Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamiana alternatora

Featured Replies

Napisano

Chcę zmienić alternator w moim 1,9 JTD na 140 A od Abartha i w związku z tym mam pytania do ekspertów:

1.Czy mocowania i łączenia są te same?

Alternatory w JTD mają sprzęgło jednokierunkowe, a ten który mam od Abartha ma stałe koło i tylko czterorowkowe.

2.Czy na wałek Abartha da się założyć koło jednokierunkowe sześciorowkowe?

Napisano

> Chcę zmienić alternator w moim 1,9 JTD na 140 A od Abartha i w związku z tym mam pytania do

> ekspertów:

> 1.Czy mocowania i łączenia są te same?

> Alternatory w JTD mają sprzęgło jednokierunkowe, a ten który mam od Abartha ma stałe koło i tylko

> czterorowkowe.

> 2.Czy na wałek Abartha da się założyć koło jednokierunkowe sześciorowkowe?

gdzieś na forum dawałem wymiary uchwytów, rozstaw otworów, jutro mogę zmierzyć średnicę ośki.

Napisano
  • Autor

Wydaje mi się, że 17 mm, ale pewny nie jestem. Jak masz możliwości to podrzuć.

Napisano

> Wydaje mi się, że 17 mm, ale pewny nie jestem. Jak masz możliwości to podrzuć.

17 mm, 3 x miara brana.

dla pewności.

Napisano
  • Autor

> 17 mm, 3 x miara brana.

> dla pewności.

OK. Dzięki.

Napisano
  • Autor

Dostałem używane, zapieczone sprzęgiełko, do sprawdzenia od Alfy 147 1,9 z 2001r. Pasuje do 140A idealnie. Tylko mam pytanie i może ktoś zna odpowiedź: dlaczego nie montowano sprzęgiełek w alternatorach Abartha w 2001r, tylko zwykłe koła pasowe? Czy wtedy jeszcze ich nie znano, czy może był inny powód, może nie wytrzymywały oporów?

Napisano

> idealnie. Tylko mam pytanie i może ktoś zna odpowiedź: dlaczego nie montowano sprzęgiełek w

> alternatorach Abartha w 2001r, tylko zwykłe koła pasowe? Czy wtedy jeszcze ich nie znano, czy

> może był inny powód, może nie wytrzymywały oporów?

Znać znano.Montują chyba tylko w wysokoprężnych.

Napisano
  • Autor

> Znać znano.Montują chyba tylko w wysokoprężnych.

Czyli alternator 140A, który był a benzyniaku 2,4 spokojnie mogę zamontować w 1,9 JTD i czy muszę zamontować sprzęgiełko, czy nie koniecznie ?

Napisano

> Dostałem używane, zapieczone sprzęgiełko, do sprawdzenia od Alfy 147 1,9 z 2001r. Pasuje do 140A

> idealnie. Tylko mam pytanie i może ktoś zna odpowiedź: dlaczego nie montowano sprzęgiełek w

> alternatorach Abartha w 2001r, tylko zwykłe koła pasowe? Czy wtedy jeszcze ich nie znano, czy

> może był inny powód, może nie wytrzymywały oporów?

są dwa powody

1. na wolnych "klekot" mocno skacze obrotami (pulsuje), elektronkia w regulatorze warjuje

2. istnieje ryzyko odpalenia "do tyłu" i wtedy masz jeden bieg do przodu a pieć do tyłu. pewnie to altkowi mocno nie służy, dlatego sprzęgiełko dali.

chyba.

Napisano

> są dwa powody

> 1. na wolnych "klekot" mocno skacze obrotami (pulsuje), elektronkia w regulatorze warjuje

Chodziły i chodzą bez sprzęgiełek.

> 2. istnieje ryzyko odpalenia "do tyłu" i wtedy masz jeden bieg do przodu a pieć do tyłu. pewnie to

> altkowi mocno nie służy, dlatego sprzęgiełko dali.

> chyba.

Ostatni taki,o którym słyszałem/i widziałem jak jechał na wstecznym do przodu/ to był dwusuw URSUS. grinser006.gif

Napisano

> Chodziły i chodzą bez sprzęgiełek.

nie zaprzeczam

> Ostatni taki,o którym słyszałem/i widziałem jak jechał na wstecznym do przodu/ to był dwusuw URSUS.

napisałem ..."istnieje ryzyko"... co nie znaczy ,że zaskoczy "na lewo", choć znam wiele takich przypadków gdzie sie tą "przypadłość" stosuje na codzień.

Napisano
  • Autor

> nie zaprzeczam

> napisałem ..."istnieje ryzyko"... co nie znaczy ,że zaskoczy "na lewo", choć znam wiele takich

> przypadków gdzie sie tą "przypadłość" stosuje na codzień.

