Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

proszę o opinie silnkia 1,8 16 V

Featured Replies

Napisano

Czesc,

Mam i ogolnie jest ok smile.gif Ale gdybym teraz mial wybierac wybralbym 1.6 Pali co prawda praktycznie tyle samo i jest troszke slabszy ale za to dostepnosc czesci i ich cena jest o wiele przyjemniejsza smile.gif

Napisano

jeżdziłem 1.8 i jeżdzi sie bardzo dobrze ,wyrażna jest różnica mo cy w stosunku do 1.6 ale słyszałem tylko złe opinie na temat 1.8 np.że pali bardzo dużo oleju ,i chyba nie produkuje juz sie fiatów z tym silnikiem ,polecam 1.6 cool.gif

Napisano

> jeżdziłem 1.8 i jeżdzi sie bardzo dobrze ,wyrażna jest różnica mo cy

> w stosunku do 1.6 ale słyszałem tylko złe opinie na temat 1.8

> np.że pali bardzo dużo oleju ,i chyba nie produkuje juz sie

> fiatów z tym silnikiem ,polecam 1.6

Nie wiem gdzie slyszales o tym oleju smile.gif Na 10tys km nie dolewam nic i praktycznie nic nie ubywa. Ogolnie to dobry silnik ale jak chcemy mocne auto to kupujemy 2.0 a jak do jazdy na codzien to 1.6 Udziwnienia kosztuja o czym sie przekonalem np kupujac pasek wieloklinowy czy rozrzad frown.gif

Napisano

> Nie wiem gdzie slyszales o tym oleju Na 10tys km nie dolewam nic i

> praktycznie nic nie ubywa. Ogolnie to dobry silnik ale jak

> chcemy mocne auto to kupujemy 2.0 a jak do jazdy na codzien to

> 1.6 Udziwnienia kosztuja o czym sie przekonalem np kupujac pasek

> wieloklinowy czy rozrzad

od kilku osób słyszałem i na forum też czytałem być może to nieprawda, zobaczymy co napiszą inni ,

ale co do dynamiki 1.8 naprawde fajnie jeździ

Napisano

> CZY WARTO

myślisz o bravo czy brava????

moje zdanie jest takie bież to co najmocniejsze albo najsłabsze.

bo najmocniejsze i tak na lpg zrobisz...a najsłabszego nie ma potrzeby...

1.8 w bravo fajnie myka w bravie też.silniczek ok sasiad ma to w bravie i nie narzeka nie bierze oleju ani deka spalanie nie jest małe ale za to dynamika wymiata.

Napisano

> słyszałem tylko złe opinie na temat 1.8

> np.że pali bardzo dużo oleju ,i chyba nie produkuje juz sie

> fiatów z tym silnikiem ,polecam 1.6

No to musze przyznac ze moj poprzedni i obecny oleju prawie w ogole nie bierze...

wlasnie sprawdzalem dzisiaj (przebieg 114.000 km.) za 6 tys km wymiana oleju, i nic nie musialem dolewac.

Napisano

> No to musze przyznac ze moj poprzedni i obecny oleju prawie w ogole

> nie bierze...

> wlasnie sprawdzalem dzisiaj (przebieg 114.000 km.) za 6 tys km

> wymiana oleju, i nic nie musialem dolewac.

Mój też nie bierze oleju(180kkmczyli nie mało),dynamiczny,spalanie w normie~9,5/100kmPB,10/100LPG,dla mnie jest ok,a ceny części,porównywalnie śmieszne ,wcześniej miałem Alfę,tam to dopiero są ceny! drive.gif

Napisano

ujeżdzałem kiedys Bravo 1.8 GT i super silnik.

nie zauważyłem aby brał olej czy palił za duzo.

Napisano

> np.że pali bardzo dużo oleju

pomimo przekroczenia 200tys. nic o tym nie wiem

Napisano

Uzywam silniczka 1,8 od niedawna jakies 3-4 miesiace i nic do zarzucenia nie mam zbiera sie idealnie pali ok 11litrow , jedynie ale to chyba we wszystkich bbmach wyciszenie w srodku nie jest idelane.

Napisano

> CZY WARTO

FAcet ...

Jak chcesz Maryśke ... to 1.8 jest w pewnym sensie kompromisem ...

