Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C1/P107 z automatem - co to warte?

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Niestety ze względów zdrowotnych jestem zmuszony kupić żonie coś , co odciążyłoby jej lewą stopę .

Pomyślałem o C1/107 ze skrzynią zautomatyzowaną - można takie kupić na wyprzedażach za trochę ponad 30 kzł a może po nowym roku jeszcze taniej.

Wiem , że to jest manual z dołożonym sterowaniem - jak się tym jeździ , da tym radę podjechać jak w manualu na półsprzęgle np na 5 cm do ściany ?

O trwałość mechaniczną jestem spokojny - przy jej przebiegach 5-6 kkm/rok spokojnie przejeździmy najbliższe 10 - 12 lat. Bardziej chodzi mi o ogólną wytrzymałość/jakość/bolączki, jak i wytrzymałość na korozję.

A może kupić jakiegoś klasycznego automata - np kilkuletniego swifta - ale za te 12 lat to on już będzie pełnoletni i tez nie wiadomo w jakim stanie

Pozdrawiam

Napisano

> Niestety ze względów zdrowotnych jestem zmuszony kupić żonie coś , co odciążyłoby jej lewą stopę .

> Pomyślałem o C1/107 ze skrzynią zautomatyzowaną - można takie kupić na wyprzedażach za trochę ponad

> 30 kzł a może po nowym roku jeszcze taniej.

> Wiem , że to jest manual z dołożonym sterowaniem - jak się tym jeździ , da tym radę podjechać jak w

> manualu na półsprzęgle np na 5 cm do ściany ?

> O trwałość mechaniczną jestem spokojny - przy jej przebiegach 5-6 kkm/rok spokojnie przejeździmy

> najbliższe 10 - 12 lat. Bardziej chodzi mi o ogólną wytrzymałość/jakość/bolączki, jak i

> wytrzymałość na korozję.

0. Ta skrzynia jest produkowana w Wałbrzychu w fabryce Toyoty.

1. Skrzynie zautomatyzowane mają zaprogramowany tryb pełzania (toczenie się na półsprzęgle).

Jeśli pełzanie zniknie albo zacznie szarpać przy ruszaniu, to trzeba skalibrować automatykę sprzęgła.

2. Podobno nie ma dobrych skrzyń zautomatyzowanych (jednosprzęgłowych), a znośnie działają tylko w trybie ręcznym (gdy kierowca decyduje o momencie zmiany biegu i zdejmie nogę z gazu przed zmianą).

Napisano

> 1. Skrzynie zautomatyzowane mają zaprogramowany tryb pełzania (toczenie się na półsprzęgle).

> Jeśli pełzanie zniknie albo zacznie szarpać przy ruszaniu, to trzeba skalibrować automatykę

> sprzęgła.

> 2. Podobno nie ma dobrych skrzyń zautomatyzowanych (jednosprzęgłowych), a znośnie działają tylko w

> trybie ręcznym (gdy kierowca decyduje o momencie zmiany biegu i zdejmie nogę z gazu przed

> zmianą).

Nie wszystkie skrzynie zautomatyzowane mają tryb pełzania. Moja np. nie ma. I wcale mi tego nie brakuje.

Pełzanie obciąża mocno sprzęgło, które dużo szybciej się ściera.

Można bardzo precyzyjnie ruszać i podjeżdżać na centymetry.

Co do samej jazdy, to jak kierowca wie, czym jedzie, to wcale nie jest źle, tylko nie można spodziewać się szybkości DSG.

Ja jeżdżę rok i kupiłbym po raz drugi to samo.

Z tego, co czytałem, to ASG od VAG zbiera lepsze opinie od C1/107.

Napisano

> Z tego, co czytałem, to ASG od VAG zbiera lepsze opinie od C1/107.

Test ASG biglaugh.gif

Napisano

> Test ASG

A jaka jest alternatywa dla nowego auta, żeby był jakikolwiek automat, nowy z salonu i nie przekroczył 35-37 tys.zł?

Znasz jakieś auto z DSG spełniające te kryteria?

Niestety, ale mając niewielką gotówkę i szukając "automata" jesteś skazany na zautomatyzowane skrzynie.