Jestem już w tym temacie wiele mądrzejszy. Trochę poczytałem o tych sprzęgiełkach i spróbuję się tym podzielić.

Otóż współczesne altki są o wiele mocniejsze 90-150A to normalka, gdzie np. Fiaty 125 miały 40-45A. Teraz masy wirników są kilka razy większe, tym samym cięższe, a obudowy delikatniejsze. Dizle, a szczególnie 4 cylindrowe mają z zasady duże drgania dlatego zastosowano 2 koła dwu masowe, a do tego jeszcze duże rotory dobijały motorki Przyciskając gaz do dechy rozkręcamy wirnik do kilkunastu, kilkudziesięciu tysięcy. Przy raptownym hamowaniu rozpędzony wirnik jest hamowany przez pas i często coś pękało. Najczęściej obudowa, pasek, lub guma na dwu masowym kole pasowym. Sprzęgiełko powoduje to, że pomimo ostrego hamowania i zatrzymania silnika, a tyk samym koła alternatora, wirnik kręci się nadal, aż do zatrzymania go przez opory magnesu. Nawet przy niedużej zmianie obrotów silnika, altek kręci sie niezależnie, co eliminuje kilka procent drgań. Benzyniaki, nawet o większych pojemnościach mają prace delikatniejszą.

Czyli zakładamy 140-kę, sprzęgiełko i drive.gif

Dzięki wszystkim zainteresowanym i pozdrówka.

Napisano

> nie zaprzeczam

> napisałem ..."istnieje ryzyko"... co nie znaczy ,że zaskoczy "na lewo", choć znam wiele takich

> przypadków gdzie sie tą "przypadłość" stosuje na codzień.

Oczywiście w samochodach osobowych. hehe.gif

Wymień z jeden.

Napisano

> Oczywiście w samochodach osobowych.

jak myślałem, czepi się,

na obecną datę to osobówki Ci nie przytoczę, ale ze 2 dekady temu cos bym sobie przypomniał,

pacjent: Polonez z 1,9 Rovera

główna przyczyna było żle ustawione wyprzedzenie wtrysku.

(nie "klekot") a udawało sie odpalić na lewych obrotach "kaszlaka" i pomykał !!!

z racji byłej profesji bez problemu przytoczę "duży format", 12 garnków z apetytem na olej napedowy, stosowany w wielu produktach ruskiej zbrojeniówki, 500 kucyków w udoskonaleniach i modyfikacjach używany do dziś. (serce t-34 też 2T)

> Wymień z jeden.

obecnie to prawie każdy motorek w kadłubie okretowym, co prawda 2 T, bo łatwiej i mniej roboty ze zmiana obrotów

Napisano

,

> pacjent: Polonez z 1,9 Rovera

1.9 był Citroena a 1.4 Rovera zlosnik.gif

Napisano

> z racji byłej profesji bez problemu przytoczę "duży format", 12 garnków z apetytem na olej

> napedowy, stosowany w wielu produktach ruskiej zbrojeniówki, 500 kucyków w udoskonaleniach i

> modyfikacjach używany do dziś. (serce t-34 też 2T)

> obecnie to prawie każdy motorek w kadłubie okretowym, co prawda 2 T, bo łatwiej i mniej roboty ze

> zmiana obrotów

Przepraszam myślałem,że jesteśmy na forum samochodów i to osobowych.

Napisano
  • Autor
przytul.gif...A może by tak energię zużyć na podsumowanie i orzec: Wytrzyma li moje sprzęgiełko przy 140-ce? Do tej pory chodziło na kółku.
Napisano

> ...A może by tak energię zużyć na podsumowanie i orzec: Wytrzyma li moje sprzęgiełko przy 140-ce?

> Do tej pory chodziło na kółku.

Obstawiam,że tak.

Napisano
  • Autor

> Obstawiam,że tak.

Też tak myślę. Czekam na dosłanie klucza z Allegro i zaczynam operację. 30.GIF

Napisano

> ,

> 1.9 był Citroena a 1.4 Rovera

racja Rover dał 1,4.

co mi sie popierdaczyło niewiem.gif

Napisano

> Przepraszam myślałem,że jesteśmy na forum samochodów i to osobowych.

osobowy też dostałeś (nawet 2 szt. w pełnej gamie paliwowej), a przykłady "lewokrętów" na codzień tak dla "osłody rzeczywistości"

• 7 miesięcy później...
Napisano

ponawiam pytanie czy altek z abartha pasuje do jtd (uchwyty), bo jednoznaczna odpowiedź nie padła ??

i pytanie czy do 1,9 można wrzucić większy alternator (czy podejdzie?), np z 3,0 180A, albo z 2,4 150A ??