Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mocowania ISOFIX - bezmyślny projektant

Featured Replies

Napisano

Chciałem się z Wami podzielić swoją opinią na temat funkcjonalności i przydatności systemu Isofix, konkretnie w moim Fluence. Otóż postanowiłem sobie, że posadzę starszego syna na bezpiecznej podstawce z mocowaniem ISOFIX. A co, ma auto takie cudo to trza z tego korzystać. grinser006.gif Mój ojciec fundnął taką podstawkę wnukowi (ponad 100 zł), więc z mojej strony odbyło się to bezkosztowo. Idę więc do auta, mocuję, super. Zaczepy wskoczyły, podstawka umocowana stabilnie i pewnie. Mówię młodemu: wskakuj i zapinaj pasy. "Tatuś, nie da się" hehe.gif Co się nie da, pytam. Patrzę, a faktycznie konstruktor-debil wymyślił, że klamry pasów z tyłu niemal nie wystają ponad siedzisko (są bardzo głęboko umieszczone). icon_eek.gif W momencie gdy dziecko siedzi na foteliku, przechyla się nieco w lewo, aby zobaczyć gdzie jest zapięcie, wówczas szyna systemu Isofix dociska jeszcze bardziej klamrę w głąb. Po prostu nie ma już tam w ogóle miejsca. angryfire.gif Rezultat jest taki, że muszę pomagać ośmiolatkowi zapinać pasy, co nadal wymaga niezłego szarpania się. czerwona.gif Wniosek: funkcjonalność mocowań Isofix w tym aucie jest ZEROWA. Sprawdzałem w innych autach (Ford Grand C-Max, Scenic) tam to nie ma problemów (ale fotele są osobno). Musiałem więc kupić najzwyklejszą podstawkę Chicco, która lata po aucie przy każdym hamowaniu. Zdaję sobie sprawy, że sedan to nie rodzinny van, ale minimum pomyślunku ze strony producenta to chyba nie za duże wymagania. Tak się wyżalić chciałem, bo mocno mnie to wkurzyło. W mojej starej Megane II z zapięciami nigdy nie było takich jajec.

Napisano

> Chciałem się z Wami podzielić swoją opinią na temat funkcjonalności i przydatności systemu Isofix,

Jeździłem ostatnio Kia Ceed i niby samochód nowszy od mojego, niby nowocześniejszy i niby wszystko co najpotrzebniejsze ma a wrażenie takie, że wszystko po prostu jest. Nie ważne jakiej jakości, jak przyjemne i funkcjonalne, ważne by po prostu było na sztukę. Taki urok tanich samochodów. Twój Isofix pewnie też tak ma: jest i wystarczy. A że sprawdzenie przez kogokolwiek, przed decyzją o dopuszczeniu do produkcji, czy to w ogóle działa okazało się zbyt czasochłonne... Ważne, że można zaoferować produkt w cenie niższej niż konkurencja.

Napisano

> Jeździłem ostatnio Kia Ceed i niby samochód nowszy od mojego, niby nowocześniejszy i niby wszystko

> co najpotrzebniