Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wiertarka magnetyczna

Featured Replies

Napisano

Pytania do osób, które pracowały na tym urządzeniu:

1. Do jakiej minimalnej powierzchni mozna z powodzeniem mocowac stopę i liczyć, że przy wierceniu nie będzie zonka? Konkretnie czy da radę np. do profilu kwadratowego o szerokości 3cm i nieograniczonej długosci?

2. Na co zwracac uwagę - o co pytać - przy zakupie używanego sprzętu?

3. Czym można z powodzeniem zastąpić fabryczne chłodziwa np. Emulgol - mam na mysli oczywiście w aspekcie cenowym przy wierceniu wiertłami trepanacyjnymi?

Dziękuje z góry za podpowiedzi

Napisano

w pracy mamy hitachi, na 3 cm na pewno nie będzie dobrze trzymać, wiercimy frezami a żeby nie bawić się w chłodzenie ze zbiorniczka to stosujemy wąski pędzelek i pojemniczek z olejem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> na 3 cm na pewno nie będzie dobrze trzymać, wiercimy frezami a żeby nie bawić

> się w chłodzenie ze zbiorniczka to stosujemy wąski pędzelek i pojemniczek z olejem

A czy masz możliwość sprawdzenia fizycznego do jakiego minimalnego profilu będzie stopa względnie trzymać?

Jeżeli tak to będę bardzo wdzięczny...

Zwykły olej?

Napisano

> A czy masz możliwość sprawdzenia fizycznego do jakiego minimalnego profilu będzie stopa względnie

> trzymać?

> Jeżeli tak to będę bardzo wdzięczny...

> Zwykły olej?

Minimum to taki jak wielkość stopy, mniejsze nie będą trzymać jak należy, i oczywiście magnesówkę trzeba zabezpieczać jakąś linką bo można się zdziwić jak prądu zabraknie biglaugh.gif

Napisano

> A czy masz możliwość sprawdzenia fizycznego do jakiego minimalnego profilu będzie stopa względnie

> trzymać?

> Jeżeli tak to będę bardzo wdzięczny...

> Zwykły olej?

olej zwykły jakiś silnikowy, mam możliwość sprawdzenia na płaskowniku 20mm ale poszukam tej 30mm, złapać magnes to złapie ale przy próbie wiercenia i docisku będzie odrywało wiertarkę od materiału, a jeśli masz zamiar wiercić na tz.ścianie lub suficie to kategorycznie odradzam

Napisano

> Minimum to taki jak wielkość stopy, mniejsze nie będą trzymać jak należy,

ok.gif

>i oczywiście magnesówkę

> trzeba zabezpieczać jakąś linką bo można się zdziwić jak prądu zabraknie

Znam takich co z rzeki wyławiali jak prądu brakło zlosnik.gif w zimie grinser006.gif

Napisano

no wiec tak , stopa ma wymiar 8x16 cm, płaskownik 30mm trzyma się tak że trzymając za płaskownik podnosiłem wiertarkę, i tylko jednego nie uzgodniliśmy jakim rozmiarem wiertła będziesz wiercił i czy płaskownik będzie żywa stal czy malowany, przy wierceniu frezem 22mm rury kwadratowej malowanej120mm potrafiło odrywać wiertarkę ,

jeśli znajdziesz gdzieś lekką wiertarkę magnetyczną i będziesz wiercił małe otworki ostrym wiertłem + zabezpieczenie przed jej oderwaniem od materiału to może może, ale ja bym nie ryzykował zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuje za przybliżenie tematu i szczegóły...

Teraz poluje na sensowną używkę - właśnie sprzed nosa ktoś mi sprzątnął Feina angryfire.gif