Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stara cegła

Featured Replies

Napisano

Witam

Wymyśliłem sobie, że na klatce schodowej zrobię sobie lamperię w starej cegle.

Płytki z pociętych cegieł już mam, gzymsy gipsowe już sobie przykleiłem więc pora na klejenie cegiełek.

W sieci znalazłem film instruktażowy jak gościu klei te płytki pianką montażową i klejem termicznym z pistoletu. Natomiast fuguje to potem wyciskając pistoletem przeznaczonym na tuby z silkonem zaprawę murarską z wapnem, a następnie wygładza to pędzlem moczonym w wodzie. Zresztą looknijcie:

Generalnie taki sposób roboty mi odpowiada gdyż będę to robił z doskoku, w trakcie normalnego użytkowania schodów, które są jesionowe więc zależy mi na jak najmniejszym syfie podczas prac.

Ale może ktoś już robił takie coś i może ma jakieś wskazówki?

Zastanawiam się jak rozwiązać kwestie równego układania poszczególnych cegiełek oraz w jakie dokładnie proporcje zaprawy murarskiej, wapna i wody zastosować? Czy te cegły ciąć tarczą diamentową za pomocą szlifierki kątowej?

Napisano

jak dla mnie to kupa zabawy z pianką i glutoklejem.

Przeciez na klej do kafli też to można przykleić i zachowac czystość podczas prac. Chyba że walisz klej kielnią na cegiełkę czy ścianę.

Podczas cięcia gumówką będzie pełno syfu i kurzu.

Napisano

Też wolałbym robić na zwykły klej do płytek. Tylko dobry a nie jakiś najtańszy. Przygotowanie da się zrobić na czysto. Później też szpachelką i pacą zębatą bez brudzenia wszystkiego dookoła.

Będzie łatwiej pracować i trzymać będzie lepiej. Jeśli ściana będzie równa to w ogóle: "bułka z masłem".

Cięcie na sucho albo na zewnątrz lub w szczelnie zamkniętym pomieszczeniu bo będzie tyle pyłu, że na dwa metry nie będzie nic widać.

Na mokro to co innego.

Zaprawę do spoinowania kupić zwykłą, gotową w worku i tylko z woda rozrobić, więc też czysta robota.

Napisano
  • Autor

> Też wolałbym robić na zwykły klej do płytek. Tylko dobry a nie jakiś najtańszy. Przygotowanie da

> się zrobić na czysto. Później też szpachelką i pacą zębatą bez brudzenia wszystkiego dookoła.

> Będzie łatwiej pracować i trzymać będzie lepiej. Jeśli ściana będzie równa to w ogóle: "bułka z

> masłem".

> Cięcie na sucho albo na zewnątrz lub w szczelnie zamkniętym pomieszczeniu bo będzie tyle pyłu, że

> na dwa metry nie będzie nic widać.

> Na mokro to co innego.

> Zaprawę do spoinowania kupić zwykłą, gotową w worku i tylko z woda rozrobić, więc też czysta

> robota.

Jeśli chodzi o klejenie to wydaje mi się, że ten glutoklej jest po to żeby cegiełka nie "spłynęła" i pozostała w wymaganej pozycji, a przy klejeniu klejem do kafelek trzeba będzie porobić jakieś listewki co by spełniały rolę krzyżyków.

Napisano

...

> jakieś listewki co by spełniały rolę krzyżyków.

To nie lepiej krzyżyki za 1,50zł?

700_500_1_18396_159.gif

Kleiłem tak grube płytki klinkierowe i nic nie spływało.

Napisano

> Witam

> Wymyśliłem sobie, że na klatce schodowej zrobię sobie lamperię w starej cegle.

> Płytki z pociętych cegieł już mam, gzymsy gipsowe już sobie przykleiłem więc pora na klejenie

> cegiełek.

> W sieci znalazłem film instruktażowy jak gościu klei te płytki pianką montażową i klejem termicznym

> z pistoletu. Natomiast fuguje to potem wyciskając pistoletem przeznaczonym na tuby z silkonem

> zaprawę murarską z wapnem, a następnie wygładza to pędzlem moczonym w wodzie. Zresztą

> looknijcie:

> Generalnie taki sposób roboty mi odpowiada gdyż będę to robił z doskoku, w trakcie normalnego

> użytkowania schodów, które są jesionowe więc zależy mi na jak najmniejszym syfie podczas prac.

> Ale może ktoś już robił takie coś i może ma jakieś wskazówki?

> Zastanawiam się jak rozwiązać kwestie równego układania poszczególnych cegiełek oraz w jakie

> dokładnie proporcje zaprawy murarskiej, wapna i wody zastosować? Czy te cegły ciąć tarczą

> diamentową za pomocą szlifierki kątowej?

U mnie w łazience płytki z cegły były klejone w sposób tradycyjny. Klej do płytek + zaprawa cementowa do fugowania. Jedyna różnica to, że do "fugi" był dodany plastyfikator - cokolwiek to znaczy.

Napisano

Się podłącze. Mnie też czeka podobna robótka na wiosnę. Oklejenie płytkami komina od kominka. Trzeba wziąć pod uwagę, że płytki z ciętej cegły są ciężkie i nie wiem czy zwykły klej do płytek utrzyma je bez podpórek czy krzyzyków. Patent z klejeniem na gorąco może się okazać przydatny. Fugi miałem zamiar robić tak samo,.. z pistoletu ( sam to sobie wymyśliłem,.. cieszę się, że sprawdzone ). Mam tylko dylemat jakiego kleju uzyć do zasadniczego przyklejania płytek. Komin się porządnie nagrzewa więc klej musi być mocno elastyczny. No i dobrze przenosić ciepło na płytki.

Napisano

...

> Trzeba wziąć pod uwagę, że płytki z ciętej cegły są ciężkie i nie wiem czy zwykły klej do

> płytek utrzyma je bez podpórek czy krzyzyków...

Jeśli kupisz w markecie, na promocji taki za 8zł to na pewno nie utrzyma.

Kupisz porządny a ściana będzie równa, że wystarczy cieniutka warstwa kleju to po dociśnięciu będziesz miał kłopot z oderwaniem bez użycia narzędzi.

Napisano

> ...

> To nie lepiej krzyżyki za 1,50zł?

> Kleiłem tak grube płytki klinkierowe i nic nie spływało.

jesli juz, to takie:

krzyzyki-do-klinkieru.png

chyba, ze chcesz zrobic jakas wydumke, a nie imitacje muru. Poza tym jakie szerokie krzyzyki znalazles? Mur sie robi na spoine 12-14mm...

No i wlasciwie lepiej koledze polecic listwy, bo krzyzyki jakiekolwiek przy starej (nierownej) cegle sie nie sprawdza.

Napisano

Właśnie mi się przypomniało, że cegłę kładłem na listwy aluminiowe 10mm, kupione za kilka zł w sklepie z profilami...