Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A gdyby tak Legacy (2003 - 2009)?

Featured Replies

Napisano

Z wad na razie doszukałem się dwóch istotnych: 1) hałas powyżej 140 km/h; 2) zalecane ceny przeglądów w ASO o ok. 50% wyższe niż w przypadku obecnego auta. Istnienie kolejnej wady (tj. względnej ciasnoty, pomimo rozmiarów auta) będę sprawdzał na własnej skórze. do sprawdzenia na własnej skórze (względna ciasnota).

Interesują mnie silniki benzynowe, w zasadzie bez większych preferencji, aczkolwiek najsłabsza wersja (136 km) raczej odpada. Diesel raczej odpada, bo nie ma dobrej prasy.

Może ktoś się wypowiedzieć czy wyciszenie auta rzeczywiście wypada tak słabo? I czy ma więcej (lub mniej) wad?

Napisano

> Z wad na razie doszukałem się dwóch istotnych: 1) hałas powyżej 140 km/h; 2) zalecane ceny

> przeglądów w ASO o ok. 50% wyższe niż w przypadku obecnego auta. Istnienie kolejnej wady (tj.

> względnej ciasnoty, pomimo rozmiarów auta) będę sprawdzał na własnej skórze. do sprawdzenia na

> własnej skórze (względna ciasnota).

> Interesują mnie silniki benzynowe, w zasadzie bez większych preferencji, aczkolwiek najsłabsza

> wersja (136 km) raczej odpada. Diesel raczej odpada, bo nie ma dobrej prasy.

> Może ktoś się wypowiedzieć czy wyciszenie auta rzeczywiście wypada tak słabo? I czy ma więcej (lub

> mniej) wad?

Odnosnie halasu, to troche dziwne bo Outbacki sa ciche a LGC juz nie, byc moze jest roznica w wyciszeniu hmm.gif. Najlepiej jak sprawdzisz sam wink.gif.

Mitem jest, ze z racji drzwi bezramkowych jest glosniej, bo nie jest, do ok 200km/h nie ma roznicy, raz mi zaszumialo przy ok 220km/h (w D zeby nie bylo) - podobno tak bywa i raz podczas mega silnego wiatru bocznego, za kazdym razem bylo to kilka sekund.

Jak sam zauwazyles to auto jest duze na zewn i dosc ciasne w srodku tongue.gif, z racji m.in dosc sporych zwisow. Za to masz duza komore silnika gdzie wchodza motory 3.0 wink.gif i nadal nie sa upchane, wiec mechanik ma latwiej oraz jest spory bagaznik. Co do ostatniego moze na tle obecnych aut nie powala w l ale ma spora podstawe, wiec jest dlugi i szeroki ale plytki - m.in z racji sporej wneki na kolo (225/55 R17) (wchodzi zbiornik nawet 70l).

Ze slabych pkt to: kiepskie audio, malo wygodne siedzenie w wersji bez reg elektrycznej.

Z psujacych sie rzeczy: siadajacy tyl, problem nie dotyczy Outbacka, poniewaz ma nivomat. W szczegolnosci lpg moze pszyspieszyc osiadanie tylu. Padajaca dwumasa, ale przy uzywkach to zazwyczaj bedzie wyeliminowany problem, bo sie poprostu ja wyrzuca. .. i w sumie tyle. Poza tym jest to mega trwale auto.

Do ok 200-240kkm mozna sie spodziewac jeszcze wymiany/regeneracji maglownicy (koszt ok 1000zl za wymiane), gumek stabilizatora (po 30zl), tarcze (od 200zl w gore), czasem jeszcze lozysko tylnie (ok 350zl), w kombi tylnia klamka wymaga czasem przesmarowania, czasem tez pojawiaja sie zimne luty w zegarku (MY04-05)

Elektryke, elektronike, zawieszenie, naped oraz silniki te auta maja trwale.

Co do jednostek masz pelny wybor 2.0 150-165KM, 2.5 165KM, 3.0 245KM oraz 2.5T 250KM. Ja polecam 2.5, idealny silnik do lpg, w manualu nawet bedzie to jakos jezdzilo, a gratis dostaniesz reduktor i szpere.

Napisano

> Odnosnie halasu, to troche dziwne bo Outbacki sa ciche a LGC juz nie, byc moze jest roznica w

> wyciszeniu . Najlepiej jak sprawdzisz sam .

> Mitem jest, ze z racji drzwi bezramkowych jest glosniej, bo nie jest, do ok 200km/h nie ma roznicy,

> raz mi zaszumialo przy ok 220km/h (w D zeby nie bylo) - podobno tak bywa i raz podczas mega

> silnego wiatru bocznego, za kazdym razem bylo to kilka sekund.