Ja chciałem coś mocniejszego od 1.6,.. niby miałem już brać 2.0 ... ale nie wyszło i znalazło się 1.8 ... kupiłem ... a teraz jestem super zadowolony ... (z niskich kosztów w porównaniu do 2.0)

Wymiana rozrządu w 2.0 to koszmar (finansowy), wachacze, amortyzatory, itp... są dużo droższe od 1.6-1.8,czy 1.9 JTD.

Pozatym wszystkim 1.8 ma 10,5s do 100km/h (kombi), przy jeszcze "normalnym" spalaniu...

Spalanie 9-12LPG - jak będziesz go w lato z włączoną klimą porządnie deptał ,to i 15 LPG łyknie (ale to już hardcore).

Z olejem różnie u mnie bywało ... raz brał ,raz nie ... teraz mam pełny syntetyk (5W/50 Mobil1) i nie bierze nic (maks 100ml na 2000km, ale to przy "rajdowej jeździe"), a jak miałem 10W/40 (pół syntetyk) to łykał i to nieźle ... (nie wiem czy jakość oleju miała duże znaczenie -podobno na Polskę idzie drugi sort ...).

Poza tym ceny części są takie same jak w 1.6 !!! (bo to jest w zasadzie to samo).

A i jeszcze ... uważaj .... bo są dwa silniki !! tzn. dokładnie jeden ,ale z różnym wyposażeniem ... Są silniczki z przepływką powietrza, i bez przepływki !!

P.S.Ja mam silniczek M10 bez przepływki ,i teoretycznie jeden problem z głowy mniej, ale słszałem , że te z przepływką troszkę mnie palą i mają lepszego mają "buta" na niższych obrtach... pomimo że ten sam silniczek 1.8

Napisano

> a teraz jestem

> super zadowolony ... (z niskich kosztów w porównaniu do 2.0)

przecież Twoje 1.8 pali porównywalnie z moją dwójką...

> Wymiana rozrządu w 2.0 to koszmar (finansowy),

Michał, nie powtarzaj już tych bredni. Tak może i było, a jest nadal jak się pojedzie do ASO. Normalnie można się z robocizną wyrobić w 600 - 700 zł, maksymalnie 1000 zł (zależy jeszcze od regionu)

> wachacze,

no fakt - mój mnie kosztował bodajże 180 zł - tofas...

> Pozatym wszystkim 1.8 ma 10,5s do 100km/h (kombi),

dwójka kombi 1,5 sek mniej - i jak komuś zależy na frajdzie z jazdy to porównania niestety nie ma żadnego...

Napisano

> CZY WARTO

nawet sie nie zastanawiaj !!! najlepszy na siwecie silnik jak ktos ci inaczej powie to nie wierz mu smile.gif

Napisano

> nawet sie nie zastanawiaj !!! najlepszy na siwecie silnik jak ktos ci

> inaczej powie to nie wierz

potwierdzam w pełni; pięknie ciągnie od wolnych obrotów, cool.gif jeździłem ostatnio passatem VR6, nie powiem żeby był lepszy silnikowo.

20.GIF

Napisano
  • Autor

OPINIE POZYTYWNE JAK WIDZĘ admin.gif

CHYBA ZACZNĘ SZUKAĆ U NIEMIASZKÓW mod.gif

TYLKO NIE WIEM CZY BRAVKĘ CZY MARYSKE hmm.gif

ZA OPINIE DUŻE 20.GIF20.GIF30.GIF

banana-wave.gif

BRAVA 1,4 TYLKO LPG

Napisano

> CZY WARTO

Jestem wlasciciele Bravo 1.8 gt i nie moge zlego slowa powiedziec!!

A z tym olejem to jakas bzdura mlot.gif chyba ze ktos sie bardzo postarał!!

