Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

suzuki grand vitara II / 2006

Featured Replies

Napisano

witka

mam takie pytanie czysto techniczne, pierwszy raz mam auto z 4x4, i w dodatku wyższe tzn nie typowy hatchback

na co sobie można pozwolić? tzn zaraz zamotam ale co tam.... jakoś osobówką mi się inaczej jeździ mam wrażenie że jak na błocie pośniegowym, albo jak jest przymarznięte depcze gaz a tym autem tak nie pewnie lewo prawo nosi.... z miejsca z błota bajka idzie jak głupi ale tak podczas normalne jazdy poprostu boje się tym jechać w miarę "szybciej" jakiś kodeks 4x4 istnieje na co trzeba uważać w takich warunkach?

Napisano

Poza lepszym ruszaniem na śliskim nie ma różnicy. Uważać trzeba tak samo albo nawet bardziej bo złudzenie bezpieczeństwa jest.

Napisano

> tak nie pewnie lewo prawo nosi.... z miejsca z błota bajka idzie jak głupi ale tak podczas

> normalne jazdy poprostu boje się tym jechać w miarę "szybciej" jakiś kodeks 4x4 istnieje na

> co trzeba uważać w takich warunkach?

siedzisz wyzej

wyzej srodek ciezkosci

i to co wielu posiadaczy 4x4 gubi - ladnie rusze w porownaniu do oski ale hamuje w najlepszym wypadku tak samo a zazwyczaj trzeba brac namiar na mase oraz na to ze z powodu ladnego ruszania jest tendencja to jazdy szybszej po sliskim niz w przy napedzie na oske wiec na sliskim nie jarac sie tym ze rusza ladnie i w zakretach mozna pewniej tylko tym ze jak ladnie ruszy to nie koniecznie tak ladnie sie zatrzyma bo mozemy za szybko jechac

pare razy w czasie jazdy po sliskim lub mocno zasniezonym tez mialem doznania takie ze samochodem troche zamiata ale mialem wtedy wszystko spiete a wtedy na sliskim przy dodawaniu mocniejszym gazu jest u mnie tendencja do lekkiego zamiatania tylem - z tym ze jest to banalnie proste do opanowania nawet gdy jedzie sie z wieksza predkoscia

natomiast zabawa na calego - jak nie jest przod dopiety smile.gif:):)

Napisano

> natomiast zabawa na calego - jak nie jest przod dopiety smile.gif:)

w gv2 dostępne są modele z dołączanym napędem 4x4?

co do samego samochodu to denerwujące jest szarpanie kontroli trakcji przy przejeżdżaniu przez lodowe łaty na asfalcie

Napisano

> w gv2 dostępne są modele z dołączanym napędem 4x4?

> co do samego samochodu to denerwujące jest szarpanie kontroli trakcji przy przejeżdżaniu przez

> lodowe łaty na asfalcie

tego nie wiem niestety - ja mam jeep`a kj bez zbednych dupereli i pseudo pomagaczy - proste rozwiazanie - wajcha i albo tyl albo obie osie albo obie osie z reduktorem

wiem tylko ze w szoku bylem jak z zasniezonego parkingu ja panda wyjechalem bez najmniejszego problemu a kumpel w jakiejs vitarce mielil co chwile ktoryms kolem i nie mogl podjechac pod dellikatna gorke na wyjezdzie z parking

nie wiem jak tego dokonywal ale mu sie udawalo

Napisano
  • Autor

> w gv2 dostępne są modele z dołączanym napędem 4x4?

> co do samego samochodu to denerwujące jest szarpanie kontroli trakcji przy przejeżdżaniu przez

> lodowe łaty na asfalcie

4x zapięte cały czas 4L, 4H, 4H LOCK, ja na szczęście tej dupereli nie mam kontroli trakcji, miałem kiedyś w innym aucie i mnie to denerwowało akurat ale nie neguje że jest BE

Napisano

> 4x zapięte cały czas...

Masz tam centralny dyferencjał? Bo chyba były wersje bez niego?

To ważne, bo jeśli go nie ma, błyskawicznie zajeździsz opony i napęd.

Mieliśmy w firmie przypadek, że w Hi-Lux-ie na autostradzie wał wyszedł do kabiny przy 140km/h. Omal nie pozabijał pasażerów, którzy nieświadomie jeździli 4x4 na czarnym.

Napisano

> Masz tam centralny dyferencjał? Bo chyba były wersje bez niego?

> To ważne, bo jeśli go nie ma, błyskawicznie zajeździsz opony i napęd.

> Mieliśmy w firmie przypadek, że w Hi-Lux-ie na autostradzie wał wyszedł do kabiny przy 140km/h.

> Omal nie pozabijał pasażerów, którzy nieświadomie jeździli 4x4 na czarnym.

stały napęd w vitce II

Napisano

> w szoku bylem jak z zasniezonego parkingu ja panda wyjechalem bez najmniejszego

> problemu a kumpel w jakiejs vitarce mielil co chwile ktoryms kolem i nie mogl podjechac pod

> dellikatna gorke na wyjezdzie z parking

> nie wiem jak tego dokonywal ale mu sie udawalo

Bo wiele osób myśli, że jak kupi sobie terenówkę to wystarczy gaz wcisnąć i autko samo wszystko zrobi. I potem masz takie efekty.

