Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolizja, naprawa

Featured Replies

Napisano

Jest uszkodzenie jak na zdjęciach poniżej, propozycja naprawy jest taka aby wyciąć zdeformowane miejsce i wspawac w jego miejsce nowy element.

Co sadzicie o takiej naprawie ?

Czy nie będzie później kłopotów z " koleżanką rudą" ( wiem, że zależy to od fachowca ale pytam ogólnie) ?

Napisano

> Jest uszkodzenie jak na zdjęciach poniżej, propozycja naprawy jest taka aby wyciąć zdeformowane

> miejsce i wspawac w jego miejsce nowy element.

> Co sadzicie o takiej naprawie ?

> Czy nie będzie później kłopotów z " koleżanką rudą" ( wiem, że zależy to od fachowca ale pytam

> ogólnie) ?

wstaw poprawnie załącznik

Napisano
  • Autor

> wstaw poprawnie załącznik

Sorki, pisałem to z telefonu i cały czas wywalało mi błąd, że połączenie zostało zresetowane i wogóle mi nie pokazało mojego tematu na kąciku. Już naprawiam błąd

$_19.JPG

$_19.JPG

Napisano

IMO jeśli dobrze wyszlifować spaw i potem dokładnie go zabezpieczyć (zakonserwować) przed malowaniem to na jakieś 3 -4 lata powinien być spokój.

Generalnie ruda uwielbia wszelkie spawy.

Napisano

> Jest uszkodzenie jak na zdjęciach poniżej, propozycja naprawy jest taka aby wyciąć zdeformowane

> Czy nie będzie później kłopotów z " koleżanką rudą" ( wiem, że zależy to od fachowca ale pytam

> ogólnie) ?

niestety będzie.

Będą ciąć u góry w najcieńszym miejscu i na dole na progu. W to miejscu wejdzie nowy błotnik.

O ile cała powierzchnia błotnika będzie b. dobrze zabezpieczona antykorozyjnie+ podkład+ baza+bezbarwny (mówimy o robocie zgodnie z technologią) to miejsca spawów zostaną termicznie nadwerężone i żeby nie wiem czego tam nie dali antykorozyjnie to górą w ciągu 3 lat pojawią się purchle na spawach.

W moim aucie taka naprawa miała miejsce w 2006 r. W 2010r. już byłem u lakiernika bo na progu w miejscu łączenia wylazły 2 bąble.

Zeszlifował do żywego, cała pocedura od nowa i jest dobrze do dziś.

Góra i tamto miejsce łączenia odpukać wciaż bez śladu rudej.

Mówimy o naprawie z AC, w ASO Hondy, na FV która według kosztorysu wyszła 7,500zł (w cenie refklektor i zderzak).

U garażowca sądzę, że rdza wyjdzie po roku.

Napisano

> Sorki, pisałem to z telefonu i cały czas wywalało mi błąd, że połączenie zostało zresetowane i

> wogóle mi nie pokazało mojego tematu na kąciku. Już naprawiam błąd

Chyba lepiej to wyklepać i zaszpachlować grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Czyli choć uszkodzenie nie jest rozległe to jednak po jego naprawie mogą być kłopoty...szkoda wink.gif

Napisano
  • Autor

> Chyba lepiej to wyklepać i zaszpachlować

właśnie też byłbym za takim rozwiązaniem i chyba będzie ono lepsze od spawania hmm.gif

Napisano

> ogólnie) ?

Pytanie brzmi - czy będą spawać, czy zgrzewać punktowo zgrzewarką?

Jeśli zgrzewać punktowo, to nie nadwyrężą termicznie blachy.

Napisano
  • Autor

> Pytanie brzmi - czy będą spawać, czy zgrzewać punktowo zgrzewarką?

> Jeśli zgrzewać punktowo, to nie nadwyrężą termicznie blachy.

no ale jak wytnie element uszkodzony to pózniej nowy jak ma zgrzać punktowo - musiałby chyba na zakładkę to zrobić ?

Napisano

> no ale jak wytnie element to pózniej jak nowy ma zgrzać punktowo - musiałby chyba na zakładkę to

> zrobić ?

Mi kiedyś wymieniali przedni pas w lanosie, to ładnie odcięli na zgrzewach a potem dogrzali punktowo nowy element.

Napisano
  • Autor

> Mi kiedyś wymieniali przedni pas w lanosie, to ładnie odcięli na zgrzewach a potem dogrzali

> punktowo nowy element.

no ale to chyba było na zakładkę zgrzewane,

a w przypadku blach zewnetrznych to trzeba je doczołowo połączyć i nie wiem jak by tutaj to zgrzać można było punktowo hmm.gif

Napisano

> no ale to chyba było na zakładkę zgrzewane,

> a w przypadku blach zewnetrznych to trzeba je doczołowo połączyć i nie wiem jak by tutaj to zgrzać

> można było punktowo

Np. czymś takim można.

post-16193-14352522684028_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Np. czymś takim można.

ale cały czas mówimy o zgrzaniu punktowym czy liniowym?

Napisano

> ale cały czas mówimy o zgrzaniu punktowym czy liniowym?

Jak najbardziej punktowym - blachy na zakładkę.

Napisano
  • Autor

> Jak najbardziej punktowym - blachy na zakładkę.

no ale jak chcesz zgrzać blachy na zakładkę nad kołem w miejscu które jest widoczne?

jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego

Napisano

> no ale jak chcesz zgrzać blachy na zakładkę nad kołem w miejscu które jest widoczne?

> jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego

Kiedyś zajmowałem się serwisem urządzeń spawalniczych. Z racji tego musiałem często odwiedzać warsztaty blacharskie i widziałem parę rzeczy. Widziałem jak wstawiali tzw. reparaturki w Oplach Kadettach właśnie zgrzewając blachy na zakładkę, myślę, że na upartego i tutaj coś takiego wchodzi w grę, ale bardziej widziałbym spawanie.

Zgrzewadło, którego zdjęcie załączyłem umożliwa zgrzewanie doczołowe, a przy zgrzewaniu blachy muszą być na zakładkę.

Napisano
  • Autor

> Kiedyś zajmowałem się serwisem urządzeń spawalniczych. Z racji tego musiałem często odwiedzać

> warsztaty blacharskie i widziałem parę rzeczy. Widziałem jak wstawiali tzw. reparaturki w

> Oplach Kadettach właśnie zgrzewając blachy na zakładkę, myślę, że na upartego i tutaj coś

> takiego wchodzi w grę, ale bardziej widziałbym spawanie.

> Zgrzewadło, którego zdjęcie załączyłem umożliwa zgrzewanie doczołowe, a przy zgrzewaniu blachy

> muszą być na zakładkę.

waytogo.gif

Napisano

Brzydkie miejsce, ale ogarnięty blacharz da sobie radę. Nie daj sobie pruć całego boku. Nawet, jeśli będzie tam trochę szpachli to będzie mniejsze zło, niż pruty cały bok.

Napisano

Typowa latwa naprawa. Dobrze zrobiona i nigdy rdzy nie bedzie. To nie czasy Golfa 2 czy poloneza.

Napisano
  • Autor

> Typowa łatwa naprawa. Dobrze zrobiona i nigdy rdzy nie bedzie. To nie czasy Golfa 2 czy poloneza.

dobrze zrobiona ale jakim sposobem ?