Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stroimy BRC SQ24 - pomożecie ?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Po założeniu LPG w moim nowym Aveo T300 miałem do instalacji trochę zastrzeżeń, których nie udało (nie chciało) się usunąć moim gazownikom.

Wziąłem więc sprawę w swoje ręce, zaopatrzyłem się w stosowny interfejs i soft i zaczynam się uczyć.

Liczę na wsparcie "kumatych" kolegów.

Pacjent: Aveo T300 1,2 86KM z instalacją SQ24, reduktor Genius 1200mbar, wtryskiwacze BRC, pomarańczowe.

Problemy:

1. Przełącza się na gaz bardzo szybko (praktycznie po kilkuset metrach) i jeśli akurat jadę, to nic złego się nie dzieje, natomiast jeśli akurat stoję na światłach, to autem nie da się ruszyć - wolne obroty są OK, natomiast każde naciśnięcie pedału gazu powoduje zgaśnięcie silnika. Po kilku minutach ten objaw mija i jest OK.

2. Auto krztusi się po raptownym dodaniu gazu - ok. sekundy nie ciągnie, po czym łapie oddech i jedzie. Zdarza się to bardzo często podczas zmiany biegów.

Co zrobiłem:

1. Zmniejszyłem odstęp elektrod świec z fabrycznego 0,9 na 0,7 mm (tak dla ochrony listwy zapłonowej - zawsze to robię).

2. Zmniejszyłem długość wężyków do wtryskiwaczy LPG z 210mm na 160mm i sprawdziłem czy są równej długości.

3. Przy użyciu softu P&D 3.08.01 podniosłem temperaturę przełączania na LPG z 40 st. na 50 st. i zmieniłem czas zwłoki przełączenia z 60s na 90s.

4. W zakładce "właściwości jezdne" w strategii "zimny silnik" dołożyłem 10% do czasu otwarcia wtrysków dla temperatury poniżej 60 st.

5. Ta sama zakładka, w strategii "pompowanie" dołożyłem dla wzrostu obrotów 10% czasu przez 20 cykli wtrysku, co spowodowało POGLĘBIENIE się problemu z punktu 2. Wykonałem wykres podczas jazdy i zaniepokoiły mnie bardzo długie czasy w chwili tego krztuszenia się i znaczny spadek deltaP (patrz załączony zrzut).

cdn.

post-99130-14352522675447_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Po analizie powyższego wykresu zmieniłem korektę na -20% przez 20 cykli wtrysku i problem zniknął (auto przyspiesza płynnie i nie zatyka się) - od razu widać po wykresie jak znacznie zmieniły się czasy. Załączam zrzut po tej korekcie.

Sprawa zachowania auta przy zimnym silniku jest jeszcze otwarta, bo nie testowałem.

Prośba do kolegów oblatanych w temacie o ocenę tego, co widać na wykresach i o sugestie co do dalszego postępowania z instalacją.

Czy moje ciśnienie gazu jest w porządku (podniosłem je nieco przed zakupem interfejsu) ?

Skąd takie długie czasy wtrysku przy w sumie małym silniku i wtryskiwaczach zdolnych obsłużyć znacznie większe jednostki ?

Czy coś robię nie tak, ewentualnie co jeszcze należy zrobić ?

Podkreślam, że poza ogólną wiedzą techniczną nie mam doświadczenia w postępowaniu z instalacjami LPG i moje czynności wynikają raczej z myślenia i zdrowego rozsądku, niż z praktyki :-)

post-99130-14352522676989_thumb.jpg

Napisano

wymień wtryski na niebieskie , i zacznij wszystko od początku

Napisano
  • Autor

> wymień wtryski na niebieskie , i zacznij wszystko od początku

Możesz jaśniej ?

Napisano
  • Autor

> ja w swoich 85KM mam niebieskie wtryski

Ja w poprzednim silniku 72 KM też miałem niebieskie. Co z tego wynika ?

Napisano

Tutaj masz rozpiske, ktory wtryskiwacz do jakiej mocy na cylinder.

U mnie w 82KM Getzie na poczatek zalozyli pomaranczowe, ale po 2 wizytach z palacym sie checkiem i cały czas problemach z mieszanka, zmienili na niebieskie i od tej pory spokoj.

Te same pomaranczowe zamontowali u znajomego w Passacie 1.8 T (150KM).

Ale u niego działa to bez problemu.

Co do problemu z przełączaniem i gaśnięciem, to pamiętaj, że są dwa parametry (jak zimny i jak ciepły).

W jednym i drugim ustawiasz przy jakiej temperaturze zaczyna przełączać i po jakim czasie.

U mnie w jednym mam na zimno 30, w drugim 33 st i 30sekund.

Na ciepło 49st i 5 sekund.

Wszystko działa bez problemu.

Chociaz po okolo 40000km w Getzie miałem problem właśnie z szarpaniem, ale po czyszczeniu wtrysków minęło.

Niestety jakość gazu u Nas jest bardzo różna...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Tutaj masz rozpiske, ktory wtryskiwacz do jakiej mocy na cylinder.

Tabelkę znam. Mój silnik jak najbardziej mieści się w kategorii DO 38 kW/cylinder.

Niektórzy piszą nawet, że to dobrze nieco je przewymiarować, bo mogą wtedy pracować przy niższym ciśnieniu gazu, co pozytywnie wpływa na ich trwałość.

Spodziewałem się , że w takiej kombinacji mogę mieć problem ze zbyt krótkimi czasami wtrysków, a tymczasem mam raczej problem ze zbyt długimi i to mnie zastanawia.

> U mnie w 82KM Getzie na poczatek zalozyli pomaranczowe, ale po 2 wizytach z >palacym sie checkiem i

> cały czas problemach z mieszanka, zmienili na niebieskie i od tej pory spokoj.

Nie mam problemów z checkiem.

> Co do problemu z przełączaniem i gaśnięciem, to pamiętaj, że są dwa parametry (jak zimny i jak

> ciepły).

> W jednym i drugim ustawiasz przy jakiej temperaturze zaczyna przełączać i po jakim czasie.

> U mnie w jednym mam na zimno 30, w drugim 33 st i 30sekund.

> Na ciepło 49st i 5 sekund.

> Wszystko działa bez problemu.

Uważam, że silnik w procesie nagrzewania uzyskuje temperaturę dość szybko, zatem kiedy już osiągnie 40 stopni, to osiągnięcie 50 stopni jest dosłownie sprawą chwili. Zatem ustawianie "na siłę" możliwie niskiej temperatury przełączania (żeby urwać kilkadziesiąt sekund pracy na benzynie) mija się z celem.

Ustawiłem zimny na 50 stopni i 90 sekund a ciepły na 60 stopni i 10 sekund.

> Niestety jakość gazu u Nas jest bardzo różna...

niestety ...

EDIT: Dzisiaj przejechałem się autem kilka kilometrów i wygląda na to, że wszystko jest w porządku. Oczywiście temperatura (ok. +7 stopni) nie daje miarodajnej odpowiedzi co do zachowania auta na prawdziwym mrozie, ale wydaje mi się, że wykonałem kroki we właściwym kierunku.

Może teraz pora nieco cofnąć poprawki, aby się przekonać gdzie leżą granice poprawnej pracy, bo przecież redukcja czasów odbiła się zapewne na osiągach (choć niekoniecznie, bo auto przyspieszające płynnie i bez czkawki na pewno zrobi to sprawniej).

Jak myślicie ?

Napisano

> Tabelkę znam. Mój silnik jak najbardziej mieści się w kategorii DO 38 kW/cylinder.

> Niektórzy piszą nawet, że to dobrze nieco je przewymiarować, bo mogą wtedy pracować przy niższym

> ciśnieniu gazu, co pozytywnie wpływa na ich trwałość.

Jeśli dobrze liczę, to dla Twojego silnika wychodzi niecałe 16 kW na cylinder, więc IMHO też niebieskie byłyby bardziej pożądane.

Napisano
  • Autor

> Jeśli dobrze liczę, to dla Twojego silnika wychodzi niecałe 16 kW na cylinder ...

Dobrze liczysz.

> więc IMHO też

> niebieskie byłyby bardziej pożądane.

Być może, ale ponawiam pytanie - jak wytłumaczyć moje dość długie czasy wtrysku przy znacznym ciśnieniu gazu (patrz załączniki do pierwszych postów) ?

Przecież wtryski o mniejszym wydatku (niebieskie) wymagałyby jeszcze dłuższych czasów lub jeszcze wyższego ciśnienia...

Czasy wtrysku rzędu 15 ms przy pełnym obciążeniu są zdaniem wielu fachowców prawidłowe a właśnie podobne udało mi się uzyskać po korekcie nastaw. Przed regulacją, przy czasach rzędu 20 ms (w "pikach") silnik ewidentnie zaczynał się krztusić. Co gorsze - tak długie czasy powodowały przysiady deltap (zapewne na skutek dużego wydatku gazu), co powodowało dalsze wydłużanie wyliczanych czasów.

W związku z tą logiką potencjalna wymiana u mnie wtryskiwaczy na niebieskie powinna spowodować pogorszenie. Chyba że popełniam jakiś błąd logiczny ...

EDIT: Załączam zapożyczony z sieci plik z wykresami przykładowych map. Dla mnie jako laika był bardzo pomocny w zrozumieniu istoty sprawy.

287403779-Przyklady_map_i_ustawienia_mnoznika.pdf

Napisano

Tak trochę nieco z innej beczki, ale w temacie: sprawdzałeś wartości korekt czasu wtrysku na benzynie i gazie przez EOBD?

Napisano
  • Autor

> Tak trochę nieco z innej beczki, ale w temacie: sprawdzałeś wartości korekt czasu wtrysku na

> benzynie i gazie przez EOBD?

Nie.

Podpinam się tylko do złącza diagnostycznego instalacji BRC i odczytuję dane przy użyciu Sequent P&D.

Zgodnie ze sztuką czasy wtrysku "benzynowego" na zasilaniu benzyną i gazem podczas naprzemiennego przełączania są niemal takie same.

Napisano

> Nie.

> Podpinam się tylko do złącza diagnostycznego instalacji BRC i odczytuję dane przy użyciu Sequent

> P&D.

> Zgodnie ze sztuką czasy wtrysku "benzynowego" na zasilaniu benzyną i gazem podczas naprzemiennego

> przełączania są niemal takie same.

Tak powinno być.

Napisano
  • Autor

> Tak powinno być.

Jasne. Uważam zatem, że skład mieszanki jest zasadniczo prawidłowy.

Doszlifowuję tylko poszczególne strategie. Wycofałem korektę +10% od zimnego silnika, ponieważ po ustawieniu temperatury przełączania na 50 stopni wszystko jest OK.

Spróbowałem też zmniejszyć korektę przy wejściu na obroty z -20% na -10%, ale zaczął nieznacznie poszarpywać, więc wróciłem na -15% i niebawem przetestuję.

Zagadką dla mnie pozostaje dość długi czas wtrysku gazu przy pomarańczowej listwie - to nie daje dużego pola manewru.

Natomiast praca silnika przy wysokich obrotach (6 krpm) jest zupełnie prawidłowa - obawiałem się problemów związanych z "wyrabianiem się " czasu wtrysku przy pedale w podłogę.

Napisano

Sygnału sondy lambda nie widzisz w tych krytycznych momentach? Korelacja jednego z drugim daje lepszy pogląd na sprawę.

Napisano
  • Autor

> Sygnału sondy lambda nie widzisz w tych krytycznych momentach? Korelacja jednego z drugim daje

> lepszy pogląd na sprawę.

Dorzucę do wykresu następnym razem.

Nie zwracałem na niego uwagi, bo nie wiem jak go interpretować.