Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Instalacja SAT TV/net/tel w domu.

Featured Replies

Napisano

Cześć,

kto ma doświadczenie proszę o pomoc.

Rozbudowa domu o 4 kondygnacje.

Wsumie będzie tam 8 niezależnych mieszkań plus moje razem 9. Planuję do każego mieszkania zrobić gniazdko RTV tel i LAN.

Poprawcie mnie jeśli się mylę.

TV - Daję 1 kabel koncentryk (do instalacji cyfrowej TV naziemnej) z dachu do piwnicy (tam ma być punkt zbiorczy) od piwnicy do każdego mieszkania prowadzę 1 koncentryk w miejsce gdzie ma być gniazdko.

TV np: telewizja N lub cyfrowy polsat - jakie okablowanie pod to położyć? Zakładając że ma być instalacja zarówno TV naziemna jak i Satelitarna?

Telefon - od piwnicy do każdego mieszkania po 1 kablu do gniazdka.

Interent - od piwnicy do każdego mieszkania po 1 kablu do gniazdka.

Czy sprawdzać wcześniej u dostawcy jakie ma standardy? Nie wiem kto jest operatorem w okolicy czy NETIA UPC czy ORANGE, więc ciężko mi powiedzieć jakie mają standardy.

Dzięki za pomoc.

Napisano

> Cześć,

> kto ma doświadczenie proszę o pomoc.

> Rozbudowa domu o 4 kondygnacje.

> Wsumie będzie tam 8 niezależnych mieszkań plus moje razem 9. Planuję do każego mieszkania zrobić

> gniazdko RTV tel i LAN.

> Poprawcie mnie jeśli się mylę.

> TV - Daję 1 kabel koncentryk (do instalacji cyfrowej TV naziemnej) z dachu do piwnicy (tam ma być

> punkt zbiorczy) od piwnicy do każdego mieszkania prowadzę 1 koncentryk w miejsce gdzie ma być

> gniazdko.

jeden kabelek w zupełności wystarczy

> TV np: telewizja N lub cyfrowy polsat - jakie okablowanie pod to położyć? Zakładając że ma być

> instalacja zarówno TV naziemna jak i Satelitarna?

tu już potrzebujesz 2 kabelki, jakby tak ktoś chciał mieć nagrywarkę u siebie

> Telefon - od piwnicy do każdego mieszkania po 1 kablu do gniazdka.

zgadza się, i więcej Ci nie trzeba

> Interent - od piwnicy do każdego mieszkania po 1 kablu do gniazdka.

> Czy sprawdzać wcześniej u dostawcy jakie ma standardy? Nie wiem kto jest operatorem w okolicy czy

> NETIA UPC czy ORANGE, więc ciężko mi powiedzieć jakie mają standardy.

> Dzięki za pomoc.

zależy jak chcesz ten internet poprowadzić, tzn Ty jako inwestor bierzesz internet od firmy x i rozsyłasz innym, czy każdy podpisuje sobie z osobna i róbta co chceta

Napisano
  • Autor

> jeden kabelek w zupełności wystarczy

> tu już potrzebujesz 2 kabelki, jakby tak ktoś chciał mieć nagrywarkę u siebie

Czyli potrzebuje ze strychu do piwnicy 2 kable i z piwnicy do każdego mieszkania 2 kable. Każde mieszkanie traktujemy osobno, każdy Kowalski ma mieć możliwość niezależnie zrobić sobie TV Nki i mieć swój dekoder za który będzie płacił.

> zgadza się, i więcej Ci nie trzeba

> zależy jak chcesz ten internet poprowadzić, tzn Ty jako inwestor bierzesz internet od firmy x i

> rozsyłasz innym, czy każdy podpisuje sobie z osobna i róbta co chceta

Co w wypadku jeżeli każdy z osobna?

Napisano

Jeśli kumasz w temacie to ta strona powinna Ci mocno pomóc - www.dipol.com.pl .

W innym wypadku zleć to zadanie fachowcowi.

Swoja droga nadbudowujesz parter 4 piętrami? No niezłe wyzwanie!

Według mnie przy takiej rozbudowie warto położyć w każdym lokalu instalacje pod alarm.

Napisano

> Czyli potrzebuje ze strychu do piwnicy 2 kable i z piwnicy do każdego mieszkania 2 kable. Każde

> mieszkanie traktujemy osobno, każdy Kowalski ma mieć możliwość niezależnie zrobić sobie TV Nki

> i mieć swój dekoder za który będzie płacił.

no to Panie tutaj jest problem, bo jeśli chcesz na dachu mieć anteny do nki czy innego ustrojstwa, to sprowadzenie 2 kabli do piwnicy i tam rozgałęzienia tego nic Ci nie da. Do każdego dekodera musi iść kabel z konwertera. Jedyna opcja założyć to switche lub inny podobny sprzęt

> Co w wypadku jeżeli każdy z osobna?

ale jeden dostawca czy różni?

