Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Doładowanie a spalanie stukowe

Featured Replies

Napisano

Jest sobie silnik benzynowy 4 cylindry 16V pojemność 1.8L z wtryskiem pośrednim doładowany kompresorem. Występuje fabrycznie w różnych wariantach mocy od 143KM, przez 163KM do 192KM. Każda mocniejsza wersja różni się od poprzedniej zawsze tłokami (mniejszy stopień sprężania odpowiednio 10:1, 9.5:1, 8.5:1) a w najmocniejszej wersji jest także inny kompresor (inne przełożenie). Inne są także obroty mocy maksymalnej (5200, 5500, 5800). W necie znalazłem info że fabrycznie maksymalne ciśnienie doładowania w wersji najsłabszej to 0.5 bara natomiast w najmocniejszej 0.75 bara.

Pytanie: w jaki sposób wyliczyć bezpieczny wzrost ciśnienia doładowania dla średnich i maksymalnych obrotów aby bez zmiany stopnia sprężania i zmiany paliwa (95 oktanów) uniknąć z zapasem spalania stukowego? Ile można bezpiecznie "dopompować" po zastosowaniu lepszego paliwa? Jaki będzie przyrost mocy i momentu obrotowego przy takim wzroście?

Napisano

> Jest sobie silnik benzynowy 4 cylindry 16V pojemność 1.8L z wtryskiem pośrednim doładowany

> kompresorem. Występuje fabrycznie w różnych wariantach mocy od 143KM, przez 163KM do 192KM.

> Każda mocniejsza wersja różni się od poprzedniej zawsze tłokami (mniejszy stopień sprężania

> odpowiednio 10:1, 9.5:1, 8.5:1) a w najmocniejszej wersji jest także inny kompresor (inne

> przełożenie). Inne są także obroty mocy maksymalnej (5200, 5500, 5800). W necie znalazłem info

> że fabrycznie maksymalne ciśnienie doładowania w wersji najsłabszej to 0.5 bara natomiast w

> najmocniejszej 0.75 bara.

> Pytanie: w jaki sposób wyliczyć bezpieczny wzrost ciśnienia doładowania dla średnich i maksymalnych

> obrotów aby bez zmiany stopnia sprężania i zmiany paliwa (95 oktanów) uniknąć z zapasem

> spalania stukowego? Ile można bezpiecznie "dopompować" po zastosowaniu lepszego paliwa? Jaki

> będzie przyrost mocy i momentu obrotowego przy takim wzroście?

Nie odpowiem na Twoje pytania ale jestem ciekawy jak zamierasz podnieść ciśnienie doładowania? IMO sama zmiana kółka nic nie da - ten kompresor w M271 i tak chodzi na pół gwizdka. Trzeba ingerować w sterowanie klapą obejściową.

Aha, wg Kleemann'a nawet najsłabszy M271 w w203 ma ponad 160 koni na hamowni.

Napisano
  • Autor

> jestem ciekawy jak zamierasz podnieść ciśnienie doładowania?

Jeszcze tego nie wiem - będę trochę eksperymentował, ale żeby to robić muszę mieć jakieś założenia teoretyczne.

> IMO

> sama zmiana kółka nic nie da - ten kompresor w M271 i tak chodzi na pół gwizdka. Trzeba

> ingerować w sterowanie klapą obejściową.

Dokładnie ok.gif Dlatego tak modną zmianę koła kompresora odkładam na dalszy plan (być może nawet nigdy).

> Aha, wg Kleemann'a nawet najsłabszy M271 w w203 ma ponad 160 koni na hamowni.

Ze skrzynią manualną być może, z automatem to praktycznie niemożliwe smile.gif

Napisano

> Jeszcze tego nie wiem - będę trochę eksperymentował, ale żeby to robić muszę mieć jakieś założenia

> teoretyczne.

Więc w teorii Kleemann robi M271.946 na 190 koni samym box'em lub zmianą softu w sterowniku. Nie dotykają kółek lub ciśnienia paliwa.

Wysłałem Ci na maila z profilu moją korespondencję z nimi wraz z wykresami - może Ci się przyda.

