Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2,0dtl zapowietrza sie

Featured Replies

Napisano

Witam , rano sie rozczarowałem jak nie odpalił na szczescie było inne autko , po powrocie odpowietrzyłem go mam przyzadzik i wzystko grało zostawiłem go na kilka godzin specjalnie nie palac i po 7 godzinach proba i to samo zapowietrzony tylko gdzie nic nie widzac mokrego czy sa jakies stałe miejsca zapowietrzania .Mialem 1,7 TDI zrobilem 100000 km bez klopotu nigdy mnie nie zawiodła a ta w ciagu 6 miesiecy juz 2 razy prosze o jakies wskazowki , w opcji szukaj nic nie znalazlem . frown.gif

Napisano

Quote:

Witam , rano sie rozczarowałem jak nie odpalił na szczescie było inne autko , po powrocie odpowietrzyłem go mam przyzadzik i wzystko grało zostawiłem go na kilka godzin specjalnie nie palac i po 7 godzinach proba i to samo zapowietrzony tylko gdzie nic nie widzac mokrego czy sa jakies stałe miejsca zapowietrzania .Mialem 1,7 TDI zrobilem 100000 km bez klopotu nigdy mnie nie zawiodła a ta w ciagu 6 miesiecy juz 2 razy prosze o jakies wskazowki , w opcji szukaj nic nie znalazlem .
frown.gif

Wymień na początek przewody przelewowe kilka zeta za metr i 15 min roboty. Chociaż to trochę dziwne ale te pompy lubią się zapowietrzać przez skrachciałe przewody przelewowe

Napisano

U mnie chłopcy źle wkręcili filtr paliwa i też sie zapowietzrał. Jeśli nie ruszałeś filtra, to raczej nie to.

Napisano

> inne autko , po powrocie odpowietrzyłem go mam przyzadzik i

Możesz coś bliżej na ten temat bow.gif

Jak będzie cieplej chcę wymienić przelewy i sprawdzić ciśnieniowo szczelność obudowy filtra paliwa, bo też od czasu pali jakby chciał a nie mógł. A nie chcę znowu prosić się o pożyczenie magicznego urządzenia do odpowietrzania firmy Opel smile.gif Myślałem o jakiejś starej pompce paliwa albo ręcznej gruszce z dwoma zaworkami ... Zawsze sie takie cos przyda przy tym silniku.

> nie widzac mokrego czy sa jakies stałe miejsca zapowietrzania

Na przewodach przelewowych nie zawsze coś widać. Jak są stare to trzeba wymienić. Koszt niewielki, a napewno nie zaszkodzi.

Pozdrawiam

Wiceq

Napisano
  • Autor

Jesli chodzi o odpowietrzanie to potrzebna dobra pompka ,ja mam od spryskiwaczy z Merca mocno ssa i tym samym duze podcisnienie wazne zeby po zapaleniu jeszcze kilka minut pochodzil aby cale powietrze wyssal z paliwem i dopiero przewod odplywowy podłanczasz gdzie był , mozna pomoc na poczatku aby zassał paliwo zwyklą szpryca do dolewania oleju do skrzyn biegow ja mam 1 litrowa i działa .Przewody wymienie(w Pajero maja 15 lat i nic sie nie dzieje ) choc to w tym silniku nie takie proste jak wyzej pisza ale stawiam bardziej na uszczelnienie filtra paliwa oczywiscie napisze co i jak.

Napisano

> Witam , rano sie rozczarowałem jak nie odpalił na szczescie było

> wzystko grało zostawiłem go na kilka godzin specjalnie nie palac

> i po 7 godzinach proba i to samo zapowietrzony tylko gdzie nic

> .Mialem 1,7 TDI zrobilem 100000 km bez klopotu nigdy mnie nie

> zawiodła a ta w ciagu 6 miesiecy juz 2 razy prosze o jakies

> wskazowki , w opcji szukaj nic nie znalazlem .

słabe zapalanie A2 2.0 DTH

#275968458 - 26/11/2005 20:41

CZEŚĆ WAM Niedawno pokonałem problem zapalania rano po 2 dniach, a mianowicie: wymiana uszczelniaczy wtryskiwaczy w głowicy 4 szt. ,rurek przelewowych na wtryskiwaczach i OK. Przez pół roku żaden dizlowiec w wa-wie sie nie chciał podjąć naprawy .Tylko jeden na GARAŻOWEJ powiedział że da raę i naprawi. Po odbiorze po 2 dniach stania to samo. więc jadę do człowieka i mówię że lipa a ON że TRZEBA WYNIENIĆ POMPĘ (VP-44) . Wiec stwierdziłem że KOWALI NA PĘCZKI i po miesiacu doszedłem o co codzi . Jadę do (speca) i żądam zwrotu kasy 350.- ,a gość . I TYLE WIDZIAŁEM KASĘ. UWAZAJCIE NA DOBRE WARSZTATY np. NA GARAŻOWEJ. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. CZEŚĆ!!!!!

