Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ustawienia grzejników płytowych

Featured Replies

Napisano

Na cztery grzejniki w domu, działa dobrze tylko jeden (wyraźnie grzeje). Reszta jest chłodna pomimo termostatów ustawionych na wartość maksymalną. Oczywiście w pomieszczeniach jest chłodno.

Instalacja jest niestety bez rozdzielacza, pion na klatce schodowej gorący, grzeje tylko pierwszy grzejnik od pionu. Mieszkanie jest na parterze a pion ma zasilanie od dołu - kotłownia gazowa w klatce obok.

Do tej pory taki efekt nie był zauważalny. Czy można coś samemu pokombinować, czy wezwać speca od kryzowania grzejników?

Napisano

> Do tej pory taki efekt nie był zauważalny. Czy można coś samemu pokombinować, czy wezwać speca od

> kryzowania grzejników?

w pierwszej kolejnosci sprawdz czy nie sa zapowietrzone

Napisano

> Na cztery grzejniki w domu, działa dobrze tylko jeden (wyraźnie grzeje). Reszta jest chłodna pomimo

> termostatów ustawionych na wartość maksymalną. Oczywiście w pomieszczeniach jest chłodno.

> Instalacja jest niestety bez rozdzielacza, pion na klatce schodowej gorący, grzeje tylko pierwszy

> grzejnik od pionu. Mieszkanie jest na parterze a pion ma zasilanie od dołu - kotłownia gazowa

> w klatce obok.

> Do tej pory taki efekt nie był zauważalny. Czy można coś samemu pokombinować, czy wezwać speca od

> kryzowania grzejników?

Albo są zapowietrzone, albo rozkryzowane na wyższych kondygnacjach.

Napisano
  • Autor

> w pierwszej kolejnosci sprawdz czy nie sa zapowietrzone

Grzejniki są odpowietrzone.

Napisano

> Grzejniki są odpowietrzone.

No to ściągaj obsługę bo sam nie poradzisz.

Napisano

Nie znam sie na tym, ale wydaje mi sie, ze trzebaby sprawdzic, czy przeplyw w najwyzszym grzejniku w ogole jest (np. przez odpowietrzanie), bo jesli opor przeplywu na najnizszym jest za maly w stosunku do przeplywu wody generowanego przez pompe w kotle, to na gorze woda praktycznie stoi. To by oznaczalo, ze trzeba skryzowac pierwszy grzejnik

Napisano

Czy jak zakręcisz najniższy grzejnik, to reszta grzeje lepiej ?

Napisano

zakrec pierwszy grzejnik - ten ktory grzeje i zobacz czy kolejny zacznie grzac

jezeli tak to pierwszy ma za mocno kryze otworzona

Napisano
  • Autor

> Czy jak zakręcisz najniższy grzejnik, to reszta grzeje lepiej ?

Tak. Jak go zakręcę całkowicie, to inne grzeją lepiej tzn. jeden grzeje dobrze a drugi jest cieplejszy niż poprzednio.

Napisano
  • Autor

> zakrec pierwszy grzejnik - ten ktory grzeje i zobacz czy kolejny zacznie grzac

> jezeli tak to pierwszy ma za mocno kryze otworzona

Jak się ustawia taką kryzę? Mam dokładnie taką jak na zdjęciu - cyferki i litera N są na czerwonym plastiku ale nie ma żadnej podziałki (jest tylko wgłębienie w mosiężnym pierścieniu przylegającym do tego czerwonego plastiku). Czy kręcenie tym czerwonym plastikiem właśnie otwiera i zamyka kryzę czy robi się to jakoś inaczej? To działa jak zawór czy kręcąc dookoła po prostu zmieniamy otwarcie od pełnego do ograniczonego i tak w kółko?

287496820-glowicaAK.jpg

W łazience coś takiego jest.

