Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kable rozruchowe

Featured Replies

Napisano

Zima idzie postanowiłem się zabezpieczyć. W związku z tym że na allegro pełno szrotu pomóżcie wybrać odpowiednie kabelki. Cena myślę max 50 zł.

Edit: Ważne żeby były dość długie ok 4 metry.

Napisano

> Zima idzie postanowiłem się zabezpieczyć. W związku z tym że na allegro pełno szrotu pomóżcie

> wybrać odpowiednie kabelki. Cena myślę max 50 zł.

> Edit: Ważne żeby były dość długie ok 4 metry.

Nie wiem czy za 50zł znajdziesz cos wartego uwagi.

Ja osobiście mysle o tych: http://allegro.pl/kable-przewody-rozruchowe-afp-4m-3900a-fv-nowe-hit-i3696544723.html

Tez szukam kabli dla siebie... tzn żeby odpalać rozne auta od mojego diesla bo co roku tak robie zlosnik.gif

Napisano

A ja zrobiłem sam, linka miedziana 50mm2 + krokodylki :-).

Niestety miedź jest w cenie i w tej kwocie się nie zmieścisz.

Jedyna wada to rozmiary oraz waga, ale przy 2m długości da radę jeszcze upchnąć w bagażniku :-).

Pozdrawiam MK

Napisano

> Zima idzie postanowiłem się zabezpieczyć. W związku z tym że na allegro pełno szrotu pomóżcie

Metr kabla 10 kwadrat dostaniesz od 5 złotych, do tego jakieś przyzwoite krokodylki i za pięć dych masz profesjonalne zlosnik.gif kable rozruchowe nawet do 4 metrów grinser006.gif. Nie kupuj czerwonego ścierwa w marketach! old.gif

Napisano

> Nie wiem czy za 50zł znajdziesz cos wartego uwagi.

> Ja osobiście mysle o tych:

> http://allegro.pl/kable-przewody-rozruchowe-afp-4m-3900a-fv-nowe-hit-i3696544723.html

> Tez szukam kabli dla siebie... tzn żeby odpalać rozne auta od mojego diesla bo co roku tak robie

Najsłabszym punktem w kablach rozruchowych (pomijając zbyt cienki przewód) jest punkt styku "krokodylka" z klemą.

Zrobiłem sobie kable rozruchowe z przewodu masowego do "poważnej" spawarki, jako że mój były diesel potrzebował naprawdę wiele prądu do rozruchu.

Marketowe kable oznaczone bodajże 300A, przewodziły 98A, mierzone miernikiem cęgowym, rozrusznik nawet nie drgnął.

Te zrobione z "krokodylami" dokładnie jak w powyższym przytoczonym linku przewodziły ~250A, kręcił ale wolno i nie odpalał.

Po wypiłowaniu zębów krokodyli tak aby lepszy był styk krokodyl-klema akumulatora, przewodziły ~290A i po chwili kręcenia diesel zaskakiwał.

pzdr.

EDIT.

Teraz po zdjęciach z powyższej aukcji widzę, że lepiej mogłem te kable zrobić, a konkretnie "zarobić" tak jak na jednym ze zdjęciu, sznur miedziany głębiej wpuścić w krokodyla, aby "wąsy były pod zębami "krokodyla" jak na widocznym zdjęciu byłby to dodatkowy styk z klemą akumulatora, tylko czy przy takim "styku" nie istnieje ryzyko iskrzenia?

pzdr.

Napisano

> Edit: Ważne żeby były dość długie ok 4 metry.

Za 50 zł nic nie kupisz. Tzn kupisz chińszczyznę marketową czyli cienki miedziany drucik w absurdalnie grubej izolacji, która i tak popęka na mrozie. Możesz jednak za tę cenę zajść do sklepu elektrycznego, kupić na metry przewód czarny i czerwony o wystarczającym przekroju a za 10zł kupujesz kable marketowe, odcinasz z nich zaciski i wykorzystujesz do swoich zakupionych kabli:) Tylko sprawdź najpierw czy te zaciski marketowe są cokolwiek warte i czy nie rozlecą się przy pierwszym użyciu.

Ja swoje tak zrobiłem i zeszłej zimy uratowały mojego diesela zlosnik.gif

Napisano

> Za 50 zł nic nie kupisz. Tzn kupisz chińszczyznę marketową czyli cienki miedziany drucik w

> absurdalnie grubej izolacji, która i tak popęka na mrozie.

Kiedyś sąsiad z takimi prosił o pomoc. Po podpięciu ich i próbie odpalenia jego passata nawet nie zaiskrzyły, tylko zrobiły psst i się rozpadły, bo się przepaliły zlosnik.gif

> Możesz jednak za tę cenę zajść do

> sklepu elektrycznego, kupić na metry przewód czarny i czerwony o wystarczającym przekroju a za

> 10zł kupujesz kable marketowe, odcinasz z nich zaciski i wykorzystujesz do swoich zakupionych

> kabli:) Tylko sprawdź najpierw czy te zaciski marketowe są cokolwiek warte i czy nie rozlecą

> się przy pierwszym użyciu.

> Ja swoje tak zrobiłem i zeszłej zimy uratowały mojego diesela

No właśnie bałbym się jakości (w sensie materiału i siły docisku) tych tanich krokodylków.