Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AVEO T300 - opinie

Featured Replies

Napisano

Znajomy zastanawia się nad AVEO T300 i szuka informacji ogólnie o aucie i na temat silników 1.2 70 KM, 1,2 86 KM i 1,4 100 KM.

Czy ktos może podzielić się swoją opinią ?

Napisano

> Znajomy zastanawia się nad AVEO T300 i szuka informacji ogólnie o aucie i na temat silników 1.2 70

> KM, 1,2 86 KM i 1,4 100 KM.

> Czy ktos może podzielić się swoją opinią ?

Silniki 1,2 to silniki oplowskie z corsy. Więc opinii w necie jest mnóstwo. A 1,4 to chyba zmodernizowany z lacetti który cechuje się dobrą tolerancją na gaz, prostotą i bardzo niską awaryjnością, nie żre oleju, ale za to lubi benzynę wink.gif

A buda jaka jest każdy widzi. Korozji w chevroletach raczej nie ma, awaryjny też nie jest, części czasem trzeba poszukać, ale wszystko jest do dostania (ale niekoniecznie od ręki).

Generalnie auto jak auto. Jak się podoba to brać.

Napisano
  • Autor

> Silniki 1,2 to silniki oplowskie z corsy.

czyli są to Twinporty na łańcuszku?

> A 1,4 to chyba

> zmodernizowany z lacetti który cechuje się dobrą tolerancją na gaz, prostotą i bardzo niską

> awaryjnością, nie żre oleju, ale za to lubi benzynę

tak mniej więcej ile pali miasto/trasa?

Napisano

Poruszam się modelem T300

produkcja 2012, zakup w 2013

Aktualnie na liczniku ponad 11 tys km, silnik 1.2 86KM, wersja LT, sedan. Do tej pory wymieniany był tylko pedał sprzęgła w komplecie z pedałem hamulca ze względu na dziwny trzask i przeskok podczas naciskania.

Spalanie: miasto - 7,5 trasa - 5,5-7

Napisano
  • Autor

A czy ktoś się orientuje coś w temacie skrzyni biegów 6 biegowej tzn. dobre to, warto z nią kupić wersję silnikową 1,4 ?

EDIT: jak wygląda komputer pokładowy w AVEO, może ktoś poratować jakimś foto ?

Napisano

Z tego co ja się orientuję - skrzynia 6 - biegowa występuje tylko i wyłącznie jako automat w wersji LTZ i jako manual z silnikiem diesla.

http://images.thetruthaboutcars.com/2012/01/2012-Chevrolet-Sonic-gauge-450x281.jpg

koło "N-ki" wskazującej w tym wypadku przełożenie w skrzyni automatycznej po jej lewej stronie przewijają się wartości z komputera tj. zasięg, średnia prędkość, średnie spalanie i chyba coś w rodzaju stopera.

Napisano
  • Autor

> Z tego co ja się orientuję - skrzynia 6 - biegowa występuje tylko i wyłącznie jako automat w wersji

> LTZ i jako manual z silnikiem diesla.

no właśnie, że znajomy dostał ofertę w której wyraźnie jest zapisane

Quote:

CHEVROLET NOWE AVEO 1.4 100 KM Benzyna LT+ 5- drzwiowy 6- biegowa skrzynia biegów (wersja Najnowsza)

dostał też zdjęcia i wychodzi, że jest to manual

Napisano

> no właśnie, że znajomy dostał ofertę w której wyraźnie jest zapisane

> Quote:

> CHEVROLET NOWE AVEO 1.4 100 KM Benzyna LT+ 5- drzwiowy 6- biegowa skrzynia biegów (wersja

> Najnowsza)

> dostał też zdjęcia i wychodzi, że jest to manual

Nie ma takiej wersji w konfiguratorze na stronie chevroleta. Jest tylko 6-biegowy automat.

Napisano
  • Autor

> Nie ma takiej wersji w konfiguratorze na stronie chevroleta. Jest tylko 6-biegowy automat.

auto jest "testowe" z salonu chevroleta - rocznik 2013

może dlatego taka konfiguracja

Napisano

> czyli są to Twinporty na łańcuszku?

Tak, to oplowskie Ecotec na łańcuchu

> tak mniej więcej ile pali miasto/trasa?