> Dokładnie Dlatego tak modną zmianę koła kompresora odkładam na dalszy plan (być może nawet nigdy).

Podobno zmiana pozwoli na podniesienie momentu w dolnym zakresie obrotów, co jest logiczne. Na "górze" wystarczy seryjne przełożenie.

Napisano
  • Autor

> Więc w teorii Kleemann robi M271.946 na 190 koni samym box'em lub zmianą softu w sterowniku. Nie

> dotykają kółek lub ciśnienia paliwa.

> Wysłałem Ci na maila z profilu moją korespondencję z nimi wraz z wykresami - może Ci się przyda.

Dzięki ok.gif

> Podobno zmiana pozwoli na podniesienie momentu w dolnym zakresie obrotów, co jest logiczne. Na

> "górze" wystarczy seryjne przełożenie.

Tak czytałem na forach, ale tyle głupot co napisano przy okazji na ten temat przyprawia o ból głowy confused.gif

Napisano

> Jest sobie silnik benzynowy 4 cylindry 16V pojemność 1.8L z wtryskiem pośrednim doładowany

> kompresorem. Występuje fabrycznie w różnych wariantach mocy od 143KM, przez 163KM do 192KM.

> Każda mocniejsza wersja różni się od poprzedniej zawsze tłokami (mniejszy stopień sprężania

> odpowiednio 10:1, 9.5:1, 8.5:1) a w najmocniejszej wersji jest także inny kompresor (inne

> przełożenie). Inne są także obroty mocy maksymalnej (5200, 5500, 5800). W necie znalazłem info

> że fabrycznie maksymalne ciśnienie doładowania w wersji najsłabszej to 0.5 bara natomiast w

> Pytanie: w jaki sposób wyliczyć bezpieczny wzrost ciśnienia doładowania dla średnich i maksymalnych

> obrotów aby bez zmiany stopnia sprężania i zmiany paliwa (95 oktanów) uniknąć z zapasem

> spalania stukowego? Ile można bezpiecznie "dopompować" po zastosowaniu lepszego paliwa? Jaki

nie ma takich wyliczeń, za każdym razem gdy zmienia się ilość (objętość) powietrza trzeba stroić. Seryjny komp da radę skorygować ok 10% paliwa do większej objętości powietrza ale tak małej ilości nie jesteś w stanie wysterować i będziesz działa na granicy zakresu pracy kompa co w krytycznej sytuacji może załatwić ci silnik

pzdr

Napisano
  • Autor

> nie ma takich wyliczeń,

Oto chodzi żeby je zrobić wink.gif

> za każdym razem gdy zmienia się ilość (objętość) powietrza trzeba stroić.

> Seryjny komp da radę skorygować ok 10% paliwa do większej objętości powietrza ale tak małej

> ilości nie jesteś w stanie wysterować i będziesz działa na granicy zakresu pracy kompa co w

> krytycznej sytuacji może załatwić ci silnik

Seryjny ECU jest bez problemu w stanie skorygować +- 20-25%. Nie chodzi o to, żeby uzyskać moce ponad 200KM tylko takie 190-200KM byłoby zupełnie wystarczające. A fabryczna wersja 192KM ma taką samą pompę paliwa, regulator ciśnienia, wtryskiwacze i ECU (hardware).

Napisano

Sonda szerokopasmowa w wydech i będziesz wiedział.

Napisano
  • Autor

> Sonda szerokopasmowa w wydech i będziesz wiedział.

Są już tam dwie szeroko- i dwa mikrofony na silniku więc myślę że to powinno wystarczyć wink.gif

Napisano

Nie ma reguły.

Silnik powiniem być odpręzony. Spalanie stukowe to nie tylko cisnienie i ilość paliwa. To również prędkość czoła płomienia w komorze - w zależności od jej kształtu.

Tylko empirycznie.

Napisano

> Są już tam dwie szeroko- i dwa mikrofony na silniku więc myślę że to powinno wystarczyć

To na rolki i sprawdzać ile można ok.gif