Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak ustawić okno?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Sprawa jest taka- jedno okno mi się opuściło, zapadka czy tam bolec (nie wiem jak to nazwać spineyes.gif) w górnej części okna nie trafia w odpowiednie miejsce we framudze(?) i teraz w położeniu "Otwarte na oścież"(sorry za niefachowość określeń mlot.gif) uchyla się jednocześnie na górze... coś tam chyba trzeba imbusem w narożniku pokręcić, ale pewien nie jestem.

W drugim klamka zaczęła tak ciężko pracować, że nie idzie go teraz ani otworzyć ani nawet uchylić.

Idzie to samemu ustawić czy po moim fachowym opisie radzicie samemu nie dotykać, żeby bardziej nie popsuć? grinser006.gif

Dzięki za pomoc 20.GIF

Napisano

Dociśnij blaszkę przy klamce ustawiając klamkę poziomo dociskając jednocześnie górny róg w okolicy zawiasu, klamka pionowo w dół i już.

Napisano

> Witam!

> Sprawa jest taka- jedno okno mi się opuściło, zapadka czy tam bolec (nie wiem jak to nazwać ) w

> górnej części okna nie trafia w odpowiednie miejsce we framudze(?) i teraz w położeniu

> "Otwarte na oścież"(sorry za niefachowość określeń ) uchyla się jednocześnie na górze... coś

> tam chyba trzeba imbusem w narożniku pokręcić, ale pewien nie jestem.

> W drugim klamka zaczęła tak ciężko pracować, że nie idzie go teraz ani otworzyć ani nawet uchylić.

> Idzie to samemu ustawić czy po moim fachowym opisie radzicie samemu nie dotykać, żeby bardziej nie

> popsuć?

> Dzięki za pomoc

Opuściło Ci się skrzydło i sanki na rozwórce uchyłu nie trzymają . Dociśnij lekko skrzydło do ramy , klamka w pozycji rozwarcia i na dolnym zawiasie imbusem 4 podkręcić . Czyli trzeba dolną taką długa zaślepke przesunąc do góry , tam bedzie otwór gdzie wkładamy klucz i wkręcamy istniejąca tam "śrubkę"

Co do ciężko pracującej klamki to okna raz do roku trzeba nasmarować , jeżeli klamka Ci ciężko chodzi nawet przy otwartym skrzydle to napsikaj jakiegos smaru do zasuwnicy w każdy istniejący otwór.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi obu Panów 20.GIF

Jutro będę dłubał zlosnik.gif

Może nie popsuje biglaugh.gif

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> I co z tym oknem? Pochwal się.

Trochę późno, ale zawsze zlosnik.gif

Po pierwsze dzięki za porady 20.GIF Przydały się, bo jest lepiej niż było zlosnik.gif Ale...

Co do okna wiszącego na jednym zawiasie to to połowicznie ogarnąłem.

Od góry to jedno okno ma jeden rygiel, a powinny być chyba dwa(patrząc po pozostałych oknach w mieszkaniu hmm.gif możliwe, że się wyłamał? niewiem.gif) i ten jeden wchodzący w rozwórkę po uchyleniu okna za nic nie chce z powrotem w nią trafić irked.gif Idzie po najmniejszej linii oporu po zewnętrznej części rozwórki i dlatego w momencie otwierania jednocześnie uchylało się... Na razie skręciłem tak, żeby się dobrze otwierało, a uchylać nie chcę, żeby sobie roboty nie dokładać na razie biglaugh.gif

Co do drugiego okna z problematyczna klamką porobiło sie odwrotnie irked.gif

Klamka już działa, okno się otwiera, ale nie uchyla pad.gif Tzn.uchyla się ale na 1cm. To okno ma dwa rygle od góry i o ile ten bliżej zawiasu działa dobrze, to ten bliżej klamki jakby nie był przez nią do końca odciągany i blokuje się jakieś 2mm na rozwórce blokując uchylenie się. Jeśli ręcznie go o te 2 mm przepchnę to okno uchyla się normalnie. Teraz pytanie-da się to poprawić(miałem już zamiar zdjąć okno i tę prowadnicę w rozwórce przypiłować biglaugh.gif) czy jeśli chodzi o rygle to już specjalistom zostawić??? hmm.gif