Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie wsiadajcie przez drzwi pasażera...

Featured Replies

Napisano

Bo ja dziś wsiadłem i przechodząc na "swoje" miejsce (niestety parkujący obok zakładał, że jestem anorektykiem, ja w poniedziałek sprawdzę czy on jest) zahaczyłem głową o lusterko wsteczne, które się... urwało.

Podjechałem do gości od szyb, facet złapał się za głowę, bo okazało się, że wyrwało kawałki szyby i nie dało się go przykleić w normalnym miejscu. Odpryski zamalował na czarno, żeby nikt się nie czepiał a lusterko zostało przyklejone jakieś 3-4cm niżej, bo w oryginalnym miejscu nie chciało się zamontować.

Trochę mnie to razi, nie tak bardzo, ale zawsze. Teraz tak sobie myśle, że jakbym dorobił z czegoś twardego taką czarną łatkę o większej powierchni niż stopka lusterka to mógłbym ją przykleić w oryginalne miejsce, a lusterko dokleić do niej.

Tu rodzą się dwa pytania.

1. Jak odkleić lusterko od szyby nie niszcząć ani jej ani jego za bardzo.

2. Jakiego kleju użyć do przyklejenia wg. koncepcji powyżej.

Było trochę ciemno i już późno, a bardzo mi się spieszyło, mogłem mu powiedzieć, żeby jednak nie kleił i przyjechał do niego później z dorobionym "interfejsem" smile.gif

PS. Póki co nie uśmiecha mi się wymiana szyby, w MarcoPolo w Kraku powiedzieli mi 240 szyba, 150 montaż + ew. 70 nowa uszczelka. Trochę to dużo, nawet nie pytałem kto jest producentem szyby.

Napisano

> 1. Jak odkleić lusterko od szyby nie niszcząć ani jej ani jego za

> bardzo.

Odp. jest prosta powtórz czynnośc wykonaną wcześniej hehe.gifhehe.gifhehe.gif

> 2. Jakiego kleju użyć do przyklejenia wg. koncepcji powyżej.

Chyba klej do szyb biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Odp. jest prosta powtórz czynnośc wykonaną wcześniej

Czynność wykonana wcześniej uszkodziła szybę. Tzn lusterko oderwało się z niewielkimi odpryskami szkła. Tu akurat miało to miejsce na tym czarnym fragmencie szyby, ale nie chciał bym tego na przeźroczysztym, bo tego już nie zamaluje.

> Chyba klej do szyb

Że też na to nie wpadłem... myślałem, że ktoś poleci np. ośmiorniczkę, która mam w domu.

Napisano

> Czynność wykonana wcześniej uszkodziła szybę. Tzn lusterko oderwało

> się z niewielkimi odpryskami szkła. Tu akurat miało to miejsce

> na tym czarnym fragmencie szyby, ale nie chciał bym tego na

> przeźroczysztym, bo tego już nie zamaluje.

> Że też na to nie wpadłem... myślałem, że ktoś poleci np.

> ośmiorniczkę, która mam w domu.

NIE nie klej do szyb nono.gifdo tego celu jest specjalny klej z siatką wzmacniającą ma go w swojej ofercie firma www.boll.com.pl

waytogo.gif szukaj tego kleju w dobrych mieszalniach lakierów samochodowych lub sklepach motoryzacyjnych brawo.gif

Napisano

> NIE nie klej do szyb do tego celu jest specjalny klej z siatką

> wzmacniającą ma go w swojej ofercie firma www.boll.com.pl

> szukaj tego kleju w dobrych mieszalniach lakierów samochodowych lub

> sklepach motoryzacyjnych

Jeżeli już to klej UV utwardzany lampą dającą promienie UV.Koszt takiego klejenia około 10 zł za punkt.A do odklejenia resztek szkła od lusterka jeżeli od elementu metalowego należy podgrzać miejsce najlepiej opalarką do około 300 stopni i wkrętakiem złupać wtedy.Potem denaturatem lub czymś podobnym wyczyścić.Wiem to z własnego doświadczenia i jest to jedyne wyjście.

Napisano

> wsteczne, które się... urwało.

wiele razy wsiadałem i sie nie urwało a do rasy skarlałej nie należę wink.gif

Ale do rzeczy - lusterko urywa się gwałtownym ruchem (w razie czego powtórz manewr z wsiadaniem zlosnik.gif ) . Resztki kleju zdzierasz za pomocą opalarki i zmywacza do żywic, podklejenie możesz zrobić specjalnym klejem też do lusterek lub do szyb (coś koło 25 pln za klej do szyby - wygląda jak silikon w tubie) ale zalecam podjechanie do "szybiarza" samochodowego - dla nich to nie pierwszyzna. Oczywiście miejsca klejenie trzeba oszlifować i ew. przepolerować.

> powiedzieli mi 240 szyba, 150 montaż + ew. 70 nowa uszczelka.

Uszczelka to nie "enentualnie" tylko uważam że jest konieczna nowa. Ceny OK.

Napisano
  • Autor

Quote:

(...) ale zalecam podjechanie do "szybiarza" samochodowego - dla nich to nie pierwszyzna. Oczywiście miejsca klejenie trzeba oszlifować i ew. przepolerować.

No właśnie szybiarz próbował to przykleić w starym miejscu i nie dało rady przez odpryski z szyby (po prostu powierchnia była nieówna), dlatego przykleił odrobinę niżej. Średnio mi się podoba, ale jakoś się przyzwyczaiłem.

Wczoraj szwagier mi powiedział, że też tak kiedyś miał (tyle, że w jakimś dostawczaku) i od oprysków z czasem szyba po prostu pękła. Tak więc zbieram na szybę.

Co do uszczelki, też czytałem, że to konieczność.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.