Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

test świec żarowych

Featured Replies

Napisano

próbował ktoś w ten sposób jak na filmiku

jakieś za/przeciw tej metodzie?

Napisano

> próbował ktoś w ten sposób jak na filmiku

> jakieś za/przeciw tej metodzie?

W JTD w zasadzie bez szans to zrobić. Prędzej tym przewodem gdzieś masy po drodze dotkniesz zanim dotrzesz do świecy i zwarcie gotowe. Chcesz sprawdzić to najlepiej wypiąć wtyczkę z przekaźnika i sprawdzić opór względem masy. Przy okazji testuje się wiązkę.

Napisano
  • Autor

jaki powinien być ten opór, bo mam wrażenie, że któraś świeca nie domaga

Napisano

> jaki powinien być ten opór, bo mam wrażenie, że któraś świeca nie domaga

W granicach 1 Ohma

Napisano

Po pierwsze zapomnij że podejdziesz w JTD tak przewodem nie robiąc po drodze zwarcia.

Po drugie nawet jesli to Ci to nic nie da, tym sposobem sprawdzisz tylko czy świeca nie jest całkowicie spalona, a o tym poinformuje Cię komputer. Jeśli świeca grzeje słabo bo i tak Ci kabelek zaiskrzy.

Z tego co wiem komputer stilo ma tolerancję 1-2ohma, więc jeśli świeca grzeje słabo to już o tym informuje a nie dopiero jak się spali całkiem, więc raczej masz wszystko ok.

Z tego co pamiętam sprawna świeca ma 3ohm, mi jak się kontrolka zaświeciła to jedna sztuka miała 5ohm i wciąż grzała (co do wartości to nie dam sobie głowy uciąć bo to dawno było).

Napisano
  • Autor

jutro pomierzę swoje i zobaczymy ile będą mieć. Tylko teraz jak dobrze zrozumiałem odpinam wtyczkę od świecy (z niej wychodzi jeden kabelek) i pod nią podpinam jedną końcówkę miernika, a drugą do masy na silniku (lub innej masy)

Napisano

> W granicach 1 Ohma

u mnie 3x 1,7ohm i jedna 1,3ohm. Wywala mi błąd świec, tylko teraz nie wiem która wartość jest poprawna.

Napisano

> jutro pomierzę swoje i zobaczymy ile będą mieć. Tylko teraz jak dobrze zrozumiałem odpinam wtyczkę

> od świecy (z niej wychodzi jeden kabelek) i pod nią podpinam jedną końcówkę miernika, a drugą

> do masy na silniku (lub innej masy)

Tak, tylko masę dobrze dotknij, porysuj obudowę silnika trochę żeby dobrze stykało z czystym metalem. Przed mierzeniem zewrzyj końce miernika i sprawdz czy pokazuje 0ohm, niektóre mierniki z czasem na samych swoich kablach mają kilka ohm wink.gif

Napisano

> próbował ktoś w ten sposób jak na filmiku

> jakieś za/przeciw tej metodzie?

To że zaiskrzy nie jest jednoznaczne z tym że swieca grzeje. Jak będzie zwarcie wewnętrzne to iskrzenie będzie mimo że świeca nie zagrzeje.

100% pewność to wyjęcie świeci i sprawdzenie na aku czy grzeje.

Napisano

A ja dodam jeszcze, że wszystko co robimy na zasadzie "kawałka przewodu" to dajemy na samym początku bezpiecznik.

Raczej nie równo pod sufitem by wpinać się w (plus) na aku bez zabezpieczenia i latać z kablem pod maską nono.gif

Napisano

> jaki powinien być ten opór, bo mam wrażenie, że któraś świeca nie domaga

u mnie 3 świeczki miały podobne wartości (nie pamiętam jakie dokładnie) a jedna miała przerwę..... poszły wszystkie do wymiany 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

jutro będę badał, zobaczymy co miernik powie

Napisano

> jutro będę badał, zobaczymy co miernik powie

I co Ci powiedział miernik?

Napisano
  • Autor

mirnik mnie nie lubi i nie chciał wczoraj współpracować. Musze kupić nowy frown.gif