Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

poszukiwany Golf 1.4 FSI

Featured Replies

Napisano

jak w temacie

pracuję w ASO jako doradca i zmagam się z pewnym tematem

poszukuję Golfa 1.4 FSI silnik BLN z okolic Tarnowskie Góry, Bytom, Piekary, Lubliniec, Katowice

samochód jest potrzebny do porównania pewnych rzeczy i 'pożyczenia' sterownika silnika, zestawu wskaźników i kluczyka

za użyczenie samochodu zaoferuję wykonanie usługi serwisowej na nasz koszt, ale to będzie już sprawą do dogadania

jeśli znacie kogoś, lub jeśli macie taki samochód, proszę o pomoc i kontakt na PW z numerem telefonu, oddzwonię

dziękuję i pozdrawiam

Napisano
  • Autor

widzę, że pojawił się temat immo

żeby nie kodować klucza z biorcy do sterownika dawcy i potem z powrotem obu kluczy dawcy, potrzebny jest do tego zestaw i tylko jeden klucz

nieco więcej pracy, ale elektronika nie jest ruszona

a całe auto dlatego, żeby wiedzieć, że jest ono sprawne i jego sterownik silnika tym bardziej w porządku

przed całą operacją odczyt błędów z wydrukiem, więc jeszcze diagnostyka VAS w prezencie i mycie z zewnątrz wink.gif

Napisano

a w czym, że tak zapytam jest problem ?

Napisano
  • Autor

szukam przyczyny wypadania zapłonów, a wszystko za to odpowiedzialne zostało sprawdzone, jedynie sterownik chciałbym dać inny i wykluczyć mechaniczną usterkę

Napisano

> szukam przyczyny wypadania zapłonów, a wszystko za to odpowiedzialne zostało sprawdzone, jedynie

> sterownik chciałbym dać inny i wykluczyć mechaniczną usterkę

wypada na konkretnym cylindrze ? cisnienia sprezania sprawdzone ?

Napisano

> szukam przyczyny wypadania zapłonów, a wszystko za to odpowiedzialne zostało sprawdzone, jedynie

> sterownik chciałbym dać inny i wykluczyć mechaniczną usterkę

oj, coś mi się wydaje, że to jednak cewki będą...jak je sprawdziliście? podmienialiście? nagaru może być kupa na zaworach, to ponoć też może powodować wypadanie zapłonów. słyszałem też, że fabrycznie te silniki miały lekko za nisko obroty jałowe, stąd także może być wrażenie kulenia.

te zapłony wypadają tylko na jałowych, czy też w trakcie jazdy?

Napisano
  • Autor

panowie, jest wszystko sprawdzone, inaczej bym nie szukał drugiego takiego auta

Napisano

> panowie, jest wszystko sprawdzone, inaczej bym nie szukał drugiego takiego auta

no to nie pozostaje nam nic innego jak życzyć powodzenia.

swoją drogą i tak myślę, że usterka leży po stronie mechaniki - nie pierwszy raz zresztą takie kwiatki przerabiałem.

Napisano

> panowie, jest wszystko sprawdzone, inaczej bym nie szukał drugiego takiego auta

Mnie w ASO 3 dni sprawdzali wypadające zapłony (1.4 TSI 160KM) i nie mogli dojść przyczyny, choć od razu mówiłem, że cewkę trzeba wymienić na nową.

Po trzech dniach odebrałem auto nienaprawione i za godzinę wstawiłem ponownie. I już za dwa dni było gotowe. Z nową cewką. facepalm%5B1%5D.gif

A jeszcze przez telefon musiałem instruować jak wywowłać błąd - trzeba było kręcić wyżej silnik, ponad 3500 RPM.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Mnie w ASO 3 dni sprawdzali wypadające zapłony

jak napisałem, że wszystko, to został tylko sterownik

> OT - niezłą "reklamę" robisz Swojemu pracodawcy...

nie rozumiem, wyjaśnij mi co masz na myśli

Napisano

> jak napisałem, że wszystko, to został tylko sterownik

To wymien w ciemno.

Napisano

> nie rozumiem, wyjaśnij mi co masz na myśli

Pracownik ASO szukający pomocy na forum - nie wydaje Ci się to mało profesjonalne? cfaniaczek.gif

ASO nie ma takiego auta na placu, żeby podmienić? Ew. inny dealer? cfaniaczek.gif

Ja bym już do Was auta bał się wstawić. niewiem.gif

Napisano

> Pracownik ASO szukający pomocy na forum - nie wydaje Ci się to mało profesjonalne?

> ASO nie ma takiego auta na placu, żeby podmienić? Ew. inny dealer?

> Ja bym już do Was auta bał się wstawić.

1,4 fsi wychodzil bardzo krotko wiec ciezko o drugi taki zwlaszcza na placu dealera

Napisano

Zgadzam się.

Co to za autoryzowani mechanicy? Nigdy bym nie oddał do was samochodu do naprawy.

Napisano
  • Autor

ech, krzykacze forumowi

widać, że wam mało profesjonalizmu w głowach i życia nie znacie

kolega lisik ma rację, drugiego 1.4 FSI ciężko trafić, a żaden dealer nie ma obowiązku trzymania każdego modelu w każdej dostępnej wersji na placu i tylko przypadek by o tym decydował, że takiego znajdę

i znalazłem w innym salonie używkę, ale na sprzedaż, więc 'pożyczenie' nie wchodzi w grę, bo już była rozmowa na ten temat

zanim się wypowiecie, to przemyślcie sprawę jak nie znacie jej z drugiej strony kija

samochód jest już na tyle stary, że dopiero żaden dealer nie będzie go miał na stanie, bo flota samochodów demonstracyjnych i zastępczych jest wymieniana co pół roku do roku na nowe egzemplarze

wymiana w ciemno jest zbyt kosztowna, a jak zostawię sterownik silnika za parę tysiaków na magazynie, to sam prezes mi go przyśle na najbliższe święta bożego narodzenia z fakturą w prezencie, bo patrz trzecia linijka tego posta wink.gif

fantomasz, jak Twój mechanik nie da rady, to spal złoma, bo tylko ASO da radę, a tam ziemia w nogi niewierne pali wink.gif

jak będziecie mieli takiego Golfa pod ręką, to piszcie 20.GIF

Napisano

a nie pojdzie bez problemow na sterowniku od 1.6 fsi?

czesto przy swapach silniki zostaja na starym sterowniku, maja mniej mocy ale zaplony im na pewno nie wypadają, pozniej jest strojenie i gitara gra wink.gif

Napisano

> Mnie w ASO 3 dni sprawdzali wypadające zapłony (1.4 TSI 160KM) ...

Temat mają w końcu ogarnięty, przynajmniej w D.

Na pierwszym przeglądzie diagnosta znalazł błędy w zapłonach, wyświetlił faq serwisowy i wymienił cewkę od ręki.

Sama cewka nie wykazała usterki wink.gif

Napisano

za takie ASO to ja dziękuje.przeglądy i wymiany płynów potrafią tylko robić.gdy trzeba zrobić skomplikowaną naprawe to szuka pomocy na forum.śmiech.

Napisano

> za takie ASO to ja dziękuje.przeglądy i wymiany płynów potrafią tylko robić.gdy trzeba zrobić

> skomplikowaną naprawe to szuka pomocy na forum.śmiech.

czyli co, wolisz żeby profesjonalnie, na Twój koszt, wymieniali Ci część za częścią, niż żeby któryś nieprofesjonalista pogrzebał w necie przy braku pomysłów i po prostu Ci naprawił? hmm.gif

abstrahuję już od tej konkretnej sytuacji, bo tu już w grę wchodzi pożyczanie auta na dziwne podmiany zegarów i ECU...wątpię, aby jakiś użytkownik auta, świadomie na to przystał.

ja osobiście, wolalbym natomiast, żeby mechanik nie mając pomysłu na to co się dzieje z moim autem, poszukał a nie zgadywał i narażał mnie na dodatkowe koszty, jak to się często słyszy. sam często mając zagwozdkę ze swoim autem, podpieram się netem i jest to niesamowite źródło trafnych wskazówek ok.gif

Napisano

> czyli co, wolisz żeby profesjonalnie, na Twój koszt, wymieniali Ci część za częścią,

jeśli naprawa nie przyniesie skutku to ASO powinno pokryć koszta aż do momentu usunięcia usterki.Tak jest w normalnym kraju na zachodzie.

domorosły mechanik może posiłkować się netem ale nie ASO.

jeśli ASO nie wie jak naprawić samochód to powinno skontaktować się z centralą jak naprawić samochód.

Napisano

chyba przeceniasz trochę te nasze ASO wink.gif

poza tym, centrala pewnie w nosie ma 10 letniego trupa po gwarancji. czy się podpierają serwisówkami, czy netem, co za różnica..to i to jest źródło wiedzy. z jednego i drugiego trzeba umieć korzystać. chłopaki mogli przelecieć po jakichś standardowych procedurach, ale jak one się wyczerpały a problem dalej występuje, to trzeba improwizować i główkować. a autor wątku nie szuka przecież odpowiedzi na to, co się spaprało, tylko konkretnego auta do pożyczenia, bo jakąś tam swoją teorię mają.

może jakaś mysza wiązkę skosztowała? hehe.gifhmm.gif