do podłogi silnik się wkreca, ale nie przyspiesza - w manualu wskazywałoby to

> na sprzęgło, czy tak samo jest tutaj?

> Zapaliła się też kontrolka check engine - błąd Long Term Fuel ... (problem z doborem mieszanki),

> ale czasami gaśnie.

> Macie pomysły co możnaby sprawdzić własnym sumptem?

> Ew. możecie polecić kogoś w Olsztynie, kto mógłby spojrzeć?

To może być coś padniętego odnośnie CVT. Niestety nie znam się na tym wcale, to nie wiem nawet czy to kwestia mechaniczna czy moze elektronika.

Z Twojego opisu wynika, że skrzynia ma problem z doborem przełożenia, stąd słabe rozpędzanie przy niskich prędkościach, bo skrzynia dobrała przełożenie jak do jazdy autostradą. Podobnie z wkręcaniem się na obroty silnika które nie mają przełożenia na prędkość pojazdu, to tak jakby się łańcuch napędowy w skrzyni ślizgał, ale.....niewiele wiem w tym temacie wink.gif

Napisano
  • Autor

> To może być coś padniętego odnośnie CVT. Niestety nie znam się na tym wcale, to nie wiem nawet czy

> to kwestia mechaniczna czy moze elektronika.

> Z Twojego opisu wynika, że skrzynia ma problem z doborem przełożenia, stąd słabe rozpędzanie przy

> niskich prędkościach, bo skrzynia dobrała przełożenie jak do jazdy autostradą. Podobnie z

> wkręcaniem się na obroty silnika które nie mają przełożenia na prędkość pojazdu, to tak jakby

> się łańcuch napędowy w skrzyni ślizgał, ale.....niewiele wiem w tym temacie

Znajomy polecil mi speca od automatow gdzies pod dywitami, jak bedziemy mieli chwile to skoczymy i zobaczymy co i jak.

dzieki i pozdrawiam!

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> W K11 była częsta wada przepływek - zimne luty

Witam ponownie!

Dopiero udało się postawić jeździdełko "na nogi". Faktycznie przyczyną była uszkodzona przepływka!

trophy.gif dla kolegi za trafną diagnozę!

Pozdrawiam i dziękuję oraz życzę wszystkiego naj w nowym roku.