287496820-glowicalazienkaAK.jpg

post-37709-14352523071309_thumb.jpg

Napisano

Znacznik N to jest maksymalne otwarcie, tylko teraz musisz znaleźć odnośnik do tego N, u mnie jest taki znaczek jakby punktakiem zrobiony, u ciebie może być jedno z tym "wycięć"

Napisano
  • Autor

> Znacznik N to jest maksymalne otwarcie, tylko teraz musisz znaleźć odnośnik do tego N, u mnie jest

> taki znaczek jakby punktakiem zrobiony, u ciebie może być jedno z tym "wycięć"

Powiadomiłem już administrację, że mam problem. Niestety ktoś musiałby być w domu, żeby zobaczyć o co chodzi a to z dnia na dzień nie nastąpi.

Pościągam głowice, pootwieram wszystko na maksymalny przepływ i później przykryzuję o jeden stopień w dół najgorętszy grzejnik... Podobno ważne jest idealne ustawienie (zgranie) konkretnej pozycji ze znacznikiem, bo tego typu kryzy robione są jaki płytka z różnej średnicy otworami.

Napisano

> Powiadomiłem już administrację, że mam problem. Niestety ktoś musiałby być w domu, żeby zobaczyć o

> co chodzi a to z dnia na dzień nie nastąpi.

> Pościągam głowice, pootwieram wszystko na maksymalny przepływ i później przykryzuję o jeden stopień

> w dół najgorętszy grzejnik... Podobno ważne jest idealne ustawienie (zgranie) konkretnej

> pozycji ze znacznikiem, bo tego typu kryzy robione są jaki płytka z różnej średnicy otworami.

To nie te czasy, "kryza" jest w tym zaworze, jak przyjdą to i tak Ci przykręcą zlosnik.gif

Ja tam wszystkie ustawiłem na MAX a resztę wykonuje głowica termostatyczna ok.gif

Napisano

> Powiadomiłem już administrację, że mam problem. Niestety ktoś musiałby być w domu, żeby zobaczyć o

> co chodzi a to z dnia na dzień nie nastąpi.

> Pościągam głowice, pootwieram wszystko na maksymalny przepływ i później przykryzuję o jeden stopień

> w dół najgorętszy grzejnik... Podobno ważne jest idealne ustawienie (zgranie) konkretnej

> pozycji ze znacznikiem, bo tego typu kryzy robione są jaki płytka z różnej średnicy otworami.

To wygląda na zawór danfossa RT-A. Kryzę ustawiasz w ten sposób, że żądana nastawa 1-6 lub N ma się pokrywać z tym wybraniem na mosiężnej części. N -t max 1 -min.

Napisano

> Jak się ustawia taką kryzę? Mam dokładnie taką jak na zdjęciu - cyferki i litera N są na czerwonym

> plastiku ale nie ma żadnej podziałki (jest tylko wgłębienie w mosiężnym pierścieniu

To jest znacznik. Mam takie same zawory Danfoss-a. 1=najmniejszy przepływ, 6=największy. N=całkowicie otwarty.

Tylko tak na marginesie to myślę, że jednak masz gdzieś zapowietrzone. Przy bardziej oddalonych od pionu grzejnikach musiałem u siebie nawet dwa litry czynnika spuścić przez odpowietrznik. Najpierw przy zakręconym odpływie, później przy zakręconym dopływie.

Powodzenia.

Napisano

> Tak. Jak go zakręcę całkowicie, to inne grzeją lepiej tzn. jeden grzeje dobrze a drugi jest

> cieplejszy niż poprzednio.

Więc najniższy grzejnik musi mieć najbardziej zdławiony przepływ, im wyżej tym przepływ może być nieco większy.

Napisano
  • Autor

> Więc najniższy grzejnik musi mieć najbardziej zdławiony przepływ, im wyżej tym przepływ może być

> nieco większy.

Najniższy/najwyższy w sensie oddalenia od zasilania (pionu)? To mieszkanie jednopoziomowe i grzejniki są teoretycznie na jednym poziomie.

A jak ustawić ten łazienkowy? Tam jest inny typ głowicy i nie ma żadnego pokrętła.