Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trudne pytanie - płytki PCV

Featured Replies

Napisano

o zerwaniu samych płytek, nie ma mowy. Trzymają się podłoza jak zaklęte.

Kiedyś to były kleje!

Chciałbym na nie położyć terakotę. Przedpokój, więc obciążenie bedzie spore. Jednak podloga nie jest równa i trzeba dodakowo wyrównać ok 1,5 cm.

Robił loś z Was taki myk? Na róznych poradnikach budowalnych nie ma konkretnej informacji, jak i czym to zrobić.

Typowego prawdziwego kleju do płytek jaki uzywany był w latach '70 - nie na w sklepach.

Obawiam się ze te cuda elestyczno-cementowe, nie mają dobrej przyczepności do plastiku.

No więc jak mam się do tego zabrać?

Napisano

> Chciałbym na nie położyć terakotę. Przedpokój, więc obciążenie bedzie spore. Jednak podloga nie

> jest równa i trzeba dodakowo wyrównać ok 1,5 cm.

Po prostu może niech ten co będzie układał płytki martwi się tym.

Myślę, że da radę taką nierówność wyprowadzić samym klejem podczas układania.

Najbardziej bałbym się tego, że klej może niedostatecznie trzymać się tego PCV - może trzebaby to jakoś zmatowić?

p.s. Młotowiertarką nie idzie tego skuć?

Napisano

> o zerwaniu samych płytek, nie ma mowy. Trzymają się podłoża jak zaklęte.

Równo rok temu zrobiłem to tak: szerokie, ostre dłuto do drewna. ale dobrej firmy, żeby nie pękło od razu i nie tępiło się za szybko. Młotek i jazda. Mniej więcej 1m2 na godzinę. Płytki układane w latach 60-tych lub 70-tych.

Udało mi się zedrzeć do czystego betonu. Większość płytek traktowana dłutem odskakiwała większymi płatami. Tylko przy krawędziach trzeba było czasami się namęczyć.

BTW: Każdy szanujący się kafelkarz, którego pytałem powiedział, że nie położy terakoty na płytki PCV.

Napisano

> o zerwaniu samych płytek, nie ma mowy. Trzymają się podłoza jak zaklęte.

> Kiedyś to były kleje!

> Chciałbym na nie położyć terakotę. Przedpokój, więc obciążenie bedzie spore. Jednak podloga nie

> Robił loś z Was taki myk? Na róznych poradnikach budowalnych nie ma konkretnej informacji, jak i

> czym to zrobić.

> Typowego prawdziwego kleju do płytek jaki uzywany był w latach '70 - nie na w sklepach.

> Obawiam się ze te cuda elestyczno-cementowe, nie mają dobrej przyczepności do plastiku.

> No więc jak mam się do tego zabrać?

Jest preparat który spełnia Twoje oczekiwania:

uzu7d.jpg

Potem normalnie kleisz płytki jakimś klejem wysokoelastycznym i zapominasz co masz pod spodem. Sprawdzone wielokrotnie zlosnik.gif

Napisano

dobra spachelka tak 5-8 cm szerokosci (mocno sprezysta) na bardzo ostro zaostrzona mlotek i nie ma bata - po plytkach nie bedzie sladu

Napisano

> dobra spachelka tak 5-8 cm szerokosci (mocno sprezysta) na bardzo ostro zaostrzona mlotek i nie ma

> bata - po plytkach nie bedzie sladu

Na moich wyzionęła ducha na pierwszej płytce. Dopiero dłuto... Tez się lekko zgięło między rękojeścią a częścia roboczą ale dało radę.

Napisano
  • Autor

> Jest preparat który spełnia Twoje oczekiwania:

> Potem normalnie kleisz płytki jakimś klejem wysokoelastycznym i zapominasz co masz pod spodem.

> Sprawdzone wielokrotnie

Rozumiem że układałeś z pomocą tej masy na płytki PCV? Nakładać warstwę (szlichtę) czy grzebieniem rozprowadzić (np.1 cm) i poczekac aż wysnie i na to szlichtę wyrównującą?

Napisano

> Rozumiem że układałeś z pomocą tej masy na płytki PCV? Nakładać warstwę (szlichtę) czy grzebieniem

> rozprowadzić (np.1 cm) i poczekac aż wysnie i na to szlichtę wyrównującą?

Ta warstwa kontaktowa to jest płyn, czyli normalnie nakładasz ją wałkiem lub pędzlem, z wiaderka 3kg można pokryć w zależności od chłonnosci podłoża 10-20m2.

Napisano

> Na moich wyzionęła ducha na pierwszej płytce. Dopiero dłuto... Tez się lekko zgięło między

> rękojeścią a częścia roboczą ale dało radę.

moze jednak byla nie do konca taka sprezysta i ostra?

osobiscie mialem samorobke - nie wiem z jakiej blachy byla zrobiona ale nie bylo sposobu by ją zgiac taka byla sprezysta a ostrzenie bylo na dobra sprawe zbedne

Napisano

> moze jednak byla nie do konca taka sprezysta i ostra?

Może nie była? Złamała się.

Te płytki trzymają się na krawędziach jakby były jednością podłożem.

Napisano

> jakoś zmatowić?<

Dobrze prawisz. Ja w kuchni miałem PCV, luźne płytki usunąłem a resztę brzeszczotem wygiętym w łuk podrapałem. Fakt - kuchnia ok. 6m2 ale szybko poszło. Na to Atlas (nierówności ok. 1-1,5 cm), płytki i trzyma ok. 15 lat.

Napisano

Układałem tak płytki na PCV w mieszkaniu ok 10 lat temu, wcześniej naciąłem w kratkę rowki szlifierką kątową z tarczą do betonu. Do dzisiaj płytki się trzymają dobrze i nic się nie dzieje.

Napisano
  • Autor

> Ta warstwa kontaktowa to jest płyn, czyli normalnie nakładasz ją wałkiem lub pędzlem, z wiaderka

> 3kg można pokryć w zależności od chłonnosci podłoża 10-20m2.

Porobiłem kilka prób z różnymi preparatami.

Najsilniejszy okazał się grunt - SOPRO HPS673. Pozostawia na powierzchni wyraźną warstwe chropowatej krzemionki.

Jutro planuję "gumówką" ponacinać dodatkowo kanały w płytkach (dziś zrobiłem tak jedną płytkę - syf z tej piły leci niemiłosierny oslabiony.gifsick.gif) i potem bedę smarował wałkiem płytki.

Nie chciałbym za rok, dwa zrywać kuć i ponownie układać.

Nie postepuję zbyt ostroznie?

Napisano

> o zerwaniu samych płytek, nie ma mowy. Trzymają się podłoza jak zaklęte.

> Kiedyś to były kleje!

> Robił loś z Was taki myk? Na róznych poradnikach budowalnych nie ma konkretnej informacji, jak i

> czym to zrobić.

> Typowego prawdziwego kleju do płytek jaki uzywany był w latach '70 - nie na w sklepach.

> Obawiam się ze te cuda elestyczno-cementowe, nie mają dobrej przyczepności do plastiku.

Jest jeszcze taki klej co się zowie Sika Bond T8 tylko tani to on nie jest.