Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obudowa akwarium / belka świetlna

Featured Replies

Napisano

Ma ktoś jakiś sprawdzony koncept na obudowę, bądź samą belkę świetlną?

Bo waham się między dwiema drogami - klasyczna skrzynka nad akwa z 2 świetlówkami (dwie, żeby poszerzyć widmo, a nie poświęcać kolorów), albo pokryciem szybą i zbudowaniem belki na 2 świetlówki (T4 lub T5).

Poprzednią skrzynkę miałem zbudowaną z pleksi 5 mm, ale jak sobie przypomnę ile czasu zajęło mi, żeby to jakoś równo pociąć i skręcić to mnie samego skręca. zlosnik.gif

Widziałem gdzieś jakieś spienione tworzywa, ale "deski" z tego były dość kosztowne i do kupowania w sieci.

Gotowe obudowy kosztują jakby były ze szlachetnego kruszcu, a wyglądają jak trumna, więc odpadają. Gotowe belki oświetleniowe są wyceniane przez psychopatów, więc zakup gotowej też raczej wykluczam (podkreślam raczej, bo podejrzewam, że ładnie wyglądającą belkę trudniej zrobić niż ładną obudowę).

Całkiem ciekawie wygląda sprawa oświetlenie LED-owego, ale ciężko znaleźć wiarygodne przeliczniki mocy (i pewnie nie obyłoby się bez lutowanie kolorowych diod), więc zostanę przy świetlówkach.

Na obecny moment koncepcja belki nad szybą ma przewagę, ale decyzji nie podjąłem.

Napisano

> Ma ktoś jakiś sprawdzony koncept na obudowę, bądź samą belkę świetlną?

> Bo waham się między dwiema drogami - klasyczna skrzynka nad akwa z 2 świetlówkami (dwie, żeby

> poszerzyć widmo, a nie poświęcać kolorów), albo pokryciem szybą i zbudowaniem belki na 2

> świetlówki (T4 lub T5).

> Poprzednią skrzynkę miałem zbudowaną z pleksi 5 mm, ale jak sobie przypomnę ile czasu zajęło mi,

> żeby to jakoś równo pociąć i skręcić to mnie samego skręca.

> Widziałem gdzieś jakieś spienione tworzywa, ale "deski" z tego były dość kosztowne i do kupowania w

> sieci.

> Gotowe obudowy kosztują jakby były ze szlachetnego kruszcu, a wyglądają jak trumna, więc odpadają.

> Gotowe belki oświetleniowe są wyceniane przez psychopatów, więc zakup gotowej też raczej

> wykluczam (podkreślam raczej, bo podejrzewam, że ładnie wyglądającą belkę trudniej zrobić niż

> ładną obudowę).

> Całkiem ciekawie wygląda sprawa oświetlenie LED-owego, ale ciężko znaleźć wiarygodne przeliczniki

> mocy (i pewnie nie obyłoby się bez lutowanie kolorowych diod), więc zostanę przy świetlówkach.

> Na obecny moment koncepcja belki nad szybą ma przewagę, ale decyzji nie podjąłem.

Ja miałem belkę, z jedną świetlówką ale tak prymitywną że byś się uśmiał - do gotowej oprawy dospawałem ucha żeby trzymało się to akwa i tyle.

Teraz mam zakupioną gotową osłonę, rozwiązanie optymalne tylko że osłona jest czarna i pochłania światło które na nią świeci zamiast odbijać.

Napisano

> Ma ktoś jakiś sprawdzony koncept na obudowę, bądź samą belkę świetlną?

> Bo waham się między dwiema drogami - klasyczna skrzynka nad akwa z 2 świetlówkami (dwie, żeby

> poszerzyć widmo, a nie poświęcać kolorów), albo pokryciem szybą i zbudowaniem belki na 2

> świetlówki (T4 lub T5).

> Gotowe belki oświetleniowe są wyceniane przez psychopatów, więc zakup gotowej też raczej

> wykluczam (podkreślam raczej, bo podejrzewam, że ładnie wyglądającą belkę trudniej zrobić niż

> ładną obudowę).

Ja nie mam rybek, lecz mam "akwarium" a w nim model Hondy GL 1800 1:6 i podświetlone to to mam belką Bemko do wyboru srebrna lub biała, z możliwością uchylnej regulacji kąta świecenia. Do kupienia w Castoramie i OBI, chociaż w Casto była tańsza.

Kiedy tylko ją zobaczyłem, wiedziałem, że będzie moja grinser006.gif

Dwie takie belki powinno iść połączyć razem "plecami" (mają otwory do montażu ściennego), a wtedy żadna inna obudowa nie będzie potrzebna.

Napisano
  • Autor

O dzięki. To jest metalowe? Z czego zrobiłeś boczne osłony, żeby nie raziło w gały (rozumiem, że razić ma motor wink.gif ).

Napisano

> O dzięki. To jest metalowe?

Metalowy jest - nazwijmy to - korpus, podłużny prosty fragment obudowy. Tam też są otwory montażowe. Boki oraz część "optyczna" są plastikowe.

> Z czego zrobiłeś boczne osłony, żeby nie raziło w gały (rozumiem, że

> razić ma motor ).

Eeeeeeee, nooooo, tego ten... osłon nie ma, bo... lampa stoi za modelem, frontem do obserwatora, model zasłania lampę i bijący z niej blask, więc nie oślepia. Zrobić fotkę? grinser006.gif

Napisano

>Zrobić fotkę?

Dajesz. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zrobić fotkę?

Fota może być, na motorek chętnie popatrzę. Ale przy rybach oświetlenie musi być z przodu i z góry, bo inaczej ryby wyglądają beznadziejnie.

Napisano

Ja będę niedługo robił pokrywę ze spienionego pcv 10mm do akwarium 120x50. Długo myślałem nad wyborem materiału ale ten wydaje się najbardziej odpowiedni no i koszt imprezy pewnie zamknie się w 100zł.

Będę się wzorował na tym projekcie:

Pokrywa do akwa 240l