Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Złuszczona farba

Featured Replies

Napisano

Na suficie nad kabiną prysznicową złuszczyła mi się farba. Jak i czym to "odświeżyć" aby za chwilę znowu nie trzeba było tego samego robić?

Napisano

Powody mogą być dwa:

- tłuste podłoże

- wilgoć

Obstawiasz któreś ?

Napisano
  • Autor

> Powody mogą być dwa:

> - tłuste podłoże

> - wilgoć

> Obstawiasz któreś ?

no właśnie nie dopisalem

jako, że jest to tylko nad prysznicem to obstawiam raczej wilgoć.

dziś rano kawałek oderwalem aby zobaczyć co się zluszczylo no i wygląda to tak jakby na kilka warstw farby mieszanej z wapnej ktoś dał gips/gladz i to dopiero pomalował farbą. no i teraz to wszystko się zluszczylo łącznie z wapnem.

Masz pomysł jak to "naprawiać" ?

Napisano

> Na suficie nad kabiną prysznicową złuszczyła mi się farba. Jak i czym to "odświeżyć" aby za chwilę

> znowu nie trzeba było tego samego robić?

skrobakiem zedrzec

i pomalowac farba na bazie wapna

Napisano

> Masz pomysł jak to "naprawiać" ?

Pomysł optymalny - zedrzeć razem z tą powłoka wapienną, zagruntować i pomalować smile.gif

Pomysł dla leniwych - zedrzeć uszkodzony fragment razem z powłoką wapienną, ubytek wyrównać gładzią i pomalować.

Napisano
  • Autor

> Pomysł optymalny - zedrzeć razem z tą powłoka wapienną, zagruntować i pomalować

> Pomysł dla leniwych - zedrzeć uszkodzony fragment razem z powłoką wapienną, ubytek wyrównać gładzią

> i pomalować.

to chyba bedzie ten drugi wariant zwyciężył

narazie zdarłem to wszystko tzn. miejsce gdzie farba się złuszczyła do powłoki gipsowej (wapno zdarte) i dalej nie drę to tynk jakiejs marnej jakości jest.

W jednym miejscu głębiej zajechałem to tynk niemal można palcem zetrzeć

Teraz będę musiał wyrównać całe obdarte miejsce z resztą sufitu no i zamalować...

W jakiej kolejności i co polecacie dawać?

Napisano

> to chyba bedzie ten drugi wariant zwyciężył

> narazie zdarłem to wszystko tzn. miejsce gdzie farba się złuszczyła do powłoki gipsowej (wapno

> zdarte) i dalej nie drę to tynk jakiejs marnej jakości jest.

> W jednym miejscu głębiej zajechałem to tynk niemal można palcem zetrzeć

> Teraz będę musiał wyrównać całe obdarte miejsce z resztą sufitu no i zamalować...

> W jakiej kolejności i co polecacie dawać?

grunt,gips szary,gładź,grunt,farba

Napisano

> Teraz będę musiał wyrównać całe obdarte miejsce z resztą sufitu no i zamalować...

> W jakiej kolejności i co polecacie dawać?

Teoria o lazienkach podpowiada dwa warianty (ze wzgledu na wysoka wilgoc):

1. wszystkie warstwy wysokoparoprzepuszczalne, zeby para mogla sobie swobodnie dufyndowac w te i we wte bez szkody dla warstw, a wiec od gory: tynk cem-wap, gladz wapienna, farba paroprzepuszalna (np. krzemianowo-wapienna)

2. Obojetnie co, byle trzymajace porzadnie i pokryte wodoszczelna farba lateksowa

Jesli dasz gladz gipsowa i na to farbe choc troche paroprzepuszczalna (np. akrylowa, albo kiepskiej jakosci lateksowa, tudziez zle zwiazana z podlozem farbe dowolna), to gips puchnie i powoduje luszczenie farby.

Z luszczeniem teorie przetestowalem (przypadkiem i wskutek niewiedzy), bo sie luszczy, ale z paroprzepuszczalnymi warstwami nie mialem okazji.

