Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trudno rozruch gdy zimno - pytanie o centralkę świec

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu męczę się z trudnym odpalaniem auta gdy temperatura jest w okolicy zera lub nieco niżej. Muszę kręcić ~10 sekund rozrusznikiem aby odpalił, albo czasem i robić to na 2 - 3 razy. Po kilku sekundach od rozpoczęcia kręcenia coś się dzieje - już już jakby zaskoczył, .. ale jednak nie - potrzeba jeszcze kilku - kilkunastu sekund aby wystartował.

Co mnie zastanawia to działanie 'modułu podgrzewania świec żarowych' bądź 'centralki świec żarowych'. FES używa tutaj dwóch określeń, ale to chyba jedno i to samo?

Tak więc zaraz po uruchomieniu silnika poniższe parametry z FESa mówią:

Moduł podgrzewania świec żarowych - ACTIVE

Diagnostyka centralki świec żarowych - NIE OK

Na desce nic się nie pali.

Po 3 minutach słychać pyknięcie przekaźnika i wartości zmieniają się na:

Moduł podgrzewania świec żarowych - NIE AKTYWNY

Diagnostyka centralki świec żarowych - OK

Moje pytanie jest takie: czy można zakładać w 100% padniętą centralkę (moduł), czy nadal może to być problem kabla / świecy?

Gdzieś w okolicach marca 2013 wymieniałem świece (chyba na Beru) i akumulator (Bosch S5). Ładowanie akumulatora też jest - bez odbiorników na jałowym 14.1V, po włączeniu wszystkiego spada do 13.8V. Dla pewności próbowalem ładować prostownikiem akumulator, ale po godzinie czy dwóch prostownik twierdził że aku jest naładowany i słychać było delikatne gazowanie.

Napisano

> Moje pytanie jest takie: czy można zakładać w 100% padniętą centralkę (moduł), czy nadal może to

> być problem kabla / świecy?

> Gdzieś w okolicach marca 2013 wymieniałem świece (chyba na Beru) i akumulator (Bosch S5).

Jeśli masz jeszcze stare świece, to wybierz najlepszą (największy opór) dobrze zmasuj, zdejmij wtyczkę z jednej w silniku, podłącz wyjętą i startuj. Dowiesz się czy układ masz sprawny.