Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia, klamka kierowcy pozamarzały

Featured Replies

Napisano

Witam.

Wczoraj ( pierwsze mrozy) skrzynia zaczęła baaardzo ciężko pracować, tz. lewarek.

Dzisiaj ledwo udało mi się zmienić z jedynki ( na której auto zostawiam na noc) na dwójkę, ale musiałem troszkę przejechać i odpalać na biegu.

Wczoraj, w związku z "przymarznięciem" drzwi, musiałem troszkę mocniej szarpnąć za klamkę... nic nie pękło, nic nie poczułem aby "trzasnęło", a klamka nie chce wracać do położenia domyślnego.

Dawno proszący się o wymianę kabel masowy dzisiaj zastrajkował... przy odpalaniu zresetowało licznik sciana.gif

Jeżeli dobrze pamiętam:

- do wymiany linki od wybieraka do drążka. Czy jest możliwość np. wyczyszczenia, posmarowania i złożenia ?

- klamka i mechanizm cofający to jedno, czy dwa elementy ( klamki malowane pod kolor auta ). Da się rozłożyć bez uszkodzenia ?

- kabel masowy. Zakuwać bez lutowania, czy polutować miejsca montażu klem, zacisnąć klemy ?

Jakieś porady co do ww. czynności ?

Napisano

Wymieniłem olej w skrzyni w lecie - skrzynia chodzi pięknie grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Wymieniłem olej w skrzyni w lecie - skrzynia chodzi pięknie

Też mi chodzi po głowie wymiana oleju w skrzyni.

Poprzednio wymieniałem przy 100kkm, teraz ponad 200kkm i się boję, że "skrzynia padnie" itd.

Naczytałem się na "naszym" forum jakiś "urban legend", i nie wiem, czy wymienić olej przy okazji, czy nie niewiem.gif

Z tego co kojarzę, to skrzynia niema korka upustowego, trzeba odsysać przez otwór kontrolny ?

Napisano

> Też mi chodzi po głowie wymiana oleju w skrzyni.

> Poprzednio wymieniałem przy 100kkm, teraz ponad 200kkm i się boję, że "skrzynia padnie" itd.

> Naczytałem się na "naszym" forum jakiś "urban legend", i nie wiem, czy wymienić olej przy okazji,

> czy nie

> Z tego co kojarzę, to skrzynia niema korka upustowego, trzeba odsysać przez otwór kontrolny ?

Jak nie ma jak ma

Z olejem nie kombinuj tylko Tutela

Napisano

- linki jak juz złapały wilgoć i brud to szkoda roboty

- pod klamką są takie plastikowe kołeczki trzeba tam napsikać penetratora, a potem oleju silikonowego i powinno być ok

- olej w skrzyni się zmienia, tak samo jak w hydraulicznych wspomaganiach, bez względu na to co wymyślił producent. Tutela i nie kombinuj z innymi, nie warto. Korek naturalnie jest.

Napisano
  • Autor

> - linki jak juz złapały wilgoć i brud to szkoda roboty

Zamówiony komplecik. 220zł.

> - pod klamką są takie plastikowe kołeczki trzeba tam napsikać penetratora, a potem oleju silikonowego i powinno być ok

Rozbiorę drzwi, wyjmę w całości klamkę i wyczyszczę.

> - olej w skrzyni się zmienia, tak samo jak w hydraulicznych wspomaganiach, bez względu na to co

Olej popołudniu kupię. Pamięta ktoś na szybko, dwie butelki 1l starczą ?

Znalazłem info, że w zależności, ile zlejemy starego/czy auto stoi "równo" itd. wchodzi 1,6-1,9l niewiem.gif

Napisano

> Rozbiorę drzwi, wyjmę w całości klamkę i wyczyszczę.

nie ma potrzeby, serio powinno wystarczyć jak z zewnątrz popsikasz po prowadnicach i w otwory.

> Olej popołudniu kupię. Pamięta ktoś na szybko, dwie butelki 1l starczą ?

