Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

c4 picasso skrzynia mcp

Featured Replies

Napisano

odwidział mi się 3008 zlosnik.gif

mślę teraz o c4 picasso z silnikiem 1,6 benzyna 150 km i skrzynią mcp w wersji grant (rocznik 2008,2009)

co panowie szanowni sądzą o takim wyborze? na co zwracać uwagę przy takim silniku i takiej skrzyni biegów ?

Napisano

rozpatrzeć wersję z 2.0 dieslem

benzyna to zło

Napisano
  • Autor

przeczytaj raz jeszcze i odpowiedz jak rozumiesz o co pytam ... silnika diesla mam kompletnie gdzieś i nie obchodzą żadne argumenty, interesuje mnie benzyna i nic innego

Napisano

> przeczytaj raz jeszcze i odpowiedz jak rozumiesz o co pytam ... silnika diesla mam kompletnie

> gdzieś i nie obchodzą żadne argumenty, interesuje mnie benzyna i nic innego

No to piszę ze nie warto. najgorszy z możliwych silników.

Napisano
  • Autor

no ciekawe, dopiero co mi tu pisali że ten 120 km to kicha i brać ten 150 km ...

Napisano

> no ciekawe, dopiero co mi tu pisali że ten 120 km to kicha i brać ten 150 km ...

każdy z silników montowanych w PSA na łańcuchu rozrządu to porażka. łańcuchy się naciągają napinacze psują, ślizgi wycierają.

kupno benzyny to proszenie się o kłopoty.

Napisano
  • Autor

kfa to zostane przy starym picasso chyba confused.gif a ten dwulitrowy albo 1,8 się czasem trafia jeszcze w tych modelach ?

Napisano

> przeczytaj raz jeszcze i odpowiedz jak rozumiesz o co pytam ... silnika diesla mam kompletnie

> gdzieś i nie obchodzą żadne argumenty, interesuje mnie benzyna i nic innego

to szukaj manuala smile.gif a nie MCP

Napisano

> to szukaj manuala a nie MCP

ale głównym problemem nie jest ta skrzynia (do której trzeba się przyzwyczaić) ale benzyna by BMW

Napisano

> ale głównym problemem nie jest ta skrzynia (do której trzeba się przyzwyczaić) ale benzyna by BMW

a jednak to MCP jest problemem, bez względu na to czy NoPB czy HDi

Napisano

> każdy z silników montowanych w PSA na łańcuchu rozrządu to porażka. łańcuchy się naciągają

> napinacze psują, ślizgi wycierają.

> kupno benzyny to proszenie się o kłopoty.

taki trend ostatnio, moda taka

Napisano

> odwidział mi się 3008

> mślę teraz o c4 picasso z silnikiem 1,6 benzyna 150 km

MCP to zło ... 70 kkm i zdechło sprzegło razem z jakimiś łożyskami.

Napisano

> A to MCP to jakaś dwusprzęgłówka czy eletrnicznie sterowana?

jednosprzęgłowy cyborg smile.gif

Napisano

> to pewnie jeszcze przy każdej zmianie biegów zastanawia sie na sensem życia

No masz, jakaś aktualizacja softu była bo ludzie ręcznie zmieniali łopatkami smile.gif

Napisano

> no ciekawe, dopiero co mi tu pisali że ten 120 km to kicha i brać ten 150 km ...

Nie pękaj. Jakoś dziwnym trafem ten skrajnie nieudany silnik zgarnia kolejne nagrody i jest montowany w całym szeregu pojazdów od lat.

Podobno rzeczywiście z rozrządem zdarzały się problemy przed 2010 rokiem, później coś tam poprawiono.

Równiez przy zakupie 1.6 thp szukałem opinii w necie. Epatowano mnie, również na tym forum niezliczonymi złymi opiniami na różnych forach i rzekomymi filmami na youtubie z klekoczącymi silnikami THP.

Co do opinii - ponoć na zagranicznych forach było swego czasu larum. Nie sprawdzałem tego zbyt dokładnie. Natomiast jeśli chodzi o polskie pisma motoryzacyjne i fora - to po dokładniejszym oglądzie okazało się, że większość tych opinii to powielany jeden artykuł z Auto Świata. Jeśli chodzi o niezliczone filmy na YT to znalazłem jeden.

Również na AK straszono mnie wymianą rozrządu co 50 tys. i innymi cudami na kiju.

Jak dotąd 60tys. przejechane bez problemów. trzeba uważać na poziom oleju. Przejedzie kilka tys. km bez żadnego ubytku, a kiedy jest mocno przyciśnięty i obciążony potrafi nagle sporo spalić na stosunkowo krótkim dystansie.

Co do skrzyni MCP - nie jest to jakaś kosmiczna technologia. Ja się przyzwyczaiłem. 90% jeżdże na automacie, pozostałe bawię się łopatkami.

Działa całkiem fajnie - zmiana na wyższych biegach prawie niezauważalna.

Nie twierdzę, że jest ach, och - czasami tęsknię za zwykłą wajchą - ale też nie daje powodów do strasznych narzekań.