WAZNE

CZESTE ZAPOWIETRZANIE SIE TEJ POMPY (VP_44) MOŻE SPOWODOWAĆ USZKODZENIE STEROWNIKA POMPY!!!!!!!!!!(sterownik w pompie PSG-5 i PSG-16)

Napisano
  • Autor

Witam, jesli chodzi o przyczyne zapowietrzania to były przewody przelewowe , na wyglad były ładne suche ale pierwszy był sztywny i popekany a to ze nie przepuszczał paliwa na zewnatrz to wynikało z budowy i typu pompy , nowosci. Pompy tego typu montuja do Audi , Vw i jeszcze gdzies ale z pompka podcisnieniowa do odpowietrzania szkoda ze Opel o tym nie pomyslał .http://www.klubexpertabosch.pl/dokumenty/porady/03.01/pompa_vp44.htm . Pzdrawiam smile.gif

Napisano

> Witam, jesli chodzi o przyczyne zapowietrzania to były przewody

> przelewowe , na wyglad były ładne suche ale pierwszy był sztywny

> i popekany a to ze nie przepuszczał paliwa na zewnatrz to

> wynikało z budowy i typu pompy , nowosci. Pompy tego typu

> montuja do Audi , Vw i jeszcze gdzies ale z pompka

> podcisnieniowa do odpowietrzania szkoda ze Opel o tym nie

> pomyslał

> .http://www.klubexpertabosch.pl/dokumenty/porady/03.01/pompa_vp44.htm

> . Pzdrawiam

No i nie zdążyłem sie rozpisaćgrinser006.gif ale widze że kolega wie jak dobrze odpowietrzyć ten układ waytogo.gif Przyczyna która kolege spotkała jest najczęstrzą . Ja akurat wczoraj skończyłem naprawe Asterki wujasa z tym nieziemskim silniczkiem a na tapecie mam jeszcze zafirke na pompe grinser006.gif

Napisano

Moim zdaniem mogą być dwie przyczyny zapowietrzania:

1. przewody przelewowe do wymiany, nawet jeżeli wyglądają dobrze,

2. słabo dokręcona obudowa filtra paliwa, która łapie powietrze.

• 5 miesięcy później...
Napisano

> Moim zdaniem mogą być dwie przyczyny zapowietrzania:

> 1. przewody przelewowe do wymiany, nawet jeżeli wyglądają dobrze,

> 2. słabo dokręcona obudowa filtra paliwa, która łapie powietrze.

Pojawił się u mnie problem opisywany przez kolegów. Po kilku godzinach postoju tragedia z odpaleniem auta. Zauważyłem, że najczęściej dzieje się to gdy samochód stoi na nawet niewielkim spadku przodem pod górę.

Wczoraj wyjeździłem paliwo (zostało go na przejechanie jakiś 200 km) i "kaplica" z odpaleniem za każdym razem. Filtr paliwa wymieniony, dokręcony. Czy ktoś może wskazać dokładną lokalizację w tym silniku przewodów przelewowych (najlepiej foto), które należy wymienić ?

Napisano

> Witam , rano sie rozczarowałem jak nie odpalił na szczescie było

> wzystko grało zostawiłem go na kilka godzin specjalnie nie palac

> i po 7 godzinach proba i to samo zapowietrzony tylko gdzie nic

> .Mialem 1,7 TDI zrobilem 100000 km bez klopotu nigdy mnie nie

> zawiodła a ta w ciagu 6 miesiecy juz 2 razy prosze o jakies

> wskazowki , w opcji szukaj nic nie znalazlem .

...Witam. Mam wprawdzie inny silniczek ,ale problemy z nim miałem podobne. Asterka z trudem odpalała po dłuuugim kręceniu - już po kilku godz postoju frown.gif Kupiłem autko ciężko odpalające - jedna świeca żarowa była do wymiany. Po wymianie wszystkich 4 problem pozostał smile.gif Następnie uszczelniłem pompe wtryskową - bez polepszenia frown.gif W dalszej kolejności wymieniłem olej i filtry silnika - dalej pozostał problem. Wtedy zgłupiałem i nie wiedziałem już co robić confused.gif Pewnego dnia grzebiąc z nudów przy autku w oko wp[adły mi przewodu podciśnieniowe - gumowo plastykowe. Poszedłem więc do motoryzacujnego i kupiłem przewód gumowy za 4pln/metr wymieniłem wszustkie przewody między pompą wtryskową ,a pompą podciśnienia - i jak ręką odjął smile.gif od tamtej pory odpala bez problemu. Profilaktycznie wymieniłem też przewody przelewowe pomiędzy wtryskami. Pozdrawiam...

Napisano

witam witam. Panowie Panie Wszyscy. przyłączam sie do prosb kolegi i prosze o opisanie krok po kroku w jaki sposob to dzidostwo otpowietrzyc i jak wymienic te przewodziki

Napisano

>Witam

Również i ja kiedyś przeżywałem podobny problem . Mechanicy praktycznie nic mi nie pomogli. Próbowałem również wymieniać przewody-ale nie pomogło. Dopiero ymiana pierścieni uszczelniajacych w filltrze poskutkowała. Te pierścienie o których wspominam znajdują się w pokrywie filtra i uszczelniają metalowe rurki przewodów paliwowych. Są to gumowe oringi-po dwa w każdym przewodzie. Musiałem najpierw wyciągnąć je przy pomocy cienkiego śrubokręta pesęty. Troche zabawy ale warto było. Jest tam jeszcze taki silikonowy pierścień dystansowy ale jego nie wymieniałem bo nigdzie nie mogłem dostać. Natomiast te oringi (uwaga: w obu rurkach są nieco różne) dostałem w sklepie z łożyskami i różnymi pierscieniami uszczelniajacymi. Trochę ciasno wchodziły te rureczki ale teraz jest OK. Natomiast mój sposób na wymianę filtra paliwa: nie odpowietrzam filtra tylko po wymianie wkładu zalewam filtr z nowym wkładem paliwem na full-trochę później wylewa się ale po skreceniu filtra odpalam bez najmniejszych problemów.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.