Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

125p zawieszenie co zmienic?

Featured Replies

Napisano

Czy warto ruszac wahacze? I te drazki stabilizacyjne od resorow? Caly uklad kierowniczy wymienilem na nowy. Teraz planuje wymienic resory, sprezyny i amortyzatory i wszelki gumy. Co jeszcze ruszac?

Napisano

To chyba zależy od stanu hehe.gif

Jak dobre to po co zmieniać. Z doświadczenia napiszę, że przedni zawias jest dość trwały, sworznie wytrzymywały 50-100 kkm a górne wahacze do 200 kkm dojechały (dalej nie wiem, bo auto poszło na złom)

Z tyłu było gorzej, ze 2 razy pękł resor i drążki reakcyjne też wymieniałem (tulejki się kręciły w uszach drążka), przy 150 kkm do wymiany tulejki w wieszakach tylnych jak i przy resorach. Amortyzatorów nie wymieniałem wcale i nawet coś tam trzymały hehe.gif

Nie wiem jakiej jakości są współczesne części do tych aut, ja starałem się szukać części w miarę najlepszych np sworznie czy drążki to Krosno ok.gif

Napisano
  • Autor

> To chyba zależy od stanu

> Jak dobre to po co zmieniać. Z doświadczenia napiszę, że przedni zawias jest dość trwały, sworznie

> wytrzymywały 50-100 kkm a górne wahacze do 200 kkm dojechały (dalej nie wiem, bo auto poszło

> na złom)

> Z tyłu było gorzej, ze 2 razy pękł resor i drążki reakcyjne też wymieniałem (tulejki się kręciły w

> uszach drążka), przy 150 kkm do wymiany tulejki w wieszakach tylnych jak i przy resorach.

> Amortyzatorów nie wymieniałem wcale i nawet coś tam trzymały

> Nie wiem jakiej jakości są współczesne części do tych aut, ja starałem się szukać części w miarę

> najlepszych np sworznie czy drążki to Krosno

Stan na oko to jest dobry. Czesci tanie jak barszcz pytanie tylko czy ma sens na zapas wymieniac.

Napisano

> Stan na oko to jest dobry. Czesci tanie jak barszcz pytanie tylko czy ma sens na zapas wymieniac.

Jeśli na ori i ze świeżymi gumami, to można się skusić

Napisano

Ja powymieniałem to, co widziałem, że jest już przepracowane - tuleje w łącznikach stabilizatorów (ech, brakuje mi tej prostoty we współczesnych autach) oraz tuleję w dolnym wahaczu. W którymś górnym też guma wyłazi przy podłużnicy, ale weź się do niego dobierz...

Napisano
  • Autor

> Ja powymieniałem to, co widziałem, że jest już przepracowane - tuleje w łącznikach stabilizatorów

> (ech, brakuje mi tej prostoty we współczesnych autach) oraz tuleję w dolnym wahaczu. W którymś

> górnym też guma wyłazi przy podłużnicy, ale weź się do niego dobierz...

Ja mam przecinak, lom i duzy mlotek. grinser006.gif

Napisano

> Ja mam przecinak, lom i duzy mlotek.

jemu chodziło raczej o sprężynę pod którą jest wahacz górny - musisz ją scisnąć - inaczej nie wyjmiesz wahacza.

pozdr