Napisano

Rysia smile.gif Bo jak to juz nawet w naszej kinematografi stwierdzono Rysie to rowne chlopaki grinser006.gif Duze wygodne auto no i ma bagaznik smile.gif

Napisano

> CZY WARTO

Warto to moje auto ten sam motor 1.8 16v 115KM kod silnika 182A2000 jedyna różnica że w silniku montowanym w fiatach nie występują wałki wyrównoważające tkzw. balans który poprawia kulturę pracy silnika wibracje,no i że to Lancia : http://lanciapolska.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1101

Napisano

> Warto to moje auto ten sam motor 1.8 16v 115KM kod silnika 182A2000

> jedyna różnica że w silniku montowanym w fiatach nie występują

> wałki wyrównoważające tkzw. balans który poprawia kulturę pracy

> silnika wibracje,no i że to Lancia :

> http://lanciapolska.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1101

w 1.8 moze nie wystepuje w 2.0 w HGT napewno

Napisano

MÓWIŁEM O 1.8 A NIE O 2.0 HGT 167 kM

Napisano

Jak widac w podpisie mam ten silniczek, dziala swietnie, jedynie co mi sie w nim zepsulo to przeplywka (z mojej winy) a poza tym to bardzo jestem zadowolony. Autko sie ladnie zbiera, wrecz powiedzialbym ze bardzo fajnie, a oleju.. za 400 km musze wymienic olej a bagnet jest w polowie skali (jak wlewalem to byl na 3/4). pozdr

Napisano

> OPINIE POZYTYWNE JAK WIDZĘ

> CHYBA ZACZNĘ SZUKAĆ U NIEMIASZKÓW

> TYLKO NIE WIEM CZY BRAVKĘ CZY MARYSKE

> ZA OPINIE DUŻE

> BRAVA 1,4 TYLKO LPG

i nie krzycz zlosnik.gif

Napisano

W 2.0 hgt niema wałków wyrównoważających

Napisano

Nie bzdura a źle sie wyraziłem bo jest jeden wałek a nie 2 i nie jest ona napędzany paskiem jak to ma miejsce w 1.8 16v ale lancii , teraz chyba wyczerpująco napisałem

Napisano

>> W 2.0 hgt niema wałków wyrównoważających

> bzdura...

no co chlopak ma racje hahaha.gif

przeciez on silnik rozbieral - w manuale nie wierzy hahaha.gif

i nie bylo walkow zlosnik.gif

Napisano

i tu jesteś w błedzie bo robiłem taki silnik po zerwaniu paska , piękny widok 20 zaworów, po bliskim spotkaniu więc bzdury to mozesz pisać...

Napisano

> i tu jesteś w błedzie bo robiłem taki silnik po zerwaniu paska ,

> piękny widok 20 zaworów, po bliskim spotkaniu więc bzdury to

> mozesz pisać...

musisz byc naprawde dobry - sam 2-ke robisz - tego w ASO nie chca sie czepic hahaha.gif - szacun :F hahaha.gif

Napisano

> powiem ci ze niechca bo sie boja , a nam niestety sie tak przytrafilo ze pasek zerwało no i trzeba bylo coś działać , pozatym mam takie bravo do sprzedania... Więc nie mów mi o aso bo moje auta tego nie widzą i powiem ci jedno że rozrząd i balans w lanci 1.8 16v jest jeszcze bardziej skomplikowany i też sam go wymieniałem więc jak masz dużo $ zeby sponsorować aso to pozdrawiam

Napisano

> > powiem ci ze niechca bo sie boja , a nam niestety sie tak

> przytrafilo ze pasek zerwało no i trzeba bylo coś działać ,

> pozatym mam takie bravo do sprzedania... Więc nie mów mi o aso

> bo moje auta tego nie widzą i powiem ci jedno że rozrząd i

> balans w lanci 1.8 16v jest jeszcze bardziej skomplikowany i też

> sam go wymieniałem więc jak masz dużo $ zeby sponsorować aso to

> pozdrawiam

dajesz fakture i gwarancje?

Napisano

niestety robiłem dotej pory auta swoje i te na sprzedaż więc niemam serwisu prowadze sklep z częsciami więc mechaniką zajmujemy się w wolnych chwilach. Zresztą zapytaj kto wygrał z aso przypadek kiedy pękł np. pasek zawsze jest na co zwalić : zatarta rolka itp. Powiem jedno o rozrząd trzeba dbać i wymieniać rolki razem z paskiem instrukcja podaje 100tyś . a ja mówie maks. 80 . Dzwonił rano do mnie znajomy ma Alfe romeo 2.0 jts pękł mu pasek z balansu właśnie i wkręcił się w rozrząd i yikes.gif. Nawet nie wiedział ze jest tam taki pasek a przejechał 180 tyś . bez zaglądania tam . Pasek z balansu wymienia sie razem z rozrządem .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.