A terenówka uczy pokory. Moim sztruclem jeżdżę jakieś 2 lata i cały czas się uczę. I śmieszą mnie kolesie, którzy kupują sobie 4x4, pojadą dwa razy w teren i uważają się za wielkich znawców. Nawet tutaj tacy się zdarzają hehe.gif

Napisano

> Bo wiele osób myśli, że jak kupi sobie terenówkę to wystarczy gaz wcisnąć i autko samo wszystko

> zrobi. I potem masz takie efekty.

> A terenówka uczy pokory. Moim sztruclem jeżdżę jakieś 2 lata i cały czas się uczę. I śmieszą mnie

> kolesie, którzy kupują sobie 4x4, pojadą dwa razy w teren i uważają się za wielkich znawców.

> Nawet tutaj tacy się zdarzają

jak mi pip nie chce przez cos przejechac to powod jest tylko jeden - za wolno sie do tego zabrałem i dziala metoda Clarksona "more power!!!" grinser006.gif

Napisano

moim zdaniem jest to ostatni z produkowanych suv-ów zachowujących pierwotne założenie typu: terenówka o ucywilizowanych właściwościach miejskich. (Moje doświadczenie sprowadza się do 1,9 dci) W warunkach szosowych wedle mojego doświadczenia, oczekiwań i potrzeb jest to wygodne i szybkie jeździło klasy rodzinnej. W warunkach terenowych, o ile właściciel nie zgłupieje i nie ruszy w rajdy przeprawowe samochód spełni z zadatkiem zadania stawiane autu myśliwskiemu na terenach środkowej Polski. Założenie choćby AT-eków w sposób znaczący podniosłoby możliwości pojazdu, przy czym zapewne wzrosła by szansa urżnięcia napędów. Co do samego silnika to stałym problemem jest ekologiczny układ wydechowy.

Napisano

> Co do samego silnika to stałym

> problemem jest ekologiczny układ wydechowy.

znajomy bardzo narzekal na dpf`a ktory wypalal sie co 3-4 kkm - dolewal jakies specyfiki ktore wydluzaly ten okres do 5-6 kkm i na dobra sprawe ta wlasnosc dpf`a przyczynila sie do tego ze sprzedal viertarke i kupil sx4 w benzynie

osobiscie mialem okazje raz jechac z tym silnikiem 1,9 i... zrobil na mnie bardzo niekorzystne pierwsze wrazenie - ospaly mulowaty dychawiczny klekocik - ale tak jak pisze - mialem okazje jechac nim moze 20 km

Napisano

> znajomy bardzo narzekal na dpf`a ktory wypalal sie co 3-4 kkm - dolewal jakies specyfiki ktore

> wydluzaly ten okres do 5-6 kkm i na dobra sprawe ta wlasnosc dpf`a przyczynila sie do tego ze

> sprzedal viertarke i kupil sx4 w benzynie

> osobiscie mialem okazje raz jechac z tym silnikiem 1,9 i... zrobil na mnie bardzo niekorzystne

> pierwsze wrazenie - ospaly mulowaty dychawiczny klekocik - ale tak jak pisze - mialem okazje

> jechac nim moze 20 km

Skoro DPF wypalal sie raz na kilka tysiecy km, to co w tym zlego?

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Skoro DPF wypalal sie raz na kilka tysiecy km, to co w tym zlego?

a chociazby to ze zaczynal sie wypalac w momencie kompletnie do tego nieodpowiednim - czyli na chwile przed osiagnieciem celu - samochod uzywany na dojazdy do pracy i do wozenia dzieci do szkoly itp itd

wiec gdy tak rozpoczynal proces wypalania to z tego co wszem sie glosi nie warto przerywac tego procesu

bardzo to znajomemu przeszkadzalo i byl to glowny powod tego ze tej viertarki sie pozbyl i kupil sx4 w benzynie

Napisano

> a chociazby to ze zaczynal sie wypalac w momencie kompletnie do tego nieodpowiednim - czyli na

> chwile przed osiagnieciem celu - samochod uzywany na dojazdy do pracy i do wozenia dzieci do

> szkoly itp itd

> wiec gdy tak rozpoczynal proces wypalania to z tego co wszem sie glosi nie warto przerywac tego

> procesu

> bardzo to znajomemu przeszkadzalo i byl to glowny powod tego ze tej viertarki sie pozbyl i kupil

> sx4 w benzynie

No spoko, ale przy okresach 3-4kkm to sie dzialo pewnie raz na 2-3 miesiace, zakladajac normalne przebiegi grinser006.gif

Chyba, ze to bylo blizej 200-300 km wink.gif

Napisano

> No spoko, ale przy okresach 3-4kkm to sie dzialo pewnie raz na 2-3 miesiace, zakladajac normalne

> przebiegi

> Chyba, ze to bylo blizej 200-300 km

bylo na tyle denerwujace i uciazliwe ze tak jak pisalem - bylo to przyczyna pozbycia sie samochodu - mimo tego ze koszty paliwa i zapewne pare innych rzeczy tez, szly w koszty firmy

samochod uzytkowany na stosunkowo niewielkich jednorazowych dystansach (do 20 km w ruchu mozna przyjac ze typowo miejskim) ale czesto te dystanse byly robione