Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrząd Hiena

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie, pacjent 1.6 16V, jaki zestaw - pasek, rolki polecacie i wyczytałem gdzieś o zmianie koła na wale, nalot obecnie to 136 tyś w tym 50 tyś po zmianie rozrządu - wcześniej siedział oryginalny grinser006.gif

EDYTA:

Zapomniałem dodać iż sprzedający polecał pasek Gayetsa bo Conti podobno dzwoni yikes.gif a obecnie mam conti i nic nie słyszałem

Napisano

> Jak w temacie, pacjent 1.6 16V, jaki zestaw - pasek, rolki polecacie i wyczytałem gdzieś o zmianie

> koła na wale, nalot obecnie to 136 tyś w tym 50 tyś po zmianie rozrządu - wcześniej siedział

> oryginalny

> EDYTA:

> Zapomniałem dodać iż sprzedający polecał pasek Gayetsa bo Conti podobno dzwoni a obecnie mam conti

> i nic nie słyszałem

W grudniu wymieniałem, kupiłem zestaw Dayco paska rozrządu, pompę zmieniałem wcześniej więc została.

Do tego doszły jeszcze jakieś dwie rolki.

Dzięki temu pozbyłem się irytującego wycia, Kolega który zmieniał mówił jedna z dwóch rolek nie była wymieniana przy ostatniej wymianie...

Była na tyle zużyta, że wypluła cały smar. Pewnie przy mrozach zamarzłaby i efekt wiadomy zlosnik.gif

Zamknąłem się w 420PLN, 150 robota, 50 dwie dodatkowe rolki i 220 zestaw paska Dayco.

U mnie 230kkm, koło na wale to które było. Ostatnia wymiana była 60kkm temu.

Napisano

Witam ja wymieniam co 60 tyś tylko pasek conti a napinacz i rolke prowadzącą to różnych firm koyo skf ina jednak trzeba patrzeć na ich wykonanie gdyż firmy mają przeróżne zakłady produkcyjne na świecie i zdarzyło mi się, że uszczelniacz na rolce odrazu był źle założony. CO druga wymianę czyli co 120 tys wymieniam koło napędowe na wale i jest ono naprawde już wyeksploatowane i uszkadza pasek wtedy. Pompy wody jeszcze nie zmieniałem mam przejechane już 432 tyś km nikt mi w to nie wierzy ale tak jest. Pozdrawiam wszystkich 1.6 16V

Napisano
  • Autor

To jak z tym kołem na wale, jedni piszą zmieniać, drudzy ze nie zmieniają, póki co to znajomy zrobił wstępną wycenę ,pasek conti i rolki INA i powiedział że w 200zł się zmieszczę grinser006.gif

Napisano

> To jak z tym kołem na wale, jedni piszą zmieniać, drudzy ze nie zmieniają, póki co to znajomy

> zrobił wstępną wycenę ,pasek conti i rolki INA i powiedział że w 200zł się zmieszczę

Nie wiem, zrób jak uważasz. Ja nie wymieniałem, w sumie to nawet nie pomyślałem o nim... zlosnik.gif

Napisano

podczas wymiany rozrządu zmierz owe koło, gwarantuję że jego zużycie będzie do 2-3mm na środku jego zęba a więc pasek jest napędzany niecała powierzchnią co kwalifikuje owe koło do wymiany. na necie jest pasek conti plus rolka i napinacz za 270, należy pamiętać o pasku alternatora gdyż może potrzebna będzie jego wymiana no i koło wału które pewnie około 100 kosztuje, niestety na niektórych częściach nie oszczędzisz a nie wymieniając ich można dużo dołożyć w przyszłości