Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyszczenie kostki

Featured Replies

Napisano

Na koniec roku musiało się stać... Przyjechała rodzina, wjechali swoim wycacanym 10letnim TDikiem na podjazd i upaprali mi kostkę olejem silnikowym. Czym to zmyć? Próbowałem domowych detergentów - niczym nie puszcza. Plamy jak były tak są frown.gif

Napisano

> Na koniec roku musiało się stać... Przyjechała rodzina, wjechali swoim wycacanym 10letnim TDikiem

> na podjazd i upaprali mi kostkę olejem silnikowym. Czym to zmyć? Próbowałem domowych

> detergentów - niczym nie puszcza. Plamy jak były tak są

Spróbuj benzyną ekstrakcyjną.

Napisano
  • Autor

> Amerykańska technologia

Niestety, ich strona internetowa zarażona jest trojanem i nie mam dostępu frown.gif

Napisano

Kiedyś na posadzce betonowej popsuł się wózek i wyleciał chyba cały olej jaki w sobie miał. Kolo od naprawy wózków przywiózł kilka sprayów tego jakiś tekst

byłem pod wrażeniem.

Napisano

> Na koniec roku musiało się stać... Przyjechała rodzina, wjechali swoim wycacanym 10letnim TDikiem

> na podjazd i upaprali mi kostkę olejem silnikowym. Czym to zmyć? Próbowałem domowych

> detergentów - niczym nie puszcza. Plamy jak były tak są

Ja zmywałem taki brud przy użyciu minimalnej ilości wody i znacznej ilości proszku do prania. Do wody można nawet zużyć zraszacza, następnie zasypujesz plamę proszkiem do prania (około garści) i grubą szczotką, np taką do zamiatania chodników wielokrotnie szorujesz w różne strony plamę. Co kilka minut warto dodać trochę wody i proszku do prania. Trik polega na tym, żeby w miejscu plamy nie zrobić kałuży, tylko utrzymywać to miejsce trochę mokre.

Jak oleju wylane zostało dużo, to najpierw lepiej użyć piasku i co jakiś czas go przemiatać lub wymieniać, żeby jak najwięcej oleju w niego wsiąknęło.

Jak zostanie niewielki ślad, to się nie przejmować, bo za 2 miesiące sam zniknie.

W powyższy sposób posprzątałem po rozlanych około 2 litrach oleju przekładniowego na kostce.

Napisano

> Spróbuj benzyną ekstrakcyjną.

Benzyna ekstrakcyjna, czy zwykła oczywiście rozpuści plamę, tylko trzeba mieć pomysł, co zrobić z olejem, bo samo zalanie plamy benzyną spowoduje po jej odparowaniu jeszcze większą plamę. Można byłoby spróbować np. polać plamę benzyną i jakimiś szmatami zebrać ją i powtarzać kilkanaście razy. Na pewno będzie to też dobra metoda ok.gif

Napisano

zwykly specyfik do mycia silnika. Jak nie jest za gleboko to raz wystarczy, a jak nie to do skutku. Psikasz mocno na sucha kostke i czekasz az zacznie reagowac z olejem. Mocno splukujesz. Jak po wyschnieciu znowu wylezie olej to powtarzasz. Sprawdzone wielkokrotnie i dziala.