Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wkrety do regipsow

Featured Replies

Napisano

Sa inne niz metalowe? Chodzi o te do mocowania plyty do stelarza. Mam w lazience okna dachowe i kilka wkretow ktore sa tuz przy oknie jest tak zimna ze sie kondensuje w tych miejscach troche wody i szpachlowka zamaka.

Jak by to wymienic na jakis plastkik to moze bylo by lepiej.

Krawiec

Napisano

> Sa inne niz metalowe? Chodzi o te do mocowania plyty do stelarza. Mam w lazience okna dachowe i

> kilka wkretow ktore sa tuz przy oknie jest tak zimna ze sie kondensuje w tych miejscach troche

> wody i szpachlowka zamaka.

> Jak by to wymienic na jakis plastkik to moze bylo by lepiej.

> Krawiec

gdzieś czytałem żeby zamalować łby wkrętów farbą "olejną" a potem szpachlować

Napisano

> gdzieś czytałem żeby zamalować łby wkrętów farbą "olejną" a potem szpachlować

Problem jest z temperatura. Olejna nic tu raczej nie da. Trzeba by zmniejszyc przewodnictwo cieplne wkreta.

Krawiec

Napisano

Kupić podobne wkręty ze stali nierdzewnej ?

A no tak, korozja nie jest problemem. Więc problemem jest izolacja. Źle jest coś zrobione.

Napisano

> Sa inne niz metalowe? Chodzi o te do mocowania plyty do stelarza. Mam w lazience okna dachowe i

> kilka wkretow ktore sa tuz przy oknie jest tak zimna ze sie kondensuje w tych miejscach troche

> Krawiec

Łączę się w bólu. Masz mostki termiczne gdzieś wokół okna. U mnie takie coś występuje na facjacie okna i czeka mnie na wiosnę rozbieranie od wewnątrz obudowy skosu frown.gif Ewidentna usterka izolacyjna. Zimne powietrze dolatuje do stelażu, marznie blacha i wkręt, następuje skroplenie pary wodnej i efekt masz jaki masz...

Napisano

Ilośc izolacji miedzy pokryciem dachowym,a płyta przylegającą do okna jest znikoma bo tam miejsca nie ma. Generalnie mostki robią sie na tych wkrętach..

Krawiec

Napisano

> Ilośc izolacji miedzy pokryciem dachowym,a płyta przylegającą do okna jest znikoma bo tam miejsca

> nie ma. Generalnie mostki robią sie na tych wkrętach..

> Krawiec

To może skróć je ?

Napisano

> To może skróć je ?

To nic nie da, bo wkręty zapewne wchodzą w metalowy stelaż a to on marznie i przekazuje zimno pośrednio.

Na 100% jest gdzieś dziura w izolacji.

Napisano

> Ilośc izolacji miedzy pokryciem dachowym,a płyta przylegającą do okna jest znikoma bo tam miejsca

> nie ma. Generalnie mostki robią sie na tych wkrętach..

> Krawiec

Właśnie mnie to dziwi. Ja co prawda okna dachowego nie mam, ale mam lukarnę obudowaną od wewnątrz płytą GK na stelażu. Okno zostało wstawione w konstrukcję drewnianą z solidnych, bodajże 10x14 albo nawet 14x14 kantówek, na które na zewnątrz nabita została płyta OSB i styropian, a od wewnątrz wełna i właśnie sucha zabudowa. Z tego wychodzi, że najmniejsza warstwa izolacji jest ościeżnica okna (7cm drewna) i pianka dookoła. Ok, różnica taka, że na ościeżnicę i wspomnianą kantówkę nachodzi styro, ale jeśli skrzynka okna dachowego byłaby wstawiona między grube krokwie i wymiany, a przestrzeń między nimi wypełniona pianką, to w najgorszym przypadku jest z 14-18cm drewna izolującego stelaż stalowy do GK od pokrycia dachowego. Coś gdzieś musi być źle zrobione.

[edited]

ok, już wiem, o co chodzi. Nie mam okien połaciowych, więc myslałem, że mają taką skrzynkę, jak wyłazy dachowe, a nie mają.

20051004-okno%20dachowe.jpg

IMHO stelaże powinny być odsunięte od ramy okiennej tak daleko, jak się da, a przestrzeń między nimi, a oknem wypełniona wełną.

z11272064Q,Ruszt-wokol-okna-polaciowego.jpg

Napisano

Ale ja tam nie mam 14 - 18 cm drewna.

MONTAZ%20W%20KROKWIACH2..PNG

Problem jest przy górnej obudowie gdzie jak widać izolacja prawie nie istnieje. (Tak wiem wykonawca mógł to inaczej rozwiązać - ale nie o tym dyskusja teraz).

Krawiec

Napisano

> Ale ja tam nie mam 14 - 18 cm drewna.

> Problem jest przy górnej obudowie gdzie jak widać izolacja prawie nie istnieje. (Tak wiem wykonawca

> mógł to inaczej rozwiązać - ale nie o tym dyskusja teraz).

> Krawiec

Moze wywiercic otworki i wpuscic pianke nieskoprezna?

Napisano

> Moze wywiercic otworki i wpuscic pianke nieskoprezna?

Na wiosne zdejme pare dachówek nad oknami i być może dostane się tam od góry.. Ale to jak sądze nie rozwiąże mojego problemu..

Najchętniej to bym te wkręty wymienił na coś plastkikowego aby zwyczajnie nie były tak zimne.

Tam gdzie płyta przylega do stelaża nic sie nie dzieje.

Krawiec

Napisano

> Krawiec

tylko takie znalazłem

Napisano

> tylko takie znalazłem

No powinno sie nadać..

Krawiec

Napisano

> No powinno sie nadać..

Masz coś źle zrobione. Prawdopodobnie w ogóle nie masz izolacji między ostatnim profilem a ościeżnicą.

Chyba, że ktoś wkręcił bez sensu wkręty bezpośrednio w ościeżnicę?!?

W którym miejscu dokładnie są te wkręty? Daj jakieś zdjęcie.

Napisano

> Masz coś źle zrobione. Prawdopodobnie w ogóle nie masz izolacji między ostatnim profilem a

> ościeżnicą.

Myślę, że ma izolację ale jest w niej dziura i wieje tamtędy. Wiatr wpada pod membranę dachową, przedostaje się przez watę i chłodzi profil i wkręty.