Napisano

> szary czyli budowlany?

gips szpachlowy to się nazywa - broń Boże budowlanym bo będziesz przeklinał ten dzień do końca swojego życia

Napisano

> Teoria o lazienkach podpowiada dwa warianty (ze wzgledu na wysoka wilgoc):

> 1. wszystkie warstwy wysokoparoprzepuszczalne, zeby para mogla sobie swobodnie dufyndowac w te i we

> wte bez szkody dla warstw, a wiec od gory: tynk cem-wap, gladz wapienna, farba

> paroprzepuszalna (np. krzemianowo-wapienna)

> 2. Obojetnie co, byle trzymajace porzadnie i pokryte wodoszczelna farba lateksowa

> Jesli dasz gladz gipsowa i na to farbe choc troche paroprzepuszczalna (np. akrylowa, albo kiepskiej

> jakosci lateksowa, tudziez zle zwiazana z podlozem farbe dowolna), to gips puchnie i powoduje

> luszczenie farby.

> Z luszczeniem teorie przetestowalem (przypadkiem i wskutek niewiedzy), bo sie luszczy, ale z

> paroprzepuszczalnymi warstwami nie mialem okazji.

mylisz się Olleo, wytłumacz mi dlaczego w żadnej z łazienek jaką wykonywałem nie ma problemu z odchodzeniem farby? ba, w żadnym innym pomieszczeniu również....farba odchodzi ponieważ podłoże jest niestabilne, masz tutaj wapno które zachowuje się identycznie jak farba kredowa, nałóż sobie na to gładź i jak wyschnie weź skrobak i zobacz jak ładnie będzie odchodzić do tynku po delikatnym namoczeniu - a założę się że nawet nie dasz rady tego zagipsować....dlatego też żadne wymysły o jakich piszesz w swoim poście tylko po prostu porządne przygotowanie podłoża pod farbę.

Napisano

> mylisz się Olleo, wytłumacz mi dlaczego w żadnej z łazienek jaką wykonywałem nie ma problemu z

> odchodzeniem farby? ba, w żadnym innym pomieszczeniu również....farba odchodzi ponieważ

> podłoże jest niestabilne, masz tutaj wapno które zachowuje się identycznie jak farba kredowa,

> nałóż sobie na to gładź i jak wyschnie weź skrobak i zobacz jak ładnie będzie odchodzić do

> tynku po delikatnym namoczeniu - a założę się że nawet nie dasz rady tego

> zagipsować....dlatego też żadne wymysły o jakich piszesz w swoim poście tylko po prostu

> porządne przygotowanie podłoża pod farbę.

Opisalem teorie, ktora mozesz weryfikowac wiedza badz doswiadczeniem.

Z mojego doswiadczenia natomiast mam sufit, ktory jest mocny, a odlazi od niego farba. Mozesz probowac na sucho szpachelka cos zezskrobac (co jeszcze nie odlazlo), a ci sie nie uda, ale predzej czy pozniej farba w tym miejscu odlezie. Oczywiscie powierzchnia przed malowaniem zostala umyta, wysuszona i zagruntowana. Sek w tym, ze pod farba jest gladz, a ja nie malowalem super lateksem, tylko jakims duluxem kolory swiata, czy cos w tym guscie.

Napisano

> Opisalem teorie, ktora mozesz weryfikowac wiedza badz doswiadczeniem.

> Z mojego doswiadczenia natomiast mam sufit, ktory jest mocny, a odlazi od niego farba. Mozesz

> probowac na sucho szpachelka cos zezskrobac (co jeszcze nie odlazlo), a ci sie nie uda, ale

> predzej czy pozniej farba w tym miejscu odlezie. Oczywiscie powierzchnia przed malowaniem

> zostala umyta, wysuszona i zagruntowana. Sek w tym, ze pod farba jest gladz, a ja nie

> malowalem super lateksem, tylko jakims duluxem kolory swiata, czy cos w tym guscie.

z twojego doświadczenia to wiemy wszyscy że ty masz problem ze wszystkim więc nie dziwię sie że farbie się nie chce trzymać tylko spieprza w cholerę bo boi się tego co znów wymyślisz grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> gips szpachlowy to się nazywa

z tego co mi się kojarzy to biały proszek to szpachlowy a szary to budowlany - ale mniejsza o to ważne, że wiadomo iż chodzi o szpachlowy

> broń Boże budowlanym bo będziesz przeklinał ten dzień do końca

> swojego życia

a tak z ciekawości, dlaczego?

Napisano

> z twojego doświadczenia to wiemy wszyscy że ty masz problem ze wszystkim więc nie dziwię sie że

> farbie się nie chce trzymać tylko spieprza w cholerę bo boi się tego co znów wymyślisz

Najlatwiej szydzic.

Moze problem w tym, ze przed malowaniem nie poczytalem, nie zainteresowalem sie teoria i nie popytalem na forach, tylko zrobilem tak, jak zazwyczaj sie to robi - zeskrobac, umyc, zagruntowac i pomalowac bez zastanowienia.

Napisano
  • Autor

> farba

a którą dokładnie polecisz?

Tak jak kol. Olleo pisał lateksowa?

Napisano

> z tego co mi się kojarzy to biały proszek to szpachlowy a szary to budowlany - ale mniejsza o to

> ważne, że wiadomo iż chodzi o szpachlowy

szpachlowy jak wyschnie jest szary smile.gif stąd nazwa smile.gif

> a tak z ciekawości, dlaczego?

bo budowlanego nie zdążyłbyś nawet po rozmieszaniu donieść do pkt docelowego smile.gif

Napisano

> a tak z ciekawości, dlaczego?

Budowlany błyskawicznie zastyga i jest trudny do szlifowania oraz łatwo go przy szlifowaniu zrobić na "połysk". wink.gif

Napisano
  • Autor

> szpachlowy jak wyschnie jest szary stąd nazwa

waytogo.gif

> bo budowlanego nie zdążyłbyś nawet po rozmieszaniu donieść do pkt docelowego

myślałem, że o co innego chodzi

mam na to patent, rozrabiam dość rzadko i tyle ile mi potrzeba na dwa trzy zaczerpniecia

inaczej faktycznie stygnie w kilka sekund wink.gif

Napisano

> a którą dokładnie polecisz?

> Tak jak kol. Olleo pisał lateksowa?

z reguły jeśli chodzi o koszty to maluję TYM , nie mam reklamacji a chyba o to chodzi

Napisano
  • Autor

> z reguły jeśli chodzi o koszty to maluję TYM , nie mam reklamacji a chyba o to chodzi

będę szukał w sklepach u siebie ale nie kojarzę abym gdzieś widział taką

jak nie znajdę to będę szukał innej lateksowej zalecanej do łazienek

Napisano

> będę szukał w sklepach u siebie ale nie kojarzę abym gdzieś widział taką

> jak nie znajdę to będę szukał innej lateksowej zalecanej do łazienek

nie szukaj po castoramach czy tego typu podobnych sklepach bo nie znajdziesz. idź do typowego sklepu z farbami i tam na pewno będzie

Napisano
  • Autor

> nie szukaj po castoramach czy tego typu podobnych sklepach bo nie znajdziesz. idź do typowego

> sklepu z farbami i tam na pewno będzie

najbliższą castorame itp. mam w zasięgu 80 km więc raczej mniejsze sklepiki odwiedzam grinser006.gif

Napisano

> Z mojego doswiadczenia natomiast mam sufit, ktory jest mocny, a odlazi od niego farba. Mozesz

> probowac na sucho szpachelka cos zezskrobac (co jeszcze nie odlazlo), a ci sie nie uda, ale

> predzej czy pozniej farba w tym miejscu odlezie. Oczywiscie powierzchnia przed malowaniem

> zostala umyta, wysuszona i zagruntowana. Sek w tym, ze pod farba jest gladz, a ja nie

> malowalem super lateksem, tylko jakims duluxem kolory swiata, czy cos w tym guscie.

Nie zgodzę się, przyczyną jest u autora farba czy co tam wapienno - kredowe. Niestety nic nie chce się trzymać takich powierzchni i zawsze radzą zedrzeć.

U Ciebie natomiast problem leży na styku farba - podłoże. Może jakieś składniki nie lubią się ze sobą ? Mam mieszkanie pomalowane Duluxami i nie narzekam - nawet przy oknach gdzie czasem coś tam się zapoci, nic nie odłazi ani nie puchnie.

Spróbowałbym na Twoim miejscu to miejsce przelecieć cieniutko jakąś masą szpachlową (tylko wypełniając pory) i wtedy spróbować pomalować.

Napisano

> z reguły jeśli chodzi o koszty to maluję TYM , nie mam reklamacji a chyba o to chodzi

ok.gif

Napisano

> będę szukał w sklepach u siebie ale nie kojarzę abym gdzieś widział taką

> jak nie znajdę to będę szukał innej lateksowej zalecanej do łazienek

sprawdz hurtownie budowlane, a nie tylko markety. Na stronie kabe znajdziesz punkty dystrybucji.

Napisano

> Nie zgodzę się, przyczyną jest u autora farba czy co tam wapienno - kredowe. Niestety nic nie chce

> się trzymać takich powierzchni i zawsze radzą zedrzeć.

> U Ciebie natomiast problem leży na styku farba - podłoże. Może jakieś składniki nie lubią się ze

> sobą ? Mam mieszkanie pomalowane Duluxami i nie narzekam - nawet przy oknach gdzie czasem coś

> tam się zapoci, nic nie odłazi ani nie puchnie.

> Spróbowałbym na Twoim miejscu to miejsce przelecieć cieniutko jakąś masą szpachlową (tylko

> wypełniając pory) i wtedy spróbować pomalować.

mam cale mieszkanie zrobione duluxem i tylko w lazience sie luszczy. Jak bede robil remont, to zedre calosc w cholere, naloze gladz, zagruntuje i prolatex.

Napisano
  • Autor

temat gipsu i farby mamy zalatwiony

a czy grunt też musi być jakiś konkretny czy dowolny ?

Napisano

> temat gipsu i farby mamy zalatwiony

> a czy grunt też musi być jakiś konkretny czy dowolny ?

Grunt jest po to, zeby zmniejszyc chlonnosc gladzi gipsowej. Wszystkie sa akrylowe, wiec to nie ma wiekszego znaczenia, ale zastanow sie nad polozeniem tzw. primera (swoja droga zdaje sie, ze po angielsku grunt, to wlasnie primer smile.gif ), czyli farby gruntujacej (w ofercie Kabe jest Aqualit). Gruntu nie powinno sie klasc walkiem, ani natryskowo, bo sie powierzchnia zeszkli, tylko pedzlem i rozcierac. Niestety w przypadku wielu gladzi grunt lekko rozpuszcza powierzchnie gipsu i powstaja takie maziaje. Dokladnie to widac na gruntowanych powierzchniach plyt GK, gdzie warstwa gladzi jest cieniutka. Farbe gruntujaca nakladasz normalnie walkiem.

Napisano

> temat gipsu i farby mamy zalatwiony

> a czy grunt też musi być jakiś konkretny czy dowolny ?

Kiedyś użyłem na gładzie Unigruntu, na to Dulux.

Miejscami potem farba się złuszczała, jedna z hipotez - zbyt mocny grunt, zeszklenie. Piszą gdzieniegdzie, że Unigrunt jest za mocny.

Drugim razem użyłem gruntu uniwersalnego Luxens (marka Leroy Merlin), na to 1 raz farbę białą (Śnieżka) i dopiero farbę finalną akryl/latex. Taki sposób się sprawdził idealnie.

Grunt i farby nakładane wałkiem. Wyszło super.

W jednym pomieszczeniu dałem Śnieżkę jako podkład bezpośrednio na gładź, bez gruntu. Nie polecam. Zagruntowało się dobrze, ale jednak nakładanie na niezagruntowany gips jest trudno wykonalne (chłonność gipsu)

Napisano
  • Autor

> sprawdz hurtownie budowlane, a nie tylko markety. Na stronie kabe znajdziesz punkty dystrybucji.

w mojej okolicy niestety nie znalazłem KABE

dostępne są tylko popularne Dulux, Nobiles, Śnieżka

Muszę coś z tego wybrać, jedynie co mnie zaciekawiło na opakowaniach jest taki napis

Quote:

Akrylowa farba lateksowa

Czy takie coś będzie dobre, czy szukać czegoś co będzie tylko farbą lateksową ?

Napisano

> w mojej okolicy niestety nie znalazłem KABE

> dostępne są tylko popularne Dulux, Nobiles, Śnieżka

> Muszę coś z tego wybrać, jedynie co mnie zaciekawiło na opakowaniach jest taki napis

> Quote:

> Akrylowa farba lateksowa

> Czy takie coś będzie dobre, czy szukać czegoś co będzie tylko farbą lateksową ?

Poszukaj info o najlepszych farbach lateksowych i sprawdz, co na nich (w necie) jest napisane. Ktos mi kiedys tlumaczyl, ze robia farby z dodatkiem delikatnym lateksu i pisza, ze to lateksowa. Sprawdz, co ma np. beckers, tikkurilla (czy jak to sie pisze) i inne w ofercie.

Napisano
  • Autor

robota wykonana, wszystko jak narazie jest OK.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi...