Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trudno ogrzać dom w mały mróz

Featured Replies

Napisano

Dziwną rzecz dziś zaobserwowałem i nie wiem jak to wyjaśnić.

Dziś miałem wolne od pracy więc sam paliłem w kotle dosypując co jakiś czas 3 łopaty węgla i kontrolując temperaturę w domu. Na dworze przez większą część dnia było ok. -3 stopnie (z niewielkimi odchyłkami), na kotle ok. 60 stopni i w domu 18 stopni, nie chciało być więcej...ok. 16-stej temperatura na dworze zaczęła spadać a w domu rosnąć więc ok. 19-stej na dworze było już -5,5 stopnia a w domu 20 stopni (temperatura na kotle stale 60 stopni)...no i nie potrafię tego wytłumaczyć niewiem.gif

Napisano

Nic w przyrodzie nie ginie. Jak na dworze spada temp. to w domu rośnie. hehe.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

Z fizyki miałem tylko 3+ więc poproszę tak w ludzkim języku...

Rozumiałbym gdybym na kotle zwiększył na 70 stopni, dokładam więcej niż spada...ale tu tyle samo ciepła dostarczam, na dworze spada więc jakim cudem w domu rosnie niewiem.gif

Napisano

Rośnie bo dom ogrzał się wewnątrz i mimo spadku temperatury na zewnątrz, nie potrzebował już tyle energii i temperatura wewnątrz wzrasta.

Napisano

A gdzie mierzyłeś tą temperaturę w domu? Zauważyłeś pewnie efekt dużej bezwładności cieplnej domu oraz jakieś błędy pomiarowe.

W zależności gdzie będziesz mierzył temperaturę, to może się okazać, że niezależnie jak będziesz palił, to przez np. przez 2 godziny nie zobaczysz żadnego efektu na termometrze.

Napisano

> Dziwną rzecz dziś zaobserwowałem i nie wiem jak to wyjaśnić.

> Dziś miałem wolne od pracy więc sam paliłem w kotle dosypując co jakiś czas 3 łopaty węgla i

> kontrolując temperaturę w domu. Na dworze przez większą część dnia było ok. -3 stopnie (z

> niewielkimi odchyłkami), na kotle ok. 60 stopni i w domu 18 stopni, nie chciało być

> więcej...ok. 16-stej temperatura na dworze zaczęła spadać a w domu rosnąć więc ok. 19-stej na

> dworze było już -5,5 stopnia a w domu 20 stopni (temperatura na kotle stale 60 stopni)...no i

> nie potrafię tego wytłumaczyć

A wiatr?

Napisano
  • Autor

> Rośnie bo dom ogrzał się wewnątrz i mimo spadku temperatury na zewnątrz, nie potrzebował już tyle

> energii i temperatura wewnątrz wzrasta.

To brzmi logicznie...temperaturę mierzyłem zawsze w tym samym miejscu i tym samym termometrem. Wiatr lekki w ciągu dnia bez zmian...bezwładność cieplna domu duża - dom z lat 70-tych typu akumulacyjnego...dlatego zaproponowane wyjaśnienie wydaje mi się bardzo prawdopodobne...dzięki za trop... ok.gif

Napisano

1. Wiatr

2. Wychłodzone mury po wygaszeniu nocnym

U mnie kocioł przy bezwietrznym - 20 tak nie szaleje z podawaniem opału jak przy - 7 z wiatrem z porywami do 50 km/h .

Napisano

wiatr...w ostatnie dni było wietrzenie i u mnie to samo...temperatura niższa niż zwykle (o ok1,5-2 stopnie).

Napisano
  • Autor

Górniak palony od góry...

A co do wiatru, to wczoraj mało wiało, ale jednak - może trochę wychładzało dom...