Lacetti po Wrocławiu 8,5-10,5 w zależności od warunków. (10,5 to ostre mrozy)

Trasa 7-7,5.

Aveo jest lżejsze i ciut mniejsze oraz nowocześniejsze więc można z tego odjąć przynajmniej pół litra.

Napisano

> auto jest "testowe" z salonu chevroleta - rocznik 2013

> może dlatego taka konfiguracja

Niech zadzwoni i się dopyta, albo pojedźcie tam bo faktycznie dość niezwykła konfiguracja.

Napisano

> 1,4 to chyba

> zmodernizowany z lacetti

nie, to jest 1,4 z astry j

Napisano
  • Autor

> nie, to jest 1,4 z astry j

z tego co się dowiedziałem to jest to oplowski A14XER

a odnośnie samej oferty. Czy za 39000 warto brać ?

Quote:

CHEVROLET NOWE AVEO 1.4 100 KM Benzyna LT+ 5- drzwiowy

Wyposażenie standardowe:

ABS, Tempomat, Klimatyzacja, Wspomaganie kierownicy, , System kontroli trakcj, System wspomagania naglego hamowania, Immobiliser, Centralny zamek zdalnie sterowany, Składany kluczyk, Poduszka powietrzna kierowcy i pasażera, Boczne poduszki powietrzne , Kurtyny powietrzne, Elektrycznie sterowane szyby przednie i tylne, Elektrycznie sterowane i podgrzewane lusterka zewnętrzne, Szyby przyciemniane, Regulacja kierownicy , Regulacja wysokości fotela kierowcy, Dzielona kanapa 60/40, Radio odtwarzacz CD MP3 , 4 głośniki, Port USB, Zestaw Bluetooth, Regulacja radia z koła kierownicy , Zapalniczka i popielniczka z przodu, Wskaźnik temperatury zewnętrznej, Schowek na okulary, Komputer pokładowy, Lusterka zewnętrzne w kolorze nadwozia, Klamki zewnętrzne w kolorze nadwozia, Przedni grill z chromowanymi elementami wykończenia, Lakierowane zderzaki, Felgi aluminiowe 15”, Obrotomierz, III światło stop, Wykończenie wnętrza chroniące kolana pasażera, 3-punktowe pasy bezpieczeństwa z napinaczem, Zestaw naprawczy koła zapasowego, Uchwyt Isofix do mocowania fotelika dziecięcego, zabezpieczenie tylnych drzwi przed otwarciem przez dzieci , Trójkąt, Gaśnica, Dywaniki gumowe.

Auto używane:

Przebieg 9000km

Data pierwszej rejestracji : czerwiec 2013

Rok produkcji: 2013

P.S. ze skrzynia wyjaśniło się, jest to 5 biegowa oplowska F17 wink.gif

Napisano

za 41k są nówki 1.4 LT, więc dla mnie cena 39k za używkę to żadna rewelacja. Zwłaszcza, że nowy mogę wziąć w kredycie 4x25% albo 50/50, a używki nie.

W połowie roku 2013 były takie demówki 1.4LT po 35k PLN u dealera na Śląsku.

Napisano

> nie, to jest 1,4 z astry j

A to przepraszam. Myślałem że to spadek po starszych kolegach.

Czyli wszystkie to łople łącznie z dieslem.

A wiesz coś o 1,6? To też opel?

Napisano

1.2 70KM - nie testowalem

1.2 86KM - nie jedzie

1.4 100KM - nie jedzie

smutne ale prawdziwe, samochody z tymi silnikami nie jada ale za to duzo pala

Napisano

> skąd masz taką cenę ?

48 tysi - rabat za 2013 ->6000, troche potargowac i zejdzie na 40 tysi

Napisano
  • Autor

> 48 tysi - rabat za 2013 ->6000, troche potargowac i zejdzie na 40 tysi

no tak, tylko podstawowa sprawa. muszą jeszcze mieć takie auto 1,4 z 2013 wink.gif

Napisano

> Znajomy zastanawia się nad AVEO T300 i szuka informacji ogólnie o aucie i na temat silników 1.2 70

> KM, 1,2 86 KM i 1,4 100 KM.

> Czy ktos może podzielić się swoją opinią ?

Posiadam od roku Aveo z silnikiem 1,2 70 km, nie narzekam. Niektórzy uważają, że jest to za słaby silnika lecz na moje wymagania jest wystarczający. Samochodem jeżdżę głównie po mieście, około 1000 km miesięcznie z tąd padł wybór na ten silnik. Może przy okazji wspomnę o cenie. Kupując w czerwcu 2013 za Aveo zapłaciłem dokładnie 37 500 z klimą i metalikiem. Oczywiście auto było też z tego rocznika. Mowa o sedanie smile.gif

Napisano

Miło nam widzieć nowego użytkownika chevroleta, ale uzupełnij pozostałe dane w profilu. Czyli skąd jesteś, jakie auto itp. ok.gif

Napisano

Ja bylem przed podobnym dylematem i kupilem swifta 1.2. Jest lzejszy i przez to zwawszy od Aveo. Wyposazenie i cena bardzo podobna. Aveo bedzie mialo jedna poduche mniej ale za to tempomat i ladniejszy kluczyk. zlosnik.gif

Napisano

> Ja bylem przed podobnym dylematem i kupilem swifta 1.2. Jest lzejszy i przez to zwawszy od Aveo.

> Wyposazenie i cena bardzo podobna. Aveo bedzie mialo jedna poduche mniej ale za to tempomat i

> ladniejszy kluczyk.

ale Aveo jest chyba przestronniejszy w środku? W Swifcie nie siedziałem ale z oględzin wnętrza tak wnioskuję.

Napisano

> ale Aveo jest chyba przestronniejszy w środku? W Swifcie nie siedziałem ale z oględzin wnętrza tak

> wnioskuję.

Aveo jest najprzestronniejszym samochodem z segmentu B - kiedy rok temu szukałem samochodu , było to jedno z ważniejszych kryteriów wyboru, wszak przesiadałem się z mercedesa. Myślę , że tak jak kiedyś lanos , tak aveo teraz plasuje się na pograniczu segmentów B i C.

Napisano

> jak kiedyś lanos , tak aveo teraz plasuje się na pograniczu segmentów B i C.

Raczej jest typowym autem z segmentu B obecnie. Po prostu cały segment urósł. Na pograniczu segmentów jest obecnie np. skoda rapid z rozsatwem osi 2.6m (tyle co w lacetti) oraz sedany PSA 301/C-elysee, czy fiat linea.

Napisano

> Raczej jest typowym autem z segmentu B obecnie. Po prostu cały segment urósł.

Ale konkurencyjna Fabia czy Yaris są mniejsze w środku

Napisano

> Raczej jest typowym autem z segmentu B obecnie. Po prostu cały segment urósł. Na pograniczu

> segmentów jest obecnie np. skoda rapid z rozsatwem osi 2.6m (tyle co w lacetti) oraz sedany

> PSA 301/C-elysee, czy fiat linea.

Trudno się z Tobą nie zgodzić , teraz nawet segment A nijak ma się do CC czy SC, jeśli chodzi zaś o rapida czy 301/C-elysee to odpowiedz na potrzeby rynku na "limuzynę" klasy B (vide aveo 4D) - wnętrze klasy B + olbrzymi bagażnik (jak na tą klasę).

Właśnie linea została tak zrobiona na wprost - punto przerobione na nadwozie trójbryłowe-też kiedyś chciałem taką "lymuzynę" ale to było tylko punto wewnątrz.

Napisano

> ale Aveo jest chyba przestronniejszy w środku? W Swifcie nie siedziałem ale z oględzin wnętrza tak

> wnioskuję.

Swift jest mniejszy. Ja szukalem drugiego auta wiec jest na dodatek 3D. zlosnik.gif Ale jesli chodzi o jakosc wykonanaia czy gwarancje no i wreszcie sam silnik i prowadzenie wygrywa Suzuki. Zalezy co kto szuka. Jakbym szukal pierwszego auta dla rodziny to pewnie wzialbym Aveo kosztem osiagow ale za to z wiekszym srodkiem.

Napisano

> Właśnie linea została tak zrobiona na wprost - punto przerobione na nadwozie trójbryłowe-też kiedyś

> chciałem taką "lymuzynę" ale to było tylko punto wewnątrz.

To nie do końca tak jak piszesz. Linea jest na przedłużonej płycie podłogowej GP - ma więcej miejsca na tylnej kanapie.