Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Indeks prędkości opony

Featured Replies

Napisano

Hejka, czy opona indeksu prędkości W będzie się inaczej zachowywać niż H zalecana do mojego puga- znaczy czy negatywnie ?

Rozważam zakup takich opon, dobra cena wink.gif

Napisano

> Hejka, czy opona indeksu prędkości W będzie się inaczej zachowywać niż H zalecana do mojego puga-

> znaczy czy negatywnie ?

> Rozważam zakup takich opon, dobra cena

index prędkości bez znaczenia. Index nośności nie powinno się zmieniać.

Napisano
  • Autor

> index prędkości bez znaczenia. Index nośności nie powinno się zmieniać.

tez tak myślałem ale w necie czytałem wypowiedź fachowców że może negatywnie wpłynąć na komfort jazdy confused.gif

Napisano

> tez tak myślałem ale w necie czytałem wypowiedź fachowców że może negatywnie wpłynąć na komfort

> jazdy

fachowcy piszą że różnica 1mm na osi potrafi robić różnicę grinser006.gif

Napisano

> fachowcy piszą że różnica 1mm na osi potrafi robić różnicę

Się śmiej sciana.gif. Ja miesiąc jeżdżę na trzech zimówkach i jednej letniej na lewym tyle (rozmiar ten sam) i gdybym sam tego nie doświadczył, to bym nie uwierzył że samochód w takiej konfiguracji może tak bardzo ściągać panic.gif.

Napisano

> Się śmiej . Ja miesiąc jeżdżę na trzech zimówkach i jednej letniej na lewym tyle (rozmiar ten sam)

> i gdybym sam tego nie doświadczył, to bym nie uwierzył że samochód w takiej konfiguracji może

> tak bardzo ściągać .

jakiej zimówki potrzebujesz? może mialbym coś

Napisano

> jakiej zimówki potrzebujesz? może mialbym coś

Dębica Frigo2, nówka z kwietnia 2013 poszła do reklamacji. Jeszcze czekam na decyzje. Jak mi odrzucą to będę szukał dokładnie takiego egzemplarza, ale jak to auto jest tak wrażliwe, to pewnie skończy się na dwóch nowych facepalm%5B1%5D.gif. To był gratis od dilera, a ja się trochę zagapiłem, bo bym dopłacił dwie stówy i miał jakieś porządne Michelinki facepalm%5B1%5D.gifangryfire.gif.

Napisano

> index prędkości bez znaczenia. Index nośności nie powinno się zmieniać.

Będzie się zachowywać inaczej!

Opona z W w stosunku do H ma dużo sztywniejsze barki, co skutkuje dużo lepszym trzymaniem w zakrętach (opona nie chodzi na boki, nie ma tendencji "schodzenia" z felgi) ale jest i minus, zwłaszcza na polskich drogach, będą bardziej odczuwalne wszelkie dziury i nierówności.

Napisano
  • Autor

Jakoś do końca nie jestem przekonany ale jeszcze nie odrzucam możliwości zakupu tych opon.

Napisano
  • Autor

> Będzie się zachowywać inaczej!

> Opona z W w stosunku do H ma dużo sztywniejsze barki, co skutkuje dużo lepszym trzymaniem w

> zakrętach (opona nie chodzi na boki, nie ma tendencji "schodzenia" z felgi) ale jest i minus,

> zwłaszcza na polskich drogach, będą bardziej odczuwalne wszelkie dziury i nierówności.

Właśnie tego się obawiam,że zawieszenie dostanie i będzie tylko gorzej.

Napisano

> Właśnie tego się obawiam,że zawieszenie dostanie i będzie tylko gorzej.

W przypadku gdy zostajesz przy fabrycznym rozmiarze (dosyć wysoki profil) nie powinno to mieć tak ogromnego wpływu.

Gdybyś zmieniał w ogóle rozmiar koła np, z 15 na 17 a co za tym idzie profil opony (aby zachować obwód koła) to zmiana jeszcze z H na W bardzo odbiłaby się na trwałości zawieszenia

Napisano
  • Autor

> W przypadku gdy zostajesz przy fabrycznym rozmiarze (dosyć wysoki profil) nie powinno to mieć tak

> ogromnego wpływu.

> Gdybyś zmieniał w ogóle rozmiar koła np, z 15 na 17 a co za tym idzie profil opony (aby zachować

> obwód koła) to zmiana jeszcze z H na W bardzo odbiłaby się na trwałości zawieszenia

wszystkie pozostałe parametry zostają-205/60/16

Napisano

> wszystkie pozostałe parametry zostają-205/60/16

No to spoko smile.gif

Napisano

To i ja spytam - a opony H XL (205/60 R16) do grand scenica mogą być?

Napisano

> To i ja spytam - a opony H XL (205/60 R16) do grand scenica mogą być?

a dlaczego nie ?

tylko jaka nośność, choć przy XL to już większego znaczenia niema smile.gif