Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelnienie elementu syfonu

Featured Replies

Napisano

Kupiłem nowy korek do umywalki (tzw. clic-clac), ale jego rura spustowa ma niestety ciut większą średnicę wewnętrzną i gumowa uszczelka nie trzyma. Co tam zapodać? Myślałem o plastykowej, stożkowej, centrującej - dobrze kombinuję? niewiem.gif

287468860-klikklak.jpg

post-33732-14352522952483_thumb.jpg

Napisano

> Kupiłem nowy korek do umywalki (tzw. clic-clac), ale jego rura spustowa ma niestety ciut większą

> średnicę wewnętrzną i gumowa uszczelka nie trzyma. Co tam zapodać? Myślałem o plastykowej,

> stożkowej, centrującej - dobrze kombinuję?

powinno dac rade. tez ostatnio przerabialem syfon z opcji rura harmonijka na tradycyjny i wiem, ze te rozne zestawy nie sa jakos mega dokladne i bywaja minimalne roznice w skoku gwintu, grubosci uszczelki czy srednicy kolnierza.

tam mozesz miec problem, bo bedzie duzy "nacisk" wody, przez polaczenie zrobione "pod prad" ale sprobuj. dopasuj ciasna, elastyczna uszczelke i dobrze skrec.

p.s. zajrzalem i u siebie mam to slrecone do czola. rura ma taki kolnierz dostosowujacy srednice do srednicy odplywu i miedzy oba elementy plaska uszczelka.

Napisano

> Kupiłem nowy korek do umywalki (tzw. clic-clac), ale jego rura spustowa ma niestety ciut większą

> średnicę wewnętrzną i gumowa uszczelka nie trzyma. Co tam zapodać? Myślałem o plastykowej,

a z tego co pamietam są też takie stożkowe tylko gumowe smile.gif bedzie lepsza , lepiej sie wpasuje smile.gif , też miałem ten sam problem smile.gif

Napisano
  • Autor

> a z tego co pamietam są też takie stożkowe tylko gumowe bedzie lepsza , lepiej sie wpasuje , też

> miałem ten sam problem

W "markiecie" idzie dokupić, czy gdzieś po hydraulicznych szukać?

Napisano

Zapodaj silikon i się uszczelni ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> p.s. zajrzalem i u siebie mam to slrecone do czola. rura ma taki kolnierz dostosowujacy srednice do

> srednicy odplywu i miedzy oba elementy plaska uszczelka.

Bo taki właśnie półsyfon jest najlepszy do takiego korka.

Napisano
  • Autor

> A tam nie powinna być uszczelka klinowa?

NIe wiem. niewiem.gif

Syfon składał hydraulik przy robieniu łazienki. icon_rolleyes.gif

Napisano

> NIe wiem.

> Syfon składał hydraulik przy robieniu łazienki.

A to jest w całości komplet? Bo jakoś mi się nie widzi.

Napisano

> W "markiecie" idzie dokupić, czy gdzieś po hydraulicznych szukać?

ja kupiłem w markecie smile.gif

Napisano

> Zapodaj silikon i się uszczelni

Silikonem to sobie można chleb posmarować, a nie skręcać coś, co powinno być poskładane na uszczelkach. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> A to jest w całości komplet? Bo jakoś mi się nie widzi.

Białe to komplet - srebrne to dokupiony korek.

Napisano

> Białe to komplet - srebrne to dokupiony korek.

No właśnie. Ile producentów tyle kombinacji.

Napisano

> Białe to komplet - srebrne to dokupiony korek.

Kup odpowiedni półsyfon tzn. z kołnierzem (groszowe sprawy) i masz pewność dobrego połączenia, inne rozwiązania to półśrodki. Przy uszczelce klinowej będzie połączenie "pod prąd" i będzie ciągle woda stała pomiędzy rurami (o ile uda się to uszczelnić). Nowy syfon to ok. 15 zł.

287470244-P1020485%28Small%29.JPG

post-31534-14352522955325_thumb.jpg

Napisano

> Kup odpowiedni półsyfon tzn. z kołnierzem (groszowe sprawy) i masz pewność dobrego połączenia,

> inne rozwiązania to półśrodki. Przy uszczelce klinowej będzie połączenie "pod prąd" i będzie

> ciągle woda stała pomiędzy rurami (o ile uda się to uszczelnić).

Przy kołnierzu też, a uszczelka kosztuje parę groszy, więc jak nie ma różnicy...

Napisano

> Silikonem to sobie można chleb posmarować, a nie skręcać coś, co powinno być poskładane na

> uszczelkach.

Ja co jakiś syfon skręcę, to cieknie - więc zapodaję silikon i nie cieknie - może prymitywne rozwiązanie, ale skuteczne zlosnik.gif

Napisano

> Ja co jakiś syfon skręcę, to cieknie - więc zapodaję silikon i nie cieknie - może prymitywne

> rozwiązanie, ale skuteczne

A co robisz jak go trzeba wyczyścić, udrożnić? Ja swoje skręcane rozkręcam, czyszczę, przetykam i skręcam ponownie, ewentualnie wkładam nową uszczelkę i są dalej szczelne. grinser006.gif

Napisano

> A co robisz jak go trzeba wyczyścić, udrożnić? Ja swoje skręcane rozkręcam, czyszczę, przetykam i

> skręcam ponownie, ewentualnie wkładam nową uszczelkę i są dalej szczelne.

Ja też.

Silikon nie skleja na stałe smile.gif

Napisano

> Ja też.

> Silikon nie skleja na stałe

Czyli znowu silikon? pad.gif

Napisano
  • Autor

> Kup odpowiedni półsyfon tzn. z kołnierzem (groszowe sprawy) i masz pewność dobrego połączenia,

> inne rozwiązania to półśrodki. Przy uszczelce klinowej będzie połączenie "pod prąd" i będzie

> ciągle woda stała pomiędzy rurami (o ile uda się to uszczelnić). Nowy syfon to ok. 15 zł.

Dziś się spieszyłem i zapomniałem wziąć na przymiarkę - przymierzę i kupię. ok.gif

W sumie, to by wystarczyła tylko ta biała rurka - tyle, że z kołnierzem. Ale pewnie samych rurek nie sprzedają. spineyes.gif

Napisano

> W czym przeszkadza silikon?

Właśnie nie przeszkadza, tylko pomaga w zeźganiu roboty. grinser006.gif