Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

luzny drazek biegow po remoncie zawieszenia laguna 1ph2

Featured Replies

Napisano

Witam

Dwa dni temu odebrałem od mechanika Lagune po remoncie zawieszenia mianowicie wymiana obu końcówek drążków kierowniczych, poduszki amortyzatora wraz z łożyskiem, oraz sworznie wahaczy.

Już w drodze powrotnej zauważyłem że wybierak nie pracuje jak wcześniej, Laga ma przebieg 215 tys. w pełni oryginalny auto krajowe, przy wrzucaniu 1 biegu był opór tzn nie było tzw. "efektu kija w beczce" jaki jest teraz. Drążek jest luźny w kierunku pierwszych biegów.

Z relacji mechanika wiem że miał problemy z odkręceniem przednich wahaczy oraz jedna końcówka drążka musiała zostać wycięta nie udało się odkręcić. Między zdaniami wspomniał o konieczności zdjęcia półosi do wymiany tak zrozumiałem.

Czy te prace mogą mieć znaczenie dla wybierania biegów? Drążek jest luźny przy wbijaniu 4 delikatnie wadzi mi o 2 bieg ale wszystkie wchodzą bez problemów, nie wypadają.

Napisano

A nie spadła kakas sprężynka przy drążku łączącym lewarek biegów ze skrzynią. Chyba tam coś takiego było. Jak sie popatrzyło od spodu. Ale nie za bardzo pamiętam.

Napisano
  • Autor

Spojrzę dzisiaj, ale auto i tak raczej wróci bo wymiana dwóch rolek i ponownie paska micro nie wyeliminowała popiskiwania sick.gif

Napisano

> Witam

> Dwa dni temu odebrałem od mechanika Lagune po remoncie zawieszenia mianowicie wymiana obu końcówek

> drążków kierowniczych, poduszki amortyzatora wraz z łożyskiem, oraz sworznie wahaczy.

> Już w drodze powrotnej zauważyłem że wybierak nie pracuje jak wcześniej, Laga ma przebieg 215 tys.

> w pełni oryginalny auto krajowe, przy wrzucaniu 1 biegu był opór tzn nie było tzw. "efektu

> kija w beczce" jaki jest teraz. Drążek jest luźny w kierunku pierwszych biegów.

> Z relacji mechanika wiem że miał problemy z odkręceniem przednich wahaczy oraz jedna końcówka

> drążka musiała zostać wycięta nie udało się odkręcić. Między zdaniami wspomniał o konieczności

> zdjęcia półosi do wymiany tak zrozumiałem.

> Czy te prace mogą mieć znaczenie dla wybierania biegów? Drążek jest luźny przy wbijaniu 4

> delikatnie wadzi mi o 2 bieg ale wszystkie wchodzą bez problemów, nie wypadają.

A poduszka pod skrzynia ?

Napisano
  • Autor

Też o niej pomyślałem, ale co on mógł z nią zrobić krzywo przykręcić?

Nie było problemów zanim oddałem na robotę więc średnio wierzę w oberwaną poduszkę.

Napisano

Może po prostu przy manewrach z półosiami coś poszło nie tak i musiał wlać nowy olej do skrzyni?

To spowodowało "lżejszą" pracę wybieraka.

Może po prostu przy okazji coś posmarował tak profilaktycznie?

Napisano

> Spojrzę dzisiaj, ale auto i tak raczej wróci bo wymiana dwóch rolek i ponownie paska micro nie

> wyeliminowała popiskiwania

Miałem podobny problem .Nie dawno wymieniłem 2 rolki ,z tesciem załozyłem pasek Dalco, Ale mechanik zmienił mi na SKF chropowaty ,jest cicho teraz..

Napisano
  • Autor

> A nie spadła kakas sprężynka przy drążku łączącym lewarek biegów ze skrzynią. Chyba tam coś takiego

> było. Jak sie popatrzyło od spodu. Ale nie za bardzo pamiętam.

Dobrze pamiętasz dwie sprężynki są jedna spadła grinser006.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Edyta

Od wczoraj zapanowała względna cisza wymieniłem łożysko na altku, po nowym roku zmienię już 3 raz micro bo delikatnie popiskuje ale baaardzo cicho.

Mechanika też trzeba zmienić bo wymienił wszystko poza miejscem problemu.

Sprężynka wybieraka włożona nowa auto śmiga oby już na dłużej uff oslabiony.gif

Napisano

> Edyta

> Od wczoraj zapanowała względna cisza wymieniłem łożysko na altku, po nowym roku zmienię już 3 raz

> micro bo delikatnie popiskuje ale baaardzo cicho.

> Mechanika też trzeba zmienić bo wymienił wszystko poza miejscem problemu.

> Sprężynka wybieraka włożona nowa auto śmiga oby już na dłużej uff

łożysko na altku wymienia sie samemu czy u mechanika .Ile to kosztuje ,moze tez wymienie zlosnik.gifzlosnik.gif ,bo na przemian mi cos hałasuje na wolnych ..

Napisano
  • Autor

wiesz co ja nie wiedziałem co halasuje więc dałem mechanikowi to impreza z przeglądem altka wymiana lozysk 250zl więc imho jak masz czas lepiej samemu wyjąć. jak Ci pisałem piszczy coś dalej cicho ale jednak, wymienie po nowym roku pasek na skf i przyjrze się obu nowym rolka.

Napisano

Kozi trza bylo swoje wozidlo dac na sprzedaż a te, które ode mnie kupileś beksa.gif zatrzymac dla siebie hehe.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Kozi trza bylo swoje wozidlo dac na sprzedaż a te, które ode mnie kupileś zatrzymac dla siebie

Bo myślisz że w twoje to mniej siana poszło? pozatym RT to bieda grinser006.gif

edyta twoja była stoi już na placu całka wyliczona z wgniecionego błotnika i dotkniętych dosłownie drzwi kierowcy. wygląda dobrze, szwagier dba zlosnik.gif

a u mnie zesralo się otwieranie tylnych drzwi od srodka (musiałem ratować żonę hi ), drugie tylne zacina sie silownik bajka jak stojac z dzieckiem w foteliku nie da się wsiasc sciana.gif

pozatym upralem wstępnie tapicerke bo była czorna już grinser006.gif