> Jak sam zauwazyles to auto jest duze na zewn i dosc ciasne w srodku , z racji m.in dosc sporych

> zwisow. Za to masz duza komore silnika gdzie wchodza motory 3.0 i nadal nie sa upchane, wiec

> mechanik ma latwiej oraz jest spory bagaznik. Co do ostatniego moze na tle obecnych aut nie

> powala w l ale ma spora podstawe, wiec jest dlugi i szeroki ale plytki - m.in z racji sporej

> wneki na kolo (225/55 R17) (wchodzi zbiornik nawet 70l).

> Ze slabych pkt to: kiepskie audio, malo wygodne siedzenie w wersji bez reg elektrycznej.

> Z psujacych sie rzeczy: siadajacy tyl, problem nie dotyczy Outbacka, poniewaz ma nivomat. W

> szczegolnosci lpg moze pszyspieszyc osiadanie tylu. Padajaca dwumasa, ale przy uzywkach to

> zazwyczaj bedzie wyeliminowany problem, bo sie poprostu ja wyrzuca. .. i w sumie tyle. Poza

> tym jest to mega trwale auto.

> Do ok 200-240kkm mozna sie spodziewac jeszcze wymiany/regeneracji maglownicy (koszt ok 1000zl za

> wymiane), gumek stabilizatora (po 30zl), tarcze (od 200zl w gore), czasem jeszcze lozysko

> tylnie (ok 350zl), w kombi tylnia klamka wymaga czasem przesmarowania, czasem tez pojawiaja

> sie zimne luty w zegarku (MY04-05)

> Elektryke, elektronike, zawieszenie, naped oraz silniki te auta maja trwale.

> Co do jednostek masz pelny wybor 2.0 150-165KM, 2.5 165KM, 3.0 245KM oraz 2.5T 250KM. Ja polecam

> 2.5, idealny silnik do lpg, w manualu nawet bedzie to jakos jezdzilo, a gratis dostaniesz

> reduktor i szpere.

Nic dodac nic ujac no moze to ze po 2006 silnik 2.5 n/a otrzymal 173KM

Napisano

> Nic dodac nic ujac no moze to ze po 2006 silnik 2.5 n/a otrzymal 173KM

otrzymal, ale nie bylem pewny czy nie zniknal z Legacy, ale to chyba dotyczylo obecnego modelu hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Odnosnie halasu, to troche dziwne bo Outbacki sa ciche a LGC juz nie, byc moze jest roznica w

> wyciszeniu . Najlepiej jak sprawdzisz sam .

To właśnie będzie trudne, jak sądzę, właśnie ze względu na prędkość.

> Mitem jest, ze z racji drzwi bezramkowych jest glosniej, bo nie jest, do ok 200km/h nie ma roznicy,

hmm.gif Czyli jest głośno ogólnie, a nie od szyb?

> Co do jednostek masz pelny wybor 2.0 150-165KM, 2.5 165KM, 3.0 245KM oraz 2.5T 250KM. Ja polecam

> 2.5, idealny silnik do lpg, w manualu nawet bedzie to jakos jezdzilo, a gratis dostaniesz

> reduktor i szpere.

O, to mam od razu dwa pytania:

1) myślałem, że juz 2.0 165 jedzie nieźle (poniżej 10s do 100);

2) reduktor i szpera w 2.0 nie występują?

Napisano

> To właśnie będzie trudne, jak sądzę, właśnie ze względu na prędkość.

przeciez mamy juz autostrady smile.gif

> Czyli jest głośno ogólnie, a nie od szyb?

Nie,nie jest głośno (w Obk), to jest moje zdanie (w porównaniu do innyc aut klasy D) oraz moich znajomych (w tym właściciela BMW 7, który sam na to zwrócił uwagę). Podobnie jak auto było na topie to w testach dostawało "+" za dobre wytłumienie wnętrza. Niestety nie mam porównania do LGC przy wyższych prędkościach

Natomiast inni piszą, że jest głośno od szyb, więc to dementuje.

> O, to mam od razu dwa pytania:

> 1) myślałem, że juz 2.0 165 jedzie nieźle (poniżej 10s do 100);

> 2) reduktor i szpera w 2.0 nie występują?

występują w EUDM. Czy 2.0 jedzie .. to kwestia podejscia grinser006.gif, dla mnie dobrze jeździ H6, które w manuala ma coś deko ponad 6s. Na pewno słabo jeżdzą automaty, bo są wolne (ale trwałe).

