Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

liczba szkód wg UFG

Featured Replies

Napisano

Cześć,

chcę zmienić TU. W zasadzie chyba zdecydowany jestem na YouCanDrive (pierwszy i ostatni raz,30cha na karku zlosnik.gif ).

W każdym razie oczom mym ukazał się komunikat:

Quote:

Uwaga! Liczba szkód w ostatnich 2 latach podana przez Ciebie: 0. Liczba szkód w ostatnich 2 latach, którą uzyskaliśmy z Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego (UFG): 1.

I możliwość zaptaszkowania tegoż:

Quote:

Nie zgadzam się z wynikiem weryfikacji UFG. Jestem świadomy(a) możliwości dodatkowej weryfikacji po zakupie

W zasadzie mam ochotę to zaznaczyć, ale.... zlosnik.gif

W kwietniu 2013 miałem zdarzenie ze zwierzęciem. Chciałem skorzystać z miniCasco, ale nie chciało mi się sądzić (pomijamy szczegóły). W każdym razie wg mnie nie powinno to wpływać na zniżkę na OC. Czy się mylę?

Dodatkowo dostałem kwit z PZU (swoją drogą ze śmieszną składką rotfl.gif ) z informacją o wysokości zniżek: 60%.

Jako, że na stronie UFG znalazłem opcję wyjaśnienia niezgodności skorzystałem z tego. Tyle tylko, że na odpowiedź trzeba czekać do 30 dni. Stare OC mam do 7.02 i boje się, że nie zdążą odpowiedzieć.

Więc... mogę oficjalnie trzymać się wersji, że mam 60% zniżki i skoro nie było wypłacanej żadnej $$ z OC mogę uznać, że w ciągu ostatnich 2 lat nie było żadnej szkody?

Zakręciłem chyba trochę... smile.gif

Napisano

> Więc... mogę oficjalnie trzymać się wersji, że mam 60% zniżki i skoro nie było wypłacanej żadnej $$

> z OC mogę uznać, że w ciągu ostatnich 2 lat nie było żadnej szkody?

> Zakręciłem chyba trochę...

mozna zaplacic wychodzac z zalozenia ze ma sie czyste konto a potem jezeli sprawa wyjasni sie w strone niekorzystna dla ciebie - czyli ze szkoda byla to zglaszasz i doplacasz

albo czekasz czy ubezpieczyciel sam sie upomni i poprosi o doplate

Napisano

...

> ...pierwszy i ostatni raz,30cha

> na karku ).

Jeśli sam nie wypowiesz to będą kontynuować ponad 30 lat. Moja mulher.gif w tym roku przerabiała temat.

Napisano
  • Autor

> ...

> Jeśli sam nie wypowiesz to będą kontynuować ponad 30 lat. Moja w tym roku przerabiała temat.

o, to ciekawe co piszesz food.gifwaytogo.gif

Napisano

> o, to ciekawe co piszesz

Też myśleliśmy, że trzeba szukać nowego ubezpieczyciela na AC bo autko w tym roku kończy 10 lat i żeby nie było problemu. Rożne były opinie na kąciku.

Telefon do BOK wyjaśnił sprawę. Kontynuują aż sam wypowiesz lub nie przedłużysz.

Napisano

> Więc... mogę oficjalnie trzymać się wersji, że mam 60% zniżki i skoro nie było wypłacanej żadnej $$

> z OC mogę uznać, że w ciągu ostatnich 2 lat nie było żadnej szkody?

> Zakręciłem chyba trochę...

Ubezpieczałem OC, a likwidowałem szkodę z dodatkowego ubezpieczenia AutoSzyby - nowy ubezpieczyciel OC w połowie roku przekalulował składkę in plus na okoliczność szkody z AutoSzyby. Ile ja się musiałem natłumaczyć i dokumentów podosyłać, żeby to wyprostować.

A LB, które wprowadziło to info do UFG umyło rączki. sick.gif

Napisano

bo Oni pytają o liczbę szkód, a nie osobno o OC i AC.

Chciałeś skorzystać z AC, więc info jest w UFG i na tej podstawie twierdzą, że licznik wskazuje 1.

Możesz przesłać dokumenty i wtedy do OC szkoda nie powinna być liczona, z naciskiem na nie powinna - gwarancji nie ma, system zniżek/zwyżek jest indywidualny w każdym TU.

A co do autoszyby, czy ubezpieczeń dodatkowych to nie od dziś wiadomo, że system UFG ich nie odróżnia, jest tylko OC i AC, każda szkoda likwidowana z ub. szyb, opon jest zaliczana do AC.

Napisano
  • Autor

dzięki Panowie za info smile.gif

zadzwoniłem wczoraj do PZU i usłyszałem, że likwidator musi wprowadzić korektę, korekty nie wprowadził, ale dostałem info:

Quote:

Szanowny Kliencie,

Zgodnie z Ustawą Firma Ubezpieczeniowa ma obowiązek przesłać do UFG wszystkie zgłoszone szkody.

Szkoda jest odmówiona i nie ma wpływu ma wpływu na szkodowość.

Z poważaniem

PZU SA

Więc śmiało będę się trzymał wersji, że mam 60% smile.gif