Napisano
  • Autor

> no to Panie tutaj jest problem, bo jeśli chcesz na dachu mieć anteny do nki czy innego ustrojstwa,

> to sprowadzenie 2 kabli do piwnicy i tam rozgałęzienia tego nic Ci nie da. Do każdego dekodera

Dużo pomógł Waldek w temacie i wszystko się rozjaśniło, wiem jak działać. Ja tego nie będę wykonywał, ale wolę mieć pojęcie o tym co ktoś mi robi w domu:)

> musi iść kabel z konwertera. Jedyna opcja założyć to switche lub inny podobny sprzęt

> ale jeden dostawca czy różni?

Pewnie antenę ustawia się pod konrętną satelitę. Pytanie czy da się np korzystać z Nki i Cyfrowego Polsatu z 1 anteny poprzez 2 różne karty aboneckie wink.gif ?

Napisano

jeśli do każdego dekodera masz osobny kabel z konwertera to myślę, że problemu nie będzie

Napisano

> Dużo pomógł Waldek w temacie i wszystko się rozjaśniło, wiem jak działać. Ja tego nie będę

> wykonywał, ale wolę mieć pojęcie o tym co ktoś mi robi w domu:)

> Pewnie antenę ustawia się pod konrętną satelitę. Pytanie czy da się np korzystać z Nki i Cyfrowego

> Polsatu z 1 anteny poprzez 2 różne karty aboneckie ?

Antena jedna i maksymalna ilosc konwerterow przy czaszy (nie wiem jakis jest rozsadny max - 4?) Kazdy konwerter osobnym kablem do punktu 'zbiorczego' wink.gif

Napisano

> no to Panie tutaj jest problem, bo jeśli chcesz na dachu mieć anteny do nki czy innego ustrojstwa,

> to sprowadzenie 2 kabli do piwnicy i tam rozgałęzienia tego nic Ci nie da. Do każdego dekodera

> musi iść kabel z konwertera. Jedyna opcja założyć to switche lub inny podobny sprzęt

> ale jeden dostawca czy różni?

nie musi z dachy trzeba sprowadzć 5 kabli koncentrykow , 4 do konwertera Quattro + jeden DVB w piswnicy stawiasz multiswitch i od niego do mieszkań idziesz wedle upodobań zamawiających jak ktoś chce dwa to dwa jak jeden to jeden , oczywiście multiswitch musi być duży albo kaskada .

równolegle z dołu wychodzą skrętki do mieszkań dla multirumu Nki wystarczy jeden kabel , jak któs bedzie chciał po nim internet to sobie switcha za 3o zł zawiesi .

Tu masz na szybko

287495175-instalacja_TV_.jpg

post-9174-1435252305992_thumb.jpg

Napisano

Od razu dałbym 8 kabli od anteny satelitarnej. Na bank zaraz znajdzie się w domu ktoś, kto chciałby mieć również programy z Astry a wtedy potrzebne będą 2 konwertery na jednej antenie.

Napisano

> Od razu dałbym 8 kabli od anteny satelitarnej. Na bank zaraz znajdzie się w domu ktoś, kto chciałby

> mieć również programy z Astry a wtedy potrzebne będą 2 konwertery na jednej antenie.

potwierdzam ale ja mam mam na jednym kablu bo jeszcze istnieje coś takiego jak DiSEqC

Napisano

> potwierdzam ale ja mam mam na jednym kablu bo jeszcze istnieje coś takiego jak DiSEqC

Przy takiej ilości mieszkań trzeba użyć multiswitcha, który sterowany napięciem i DISEqC zajmie się przełączaniem wejść. Przy dwóch satelitach w grę wchodzą multiswitche 9- wejściowe i konwertery Quatro a więc z dachu do piwnicy będzie wymagane 8 kabli do czaszy i jeden do anteny naziemnej. Ilość multiswitchy będzie zależna od tego, czy do mieszkań dajemy jeden, czy dwa kable.

Gdyby chodziło o rozdzielenie sygnału z dwóch satelitów np. tylko na 4 zwykłe gniazda, to można to ogarnąć jednym konwerterem Multiblock Quad i czterowyjściowym sumatorem SAT+TVnaziemna. Ale i wtedy trzeba mieć w sumie 5 kabli z dachu.