Przy 2.0 (były różne wersje) trzeba rozeznać się czy przy lpg i regulacji zaworów nie trzeba wyciągac silnika jak to ma miejsce przy H6. Na pewno w 2.5 nie trzeba, bo takim zjeździłem 110kkm na lpg wink.gif

Napisano

> To właśnie będzie trudne, jak sądzę, właśnie ze względu na prędkość.

> Czyli jest głośno ogólnie, a nie od szyb?

W outbacku jest cicho, duzo ciszej niz np w konkurencyjnym xc70

> O, to mam od razu dwa pytania:

> 1) myślałem, że juz 2.0 165 jedzie nieźle (poniżej 10s do 100);

1. To jest wiertarka wiec żeby to jechało trzeba bardzo wysoko kręcić

2. To jest dohc więc regulacja zaworów = wyjęcie silnika

3. Ma wade fabryczna - bardzo czuły czujnik spalania stukowego

Niektórzy sobie z tym poradzili (zmiana czujnika + nowy soft), niektórzy z tym jezdza (dziura w obr między 2-3kobr/min)

> 2) reduktor i szpera w 2.0 nie występują?

Reduktor jest zawsze przy kombi i manualnej skrzyni. Co do szpery zalezy od silnika i rocznika

Dużo lepiej do charakteru legacy pasuje 2.5 n/a

Napisano
  • Autor

> przeciez mamy juz autostrady

Tak, ale będę kupował używane auto. Nie wiem czy będę miał szansę pojechać na autostradę.

> Przy 2.0 (były różne wersje) trzeba rozeznać się czy przy lpg i regulacji zaworów nie trzeba

> wyciągac silnika jak to ma miejsce przy H6. Na pewno w 2.5 nie trzeba, bo takim zjeździłem

> 110kkm na lpg

LPG ma dla mnie mniejsze znaczenie, bo jeżdżę mało, ale dzięki.

Napisano
  • Autor

> W outbacku jest cicho, duzo ciszej niz np w konkurencyjnym xc70

Ok, myślałem, że to dotyczyło Legacy.

> 1. To jest wiertarka wiec żeby to jechało trzeba bardzo wysoko kręcić

Nie ma problemu.

> 2. To jest dohc więc regulacja zaworów = wyjęcie silnika

Problem tylko przy LPG?

> 3. Ma wade fabryczna - bardzo czuły czujnik spalania stukowego

> Niektórzy sobie z tym poradzili (zmiana czujnika + nowy soft), niektórzy z tym jezdza (dziura w obr

> między 2-3kobr/min)

Ile to kosztuje?

Napisano

> Tak, ale będę kupował używane auto. Nie wiem czy będę miał szansę pojechać na autostradę.

> LPG ma dla mnie mniejsze znaczenie, bo jeżdżę mało, ale dzięki.

Tyle, ze 2,5 ogolne jest lepszy, lepiej sie nim jezdzi przy prorownywalnym spalaniu. 2.5 dobrze mi sie w miescie jezdzilo, bo ma dosc mocny dol, biegi mozna zapinac juz przy 2krpm nadal dynamicznie jezdzac.

Problemem moze byc jednak znalezienie ciekawego egzemplarza.

Napisano

> Ok, myślałem, że to dotyczyło Legacy.

> Nie ma problemu.

> Problem tylko przy LPG?

tak

przy LPG kontrola/regulacja jest co 50kkm (praktyka mowi ze zawory wydecvhowe wymagaja regulacji)

przy noPB kontrola/regulacja co 100kkm (praktyka mowi ze regulacja jest nie potrzebna)

przy DOHC

kontrola = nie wyciagamy silnika

regulacja = wyciaganie silnika

przy SOHC kontrona i regulacja bez wyciagania silnika

> Ile to kosztuje?

nie wiem ale pewnie malo nie jest....

Napisano
  • Autor

Byłem, obejrzałem, wsiadłem, pomacałem, ale nie jeździłem. Pierwsze wrażenia są następujące:

- auto jest niskie, ale w sumie wsiada się zaskakująco wygodnie ok.gif

- drzwi bez ramek - przy zamykaniu szyba się niepokojąco majta,

- odgłos zamykania drzwi taki, że myślałem że ich nie zamknąłem. Być może dlatego, że jak spojrzałem, żeby się upewnić, to zobaczyłem szparę między półotwartą szybą a karoserią, czego przy drzwiach bezramkowych trudno uniknąć grinser006.gif

- BARDZO ciężko chodzące sprzęgło. To normalne? icon_eek.gif

- jakośc wykonania wnętrza: "szloch gorexa" - akurat tak się składa, że auto, którym obecnie jeżdżę i to, które oglądałem mają niemal bliźniacze wskazania licznka, ale wnętrze Legacy wyglądało na bardziej zmęczone oslabiony.gif Przyciski jakby delikatniejsze, bardziej ruchome... Jak dotknąłem "amelinium" po bokach panelu centralnego (w stylu Mondeo no.gif) to wyczuwalnie się ruszało.