> Znalazłem info, że w zależności, ile zlejemy starego/czy auto stoi "równo" itd. wchodzi 1,6-1,9l

wystarczą 2l

Napisano

> Znalazłem info, że w zależności, ile zlejemy starego/czy auto stoi "równo" itd. wchodzi 1,6-1,9l

2 L styknie

Producent zaleca 1,7 L

Koledzy podpowiadają więcej a niektórzy nawet wlać 2 litry.

I najlepiej zc 75 i nie lać jakiś zc 80 będzie marzł jest to jakiś zdaje się mineralny nie wiem dokładnie ale biegi ciężko wchodzą przy 0*C. Autopsja.

Napisano

> Też mi chodzi po głowie wymiana oleju w skrzyni.

> Poprzednio wymieniałem przy 100kkm, teraz ponad 200kkm i się boję, że "skrzynia padnie" itd.

> Naczytałem się na "naszym" forum jakiś "urban legend", i nie wiem, czy wymienić olej przy okazji,

> czy nie

> Z tego co kojarzę, to skrzynia niema korka upustowego, trzeba odsysać przez otwór kontrolny ?

Ma otwór ok.gif

Ja wlewałem oryginalny olej, ogólnie rok temu wymieniłem wszystko co było do wymiany na oryginalne graty niech staruszek ma bo to pewnie jego ostatnia wymiana wszystkich płynów w jego życiu nie licząc oleju zlosnik.gif

Skrzynia przy tych mrozach chodzi idealnie, a 2 lata temu czasem był problem ze zmianą biegów zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dzisiaj też chodzi idealnie, ale boję się, że zaś będzie jakiś okres "przejściowy" ( w dzień deszcz, duża wilgoć, a w nocy mróz) i zaś zamarzną.

Najgorsze jest to, że linku sprzedają bez "gumek", a to powoduje, że nawet nowe linki zaraz "szlag trafi" frown.gif

Dzisiaj będę miał linki w łapkach, to pojeżdżę po sklepach motoryzacyjnych i coś dobiorę ok.gif

Napisano
  • Autor

Witam.

Linki wymienione. Dokupione nowe gumki ochronne. Szkoda, że tak ważne elementy dla pracy linek nie są dokładane w kompletach.

Stare linki chodzą bardzo lekko. Napsikałem "oleju w spraju". Założyłem kupione dodatkowo osłonki. Posmarowałem smarem grafitowym same "trzpienie stalowe" połączone z główkami do przegubów.

Będą czekać na lepsze czasy. Nie mam zamiaru ich wyrzucać.

Aftermarketowe już nie wyglądają tak solidnie.

Klamka wyczyszczona, posmarowana, działa jak nowa, aczkolwiek widać już na "plastikowych" prowadnicach ślady zużycia.

Pozostało jeszcze sam lewarek posmarować, ale nie miałem już "białego smaru w spraju" aby popsikać.

Różnicy w działaniu skrzyni za bardzo nie odczułem.

Kabel masowy został wykonany z przewodu 50mm2, zakuty+zalutowany. Zabezpieczony materiałowa taśmą izolacyjną. Powinien przetrwać dłużej niż samochód. Potrzeba około 60cm kabla, aby luźno poprowadzić. Auto odpala bez problemów. Skończyły się cyrki z "resetowaniem zegarów" itd.

Oryginalny kabel masowy nie wyglądał źle, dopóki nie popróbowałem nim poszarpać. Rozsypał się w rękach, może z 10 "nitek" było OK.

Całość operacji, wraz z linkami, osłonami, uszczelkami gumowymi, smarami zamknęła sie w 300zł.

Czas wymiany, na kanale, w ciepełku, bez zrzucania wydechu (aczkolwiek tłumik środkowy wybitnie przeszkadza) wyniósł 4h ( 1h zajęło dosztukowanie kabla masowego).

Wszystkie śruby udało się odkręcić, pomimo widocznych śladów korozji yikes.gif

Napisano

Wiem że już po twoich zakupach.Ja z 4 lata temu kupiłem którąś od nich Chodzą dalej lekko nie dokupowałem osłonek.

Na pewno po zmianie oleju skrzynia tak jak w lato tak w zimie chodzi tak samo lekko na Tuteli ZC 75.

peesss

Gratki za samodzielną wymianę.