Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zakup auta bez papierów

Featured Replies

Napisano

jak wygląda sprawa zakupu auta bez papierów?

chodzi o starsze auto "z szopy"

problemem jest wyrobienie w urzędzie?

Napisano

> Najważniejsza jest umowa z właścicielem.

słowo klucz "właściciel" smile.gif

Napisano
  • Autor

i bez papierów z samą umową idę do WK?

przed zakupem na policji sprawdzam własność? w WK?

Napisano

> i bez papierów z samą umową idę do WK?

> przed zakupem na policji sprawdzam własność? w WK?

Właściciel (badź spadkobiercy - jak było w moim przypadku) bierze glejt ze swojego W.K., że taki pojazd jest/był zarejestrowany (w przypadku wyrejestrowanych) i z tym + umowa lecisz do Swojego W.K. ok.gif

Napisano

Każdego "dziadka" można zarejestrować bez problemu? A jak wygląda sprawa w wypadku gdy auto było wyrejestrowane? Nie wchodzą w grę jakieś przepisy o spełnianiu norm EURO czy innych cudach?

Pytam bo teść chciał mnie obdarować Garbusem bez silnika. Zrobił ze 30 lat temu remont blacharki zabezpieczył antykorozyjnie po czym je wyrejestrował i wstawił auto pod plandekę bo nie mógł dostać gratów do silnika. Komuna dawno padła a auto dalej stoi pod plandeką. Jest w dobrym stanie.

ZTCW to przy przeprowadzce dokumenty sie zagubiły bo ich poszukiwania nic nie dały

Napisano
  • Autor

> Właściciel (badź spadkobiercy - jak było w moim przypadku) bierze glejt ze swojego W.K., że taki

> pojazd jest/był zarejestrowany (w przypadku wyrejestrowanych) i z tym + umowa lecisz do

> Swojego W.K.

trochę się boję tego tematu.

bo jak coś pójdzie nie tak to zostanę z rupieciem na części.

Napisano

> Każdego "dziadka" można zarejestrować bez problemu? A jak wygląda sprawa w wypadku gdy auto było

> wyrejestrowane? Nie wchodzą w grę jakieś przepisy o spełnianiu norm EURO czy innych cudach?

> Pytam bo teść chciał mnie obdarować Garbusem bez silnika. Zrobił ze 30 lat temu remont blacharki

> zabezpieczył antykorozyjnie po czym je wyrejestrował i wstawił auto pod plandekę bo nie mógł

> dostać gratów do silnika. Komuna dawno padła a auto dalej stoi pod plandeką. Jest w dobrym

> stanie.

> ZTCW to przy przeprowadzce dokumenty sie zagubiły bo ich poszukiwania nic nie dały

Jeżeli był wyrejestrowany (bodajże) do końca 1997 r., to można zarejestrować ponownie. ok.gif

Papier - jak pisałem wyżej - niech weźmie z W.K., gdzie był ostatnio zarejestrowany. ok.gif

Napisano

> Jeżeli był wyrejestrowany (bodajże) do końca 1997 r., to można zarejestrować ponownie.

IThankYou.gifIThankYou.gif

Wyrejestrował jeszcze za komuny smile.gif

> Papier - jak pisałem wyżej - niech weźmie z W.K., gdzie był ostatnio zarejestrowany.

ok.gif

Napisano

> Jeżeli był wyrejestrowany (bodajże) do końca 1997 r., to można zarejestrować ponownie.

To chyba bede musial powalczyc z WK, bo motorynke ktora widziales u mnie ponownie bym zarejestrowal.

Ojciec byl kiedys w wydziale komunikacji, dowod jest u nich, ale odprawili go z kwitkiem i powiedzieli, ze pojazd zostal wycofany z ruchu i nie mozna go ponownie zarejestrowac. A na pewno bylo to zrobione przez 1997r.

Napisano

> To chyba bede musial powalczyc z WK, bo motorynke ktora widziales u mnie ponownie bym

> zarejestrowal.

> Ojciec byl kiedys w wydziale komunikacji, dowod jest u nich, ale odprawili go z kwitkiem i

> powiedzieli, ze pojazd zostal wycofany z ruchu i nie mozna go ponownie zarejestrowac. A na

> pewno bylo to zrobione przez 1997r.

Takie cuś google wypluło - zerknij! ok.gif

Napisano

> Takie cuś google wypluło - zerknij!

Wlasnie przeczytalem i po ostatnim poscie wynika, ze marne szanse.

Poprzedni wlasciciel (sasiad) zmarl kilka lat temu, on wyrejestrowal pojazd, nie wiem czy gdzies w domu jest umowa kupna-sprzedazy, bo transakcja byla chyba w 90 albo 91 roku. Lipa oslabiony.gif

Napisano

> Wlasnie przeczytalem i po ostatnim poscie wynika, ze marne szanse.

> Poprzedni wlasciciel (sasiad) zmarl kilka lat temu, on wyrejestrowal pojazd, nie wiem czy gdzies w

> domu jest umowa kupna-sprzedazy, bo transakcja byla chyba w 90 albo 91 roku. Lipa

Dlatego wyżej pisałem o właścicielu bądź prawnych spadkobiercach - to podstawa przy podobnych sprawach. ok.gif

Napisano

> słowo klucz "właściciel"

Na zabytek można i bez tego. Jeśli chodzi o kwestię własności, wystarczy oświadczenie kupującego.

Napisano

> To chyba bede musial powalczyc z WK, bo motorynke ktora widziales u mnie ponownie bym

> zarejestrowal.

> Ojciec byl kiedys w wydziale komunikacji, dowod jest u nich, ale odprawili go z kwitkiem i

> powiedzieli, ze pojazd zostal wycofany z ruchu i nie mozna go ponownie zarejestrowac. A na

> pewno bylo to zrobione przez 1997r.

Dziwi mnie to, co piszesz. Pewnie cały problem to kwestia wydziału komunikacji, w którym akcja się rozgrywa oraz interpretacji tej kwestii przez odpowiednich urzędników.

Kolega wiosną 2008 opchnął syrenę 105 wyrejestrowaną w 1982 r. Kupujący bujał się z rejestracją (prawdopodobnie dlatego, że na umowie jako sprzedający wpisał się właśnie mój kolega - bo w dowodzie rejestracyjnym była wpisana jego nieżyjąca babka oraz "tablice zdane"). W końcu zarejestrował, tyle że na żółty tablunek - innej opcji nie było.

Napisano

> Dziwi mnie to, co piszesz. Pewnie cały problem to kwestia wydziału komunikacji, w którym akcja się

> rozgrywa oraz interpretacji tej kwestii przez odpowiednich urzędników.

> Kolega wiosną 2008 opchnął syrenę 105 wyrejestrowaną w 1982 r. Kupujący bujał się z rejestracją

> (prawdopodobnie dlatego, że na umowie jako sprzedający wpisał się właśnie mój kolega - bo w

> dowodzie rejestracyjnym była wpisana jego nieżyjąca babka oraz "tablice zdane"). W końcu

> zarejestrował, tyle że na żółty tablunek - innej opcji nie było.

Ale widzisz, mial umowe oraz dowod. Ja nie wiem czy gdzies znajde umowe, a dowod z obcietym rogiem ma wydzial komunukacji. A wszystko jest do rozegrania w ramach jednego WK. Ciekawe czy motorower da sie zarejestrowac jako zabytek spineyes.gif

Napisano

> Na zabytek można i bez tego. Jeśli chodzi o kwestię własności, wystarczy oświadczenie kupującego.

Skąd masz takie info? blush.gif

Oświadczenie mozna złożyć w przypadku "niemania" dokumentów, ale umowę k-s z właścicielem musisz mieć (pomijam "zasiedzenie" czy jak to się zwie - wyrok sądu).