Oczywiście nie wiem, jaki rzeczywisty przebieg ma auto i biorę to pod uwagę ok.gif Tym bardziej, że stan lakieru też pozostawiał trochę do życzenia, ale to jest do zweryfikowania - oglądałem w bardzo ostrym słońcu niedokładnie umyty / wysuszony samochód;

- bagażnik rzeczywiście płytki i to mnie trochę martwi - w Legacy piętrowo walizek się raczej nie ustawi, może bokiem wejdą,

- ilość miejsca - raczej wystarczająca, nie odczułem ciasnoty ok.gif

- skrzynia w oglądanym egzemplarzu tylko pięciobiegowa shocked.gif Nie spodziewałem się.

Największy kłopot obecnie sprawiają mi dwie rzeczy:

1) nie wiem, na jakie mam się nastawić spalanie (mało egzemplarzy na motostat i autocentrum, więc mało wiarygodne wyniki);

2) nie wiem, jakie są "adekwatne" ceny. Na allegro auta z rocznika 2009 (czyli ostatniego roku produkcji) kosztują od 35 000 do 68 000 zł. Domyślam się, że 35000 zł to "okazja", ale czy "normalna" cena to 50 000 zł czy 60 000 zł już nie jestem w stanie określić.

Napisano

> - BARDZO ciężko chodzące sprzęgło. To normalne?

Prawdopodobnie jego końcówka. U mnie co prawda w foresterze tak się działo, gdy się kończyło. Nieprzyzwyczajony, na jeździe próbnej, miałem problemy z ruszaniem wink.gif Po wymianie jest zdecydowanie lepiej, ale nadal jest ciężej niż w innych samochodach.

Napisano

> Byłem, obejrzałem, wsiadłem, pomacałem, ale nie jeździłem. Pierwsze wrażenia są następujące:

> - auto jest niskie, ale w sumie wsiada się zaskakująco wygodnie

To porownaj sobie z Outbackiem czy Forkiem

> - drzwi bez ramek - przy zamykaniu szyba się niepokojąco majta,

Jak sie zlapie to delikatnie bedzie chodzic, nie ma cudow, ramie i ciezar swoje robia

> - odgłos zamykania drzwi taki, że myślałem że ich nie zamknąłem. Być może dlatego, że jak

> spojrzałem, żeby się upewnić, to zobaczyłem szparę między półotwartą szybą a karoserią, czego

W takim razie ja bym na to auto uwazal, drzwi powinny sie domykac idealnie i bardzo lekko, znacznue lzej niz w Passacie czy Mondeo ( z tymi akurat autami porownywalem podczas zakupowmpierwszego Obk). Inna sprawa ze podobnie jak w innych autach drzwi a wlasciwie zawiasy trzeba regulowac, ja na na 110kkm mialem regulowane dwa razy. Po regulacji jest znaczna poprawa, tyle ze w Subaru trzeba zdjemowac tapicerke zeby to zrobic.

> przy drzwiach bezramkowych trudno uniknąć

> - BARDZO ciężko chodzące sprzęgło. To normalne?

Jak w innych autach moze sie konczy, moze wymaga smarowania, itd

> - jakośc wykonania wnętrza: "szloch gorexa" - akurat tak się składa, że auto, którym obecnie jeżdżę

> i to, które oglądałem mają niemal bliźniacze wskazania licznka, ale wnętrze Legacy wyglądało

> na bardziej zmęczone Przyciski jakby delikatniejsze, bardziej ruchome... Jak dotknąłem

> "amelinium" po bokach panelu centralnego (w stylu Mondeo ) to wyczuwalnie się ruszało.

Ktos pewnie wsadzal tam lapki, jest tam 6 srub i latwo przekrecic gwint. Oczywiscie plastiki sa jakie sa, szczegolnie moze byc widac obtarcia na boczkach, ale jak to w aucie jp powinny byc dobrze poskladane a podczas jazdy powinno byc cicho. Czasem jedyniempotrafi roleta popiskiwac na dziurach ale jest na to latwy sposob

> Oczywiście nie wiem, jaki rzeczywisty przebieg ma auto i biorę to pod uwagę Tym bardziej, że stan

> lakieru też pozostawiał trochę do życzenia, ale to jest do zweryfikowania - oglądałem w bardzo

> ostrym słońcu niedokładnie umyty / wysuszony samochód;

tongue.gif, nietsety to jest problem wiele aut jets po duzych dzwonach, dlatego ja wolalem kupic uszkodzony i sam naprawiac.

> - bagażnik rzeczywiście płytki i to mnie trochę martwi - w Legacy piętrowo walizek się raczej nie

> ustawi, może bokiem wejdą,

Ale za to rozlozysty, plytkimmusi byc bomraz ze dyfer tylni dwa jak pisalem olbrzymia wneka na kolo.

> - ilość miejsca - raczej wystarczająca, nie odczułem ciasnoty

Tu sie nie zgodze tongue.gif

> - skrzynia w oglądanym egzemplarzu tylko pięciobiegowa Nie spodziewałem się.

Manual tak, automat poza h6 bedzie mial 4biegi

> Największy kłopot obecnie sprawiają mi dwie rzeczy:

> 1) nie wiem, na jakie mam się nastawić spalanie (mało egzemplarzy na motostat i autocentrum, więc

> mało wiarygodne wyniki);

Nie podales jaki silnik, wersja na forum Subaru masz obszerny watek dot spalania. Nie wiem jak w 2.0 ale 2.5 mozna zejsc do 7l wink.gif

> 2) nie wiem, jakie są "adekwatne" ceny. Na allegro auta z rocznika 2009 (czyli ostatniego roku

> produkcji) kosztują od 35 000 do 68 000 zł. Domyślam się, że 35000 zł to "okazja", ale czy

> "normalna" cena to 50 000 zł czy 60 000 zł już nie jestem w stanie określić.

35kzl to podejrzanie malo, jak ubezpieczalem swoja h6 prawie rok temu my2009 to wywalilo cene 83kzl i na taka kwote jest ubezpieczony.

Popatr na gielde na forum Subaru jest tam kilka ciekawych egzemplarzy, ceny czasem zaporowe ale potrafia sie szybko sprzedawac.

Napisano
  • Autor

> 35kzl to podejrzanie malo, jak ubezpieczalem swoja h6 prawie rok temu my2009 to wywalilo cene 83kzl

> i na taka kwote jest ubezpieczony.

> Popatr na gielde na forum Subaru jest tam kilka ciekawych egzemplarzy, ceny czasem zaporowe ale

> potrafia sie szybko sprzedawac.

Zaglądałem, ale na razie niczego co by mnie interesowało nie ma wink.gif

Napisano

> Zaglądałem, ale na razie niczego co by mnie interesowało nie ma

A czego dokladnie szukasz ?

Jest fajny Obk w Piasecznie z pl salonu.

Napisano
  • Autor

> A czego dokladnie szukasz ?

> Jest fajny Obk w Piasecznie z pl salonu.

Widziałem i nawet mi się podoba, ale szukam auta nie starszego niż 2008 / 2009 r. i z przebiegiem do 100 000 km.

Napisano

> Widziałem i nawet mi się podoba, ale szukam auta nie starszego niż 2008 / 2009 r. i z przebiegiem

> do 100 000 km.

Sam szukam Forestera/ Obk dla znajomego, moj zaprzyjazniony serwis Subaru polecil jednego Obk co jest na sprzedaz, ma kolo 70kkm My09 ale jest z Usa, byl naprawiany ale jest dobrze zrobiony i podobno jest w dobrym stanie. Jak chcesz moge poszukac namiarow.

Napisano
  • Autor

> Sam szukam Forestera/ Obk dla znajomego, moj zaprzyjazniony serwis Subaru polecil jednego Obk co

> jest na sprzedaz, ma kolo 70kkm My09 ale jest z Usa, byl naprawiany ale jest dobrze zrobiony i

> podobno jest w dobrym stanie. Jak chcesz moge poszukac namiarow.

I nie może być z USA, bo się boję komplikacji i nie może być po dzwonie zlosnik.gif

Szukam raczej Legacy, bo Outback jest droższy o kilkadziesiąt % i zdecydowanie wykracza poza mój budżet.

Napisano

> I nie może być z USA, bo się boję komplikacji i nie może być po dzwonie

> Szukam raczej Legacy, bo Outback jest droższy o kilkadziesiąt % i zdecydowanie wykracza poza mój

> budżet.

Jak uwazasz, ale nie balbym sie wersji us, poza oczywistymi roznicami w ukl metrycznym to rownie dobre auta, roznica jest jedynie w blachach i zawieszeniu.

Z czesciami nie ma problemu.

Napisano

> A czego dokladnie szukasz ?

> Jest fajny Obk w Piasecznie z pl salonu.

Rzucisz linkiem? Może być na priv