Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Walka z wilgocią w kuchni

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam mieszkanie w starym budownictwie i praktycznie od samego początku mam problem z wilgocią w kuchni. Zastanawiam się nad zakupem osuszacza powietrza. Czy ma to sens ?

Myślałem o czym takim pierwszy

lub takim z czynnikiem R134a

dtugi

Co o tym myślicie ?

Napisano

> Witam. Mam mieszkanie w starym budownictwie i praktycznie od samego początku mam problem z wilgocią

> w kuchni. Zastanawiam się nad zakupem osuszacza powietrza. Czy ma to sens ?

> Myślałem o czym takim pierwszy

> lub takim z czynnikiem R134a

> dtugi

> Co o tym myślicie ?

hej. mogę Ci pożyczyć osuszacz na tydzień. zobaczysz co to da. wg mnie sporo. ale jak podejdziesz pokażę ci coś jeszcze....

Napisano

> Witam. Mam mieszkanie w starym budownictwie i praktycznie od samego początku mam problem z wilgocią

> w kuchni. Zastanawiam się nad zakupem osuszacza powietrza. Czy ma to sens ?

> Myślałem o czym takim pierwszy

> lub takim z czynnikiem R134a

> dtugi

> Co o tym myślicie ?

Też mam z tym problem i jedynym skutecznym rozwiązaniem jest ogrzewanie i regularne wietrzenie. No i sprawna wentylacja.

Napisano
  • Autor

> Też mam z tym problem i jedynym skutecznym rozwiązaniem jest ogrzewanie i regularne wietrzenie. No

> i sprawna wentylacja.

Pomieszczenie ogrzewane na tyle ile się da, jest wietrzone i wentylacja jest. Niestety kuchnia ma 3 bardzo słabe punkty/ 1 ściana zewnętrzna nie ocieplona, ściana z klatką schodową i cała jest podpiwniczona.

Napisano

może jeszcze płyta kartonowo gipsowa jest na ścianach lub gipsowanie było robione dla wyglądu więc wilgoć włazi

Napisano

> Pomieszczenie ogrzewane na tyle ile się da, jest wietrzone i wentylacja jest. Niestety kuchnia ma 3

> bardzo słabe punkty/ 1 ściana zewnętrzna nie ocieplona, ściana z klatką schodową i cała jest

> podpiwniczona.

To teraz napisz jakie masz okno ??

Napisano
  • Autor

> może jeszcze płyta kartonowo gipsowa jest na ścianach lub gipsowanie było robione dla wyglądu więc

> wilgoć włazi

remont był robiony 6,5 roku temu. Bez płyt

okna plastiki z zamontowanymi u góry otworami do regulacji powietrza

Napisano
  • Autor

> Masz problem z wilgocią czy z grzybem/pleśnią ?

jak jest wilgoć to jest i grzybek. W 1 kącie to jest straszna wilgoć. Po ścianie aż woda cieknie. Ściana jest przemarznięta. Po 2 stronie ściany jest nieogrzewana klatka schodowa z bramy obok.

Napisano

> jak jest wilgoć to jest i grzybek. W 1 kącie to jest straszna wilgoć. Po ścianie aż woda cieknie.

> Ściana jest przemarznięta. Po 2 stronie ściany jest nieogrzewana klatka schodowa z bramy obok.

No to bez ocieplenia ww. scian nic sie nie da zrobic. Jesli nie ma mozliwosci ocieplenia od zewnatrz, to pozostaje ci ocieplanie wewnatrz, np. ytong multipor. Drogie to cholerstwo, ale jesli dobrze pamietam, to 10cm multipora odpowiada ok. 5cm styropianu. W kazdym razie bardzo lekkie to to.

Napisano

> jak jest wilgoć to jest i grzybek. W 1 kącie to jest straszna wilgoć. Po ścianie aż woda cieknie.

> Ściana jest przemarznięta. Po 2 stronie ściany jest nieogrzewana klatka schodowa z bramy obok.

Czy w kuchni jest sprawny kanał wentylacyjny ?

Napisano

> Czy w kuchni jest sprawny kanał wentylacyjny ?

a jakie to ma znaczenie, skoro na scianie ma ponizeh zera? Chocbys zaprzagl osuszacz w kuchni i obnizyl wilgotnosc ponizej 40%, to i tak bedzie sie para skraplala na tej scianie.

Napisano

> a jakie to ma znaczenie, skoro na scianie ma ponizeh zera? Chocbys zaprzagl osuszacz w kuchni i

> obnizyl wilgotnosc ponizej 40%, to i tak bedzie sie para skraplala na tej scianie.

Na ten przykład, rozszczelniamy okno w pokoju (nie w kuchni) i ciepłe powietrza napływa z pokoi ogrzewając powmieszczenie i wylatuje kanałem. Też miałem w bloku ściany nieocieplone i jakoś pleśni nie było. Za to niesprawna/niewłaściwa wentylacja powoduje szybki rozwój pleśni, która wcale nie musi powstać w wilgotnym pomieszczeniu.

Napisano
  • Autor

> Na ten przykład, rozszczelniamy okno w pokoju (nie w kuchni) i ciepłe powietrza napływa z pokoi

> ogrzewając powmieszczenie i wylatuje kanałem. Też miałem w bloku ściany nieocieplone i jakoś

> pleśni nie było. Za to niesprawna/niewłaściwa wentylacja powoduje szybki rozwój pleśni, która

> wcale nie musi powstać w wilgotnym pomieszczeniu.

Wentylacja sprawna. Niestety mój rejon ma bardzo dużą wilgotność przez cały rok. Przemarzanie ścian to nie nowość. W tym roku jako wspólnota mamy w planach ocieplenie budynku. Zawsze mogę jeszcze pogadać z sąsiadami z bramy obok i tam ocieplić ścianę na korytarzu. W takim wypadku osuszacz ma sens lub jakiś oczyszczacz powietrza ?

Napisano

> Na ten przykład, rozszczelniamy okno w pokoju (nie w kuchni) i ciepłe powietrza napływa z pokoi

> ogrzewając powmieszczenie i wylatuje kanałem. Też miałem w bloku ściany nieocieplone i jakoś

> pleśni nie było. Za to niesprawna/niewłaściwa wentylacja powoduje szybki rozwój pleśni, która

> wcale nie musi powstać w wilgotnym pomieszczeniu.

zalezy od temperatury nieocieplonej sciany, ale jak kolega pisze o przemarzajacych scianach, to nie ma opcji, zeby woda sir nie skraplala.

Napisano

Jak będzie ocieplane to ma sens. Na razie pozostaje walka z grzybem. Jak nie będzie warunków to grzyb ustąpi.