Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wożenie dzieci na przednim fotelu w foteliku

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Chyba jednak nie: jakiś tekst

> Jest tam napisane, że na przednim siedzeniu nalezy przewozić dziecko w foteliku, a na innych

> miejscach można używać "innego urządzenia" np. podstawki (swoją drogą co może być jeszcze

> innego?):

> Z powyższych regulacji wynika wprost, że bezwzględny NAKAZ stosowania FOTELIKA ochronnego podczas

> przewozu dziecka w wieku do 12 roku życia dotyczy sytuacji, w których dziecko przewożone jest

> na przednim siedzeniu pojazdu.

> Odpowiadając zatem na postawione pytanie stwierdzić należy, że można zgodnie z prawem przewozić

> dzieci na innym niż fotelik urządzeniu odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym

> warunkom technicznym,czy też jak to zostało określone w pytaniu

> “podstawce”, POD WARUNKIEM, ŻE DZIECI NIE ZOSTANĄ ULOKOWANE NA PRZEDNIM

> SIEDZENIU POJAZDU.

Własnie tu jest nieścisłość bo:

Quote:

art. 39 ust. 3: “W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym
lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci
, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym”,

Tak więc jak interpretować ten zapis?

Napisano

> Własnie tu jest nieścisłość bo:

> Quote:

> art. 39 ust. 3: “W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w

> wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub

> innym urządzeniu do przewożenia dzieci , odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz

> właściwym warunkom technicznym”,

> Tak więc jak interpretować ten zapis?

Ja jak czasem 7 letniego dzieciaka muszę przewieźć, a akurat nie mam "urządzenia", to podkładam pod tyłek złożony koc ...

Napisano

Jeden artykyuł to sa mało, aby określić wymagania, ponieważ jest:

art. 45 ust. 2 Kierującemu pojazdem ZABRANIA SIĘ:

pkt 3: przewożenia pasażera w sposób niezgodny z art. 39, 40 (dot. motocykli i motorowerów) lub 63 ust. 1,

pkt 4: przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;

pkt. 5: przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat NA PRZEDNIM SIEDZENIU pojazdu samochodowego.

Napisano
  • Autor

> Jeden artykyuł to sa mało, aby określić wymagania, ponieważ jest:

> art. 45 ust. 2 Kierującemu pojazdem ZABRANIA SIĘ:

> pkt 3: przewożenia pasażera w sposób niezgodny z art. 39, 40 (dot. motocykli i motorowerów) lub 63

> ust. 1,

> pkt 4: przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim

> siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;

Quote:

pkt. 5: przewożenia,
poza specjalnym fotelikiem ochronnym,
dziecka w wieku do 12 lat NA PRZEDNIM

> SIEDZENIU pojazdu samochodowego.

Co to dokładnie jest?

Napisano

> Co to dokładnie jest?

Fotelik to dla mnie siedzisko z oparciem.

Na przykład:

e31f0e73b094a66a8563da97e9c5b2b0.jpg

Sama podkładka fotelikiem nie jest.

Napisano
  • Autor

> Fotelik to dla mnie siedzisko z oparciem.

> Na przykład:

> Sama podkładka fotelikiem nie jest.

Dla ciebie może i tak wiesz ze w naszym pięknym kraju przepisy potrafią być dziwne i do tego prawo może twierdzić ze fotelik musi być jeszcze odpowiedniej marki. Dlatego szukam konkretnego zapisu.

Napisano

> Dlatego szukam konkretnego zapisu.

Wiem o co chodzi. Konkretnym zapisem nie dysponuję, a szukać nie mam w tej chwili czasu grinser006.gif

Zaciekawiło mnie to jednak i znalazłem to:

http://www.fotelik24.pl/blog/podstawka-to-nie-fotelik-samochodowy

(filmik polecam wszystkim posiadaczom podstawek, nawet tym, którzy jeżdżą "tylko 3km do szkoły")

i to http://www.fotelik24.pl/blog/fotelik-czy-podstawka-czyli-co-jest-wymagane-przepisami

ale konkretnych, formalnych definicji nie podano. W sumie sam marketingowy bełkot nie odpowiadający na pytanie dot.różnicy między "fotelikiem" a "innym urządzeniem".