Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Astra - przygasa silnik i za późno przyspiesza...

Featured Replies

Napisano

Mniej więcej od pół roku mam problemy z Asterką.

Otóż gdy silnik był rozgrzany, na luzie z obrotami na biegu jałowym (np. na skrzyżowaniu) silnik od czasu do czasu

zaczynał co pewien czas przygasać. Dochodziło do tego, że podczas ruszania kilka razy zgasł.

Musiałem dodawać gazu, jak w beznynowcu, żeby w ogóle ruszyć.

Mechanik wymienił wtedy filtr paliwa, coś przeczyścił i na chwilę wszystko wróciło do normy.

Kilka dni później problemy wróciły - w upalny dzień. Jednak następnego dnia - dzień zimny - wszysktko było dobrze.

I tak pozostało aż do zeszłego tygodnia. Znów na skrzyżowaniu silnik często przygasa.

Dziś jednak doszły nowe objawy. Podczas krążenia po parkinkgu wielopoziomowym zaczęły się problemy z dodawaniem gazu.

Silnik jakby początkowo nie reagował na naciskanie pedału, a chwile póżniej gwałtownie przyspieszał.

Podczas jazdy na 1-nce na samym ssaniu od czasu do czasu samochodem szarpnie - czyli wtedy silnik "próbuje" przygasnąć.

Początkowo myślałem, że problem wziął się stąd, że 2 razy wyjechałem paliwo prawie do zera i może pompa zassała jakiś syf z baku.

Ostatnio jednak starem się tankować najpóźniej jak tylko zapali się rezerwa. Zatankowałem nawet lepszego paliwa (Shell Diesel Vpower),

żeby zrehabilitować się za te wcześniejsze braki paliwa. I mam wrażenie, że właśnie po tym tankowaniu zaczęły się te problemy.

Teraz jednak jest już inne paliwo, a problemy moim zdaniem pogłębiają się.

Czy ktoś może miał podobne problemy i rozwiązał je? Może to wina jakiegoś lewego powietrza lub filtra powietrza albo egr?

Może pompa paliwa w baku?

Napisano

obstawiałbym wtryskiwacze

Panie, tnij Pan cytaty blagam.gif

[Orochimaru]

Napisano
  • Autor

> obstawiałbym wtryskiwacze

Spalanie na rozgrzanym silniku mam na poziomie 0.3 L/h, na czarno również nie dymi.

Sprawdzę jeszcze dawki korygujące w OP-COMie.

Napisano

Sprawdź co się dzieje z ciśnieniem paliwa na listwie podczas objawów.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź co się dzieje z ciśnieniem paliwa na listwie podczas objawów.

Op-comem to mogę sprawdzić? Czy tylko u mechanika na specjalnym sprzęcie?

Napisano

Tak, możesz sprawdzić. Porównaj z parametrem - oczekiwane ciśnienie

Napisano

> Op-comem to mogę sprawdzić? Czy tylko u mechanika na specjalnym sprzęcie?

W op-com jest opcja - u mnie w z17dtj przy falujących obrotach ciśnienie wahało się od 18(za niskie) do 25 (pożądane), no ale tam wiadomo było co jest nie tak - zawór SCV.

Napisano

Błędy, które podałeś na innym forum wskazują na problem z utrzymaniem wymaganego ciśnienia w szynie. Przyczyn może być kilka:

1. Zatkany smok z zbiorniku paliwa

2. Nieszczelności przewodów paliwowych

3. Nieszczelność obudowy filtra paliwa

4. Uszkodzony/zanieczyszczony elektrozawór regulacji ciśnienia umieszczony w pompie CR lub problem z samą pompą.

5. Uszkodzony wtryskiwacz/e paliwa uniemożliwiający utrzymanie ciśnienia w szynie (tu już auto musiałoby nieźle dymić).

Napisano
  • Autor

> Błędy, które podałeś na innym forum wskazują na problem z utrzymaniem wymaganego ciśnienia w

> szynie. Przyczyn może być kilka:

> 1. Zatkany smok z zbiorniku paliwa

> 2. Nieszczelności przewodów paliwowych

> 3. Nieszczelność obudowy filtra paliwa

> 4. Uszkodzony/zanieczyszczony elektrozawór regulacji ciśnienia umieszczony w pompie CR lub problem

> z samą pompą.

> 5. Uszkodzony wtryskiwacz/e paliwa uniemożliwiający utrzymanie ciśnienia w szynie (tu już auto

> musiałoby nieźle dymić).

O ile będzie to któryś z problemów od 1 do 3 będę bardzo szczęśliwy.

To podam tutaj te błędy również, żeby nie trzeba było ich szukać na innym forum smile.gif

ECN 000256 i ECN 000275, które wskazują na problemy w zasilanie paliwem.

Mechanik wtedy przeczyścił silnik krokowy i wymienił filtr paliwa. Na jeden czy 2 dni było po tym dobrze, samochód jakby dostał nawet dodatkowych koni.

Jednak po paru dniach problem znów wystąpił a następnie wszystko się uspokoiło aż do teraz (czyli pół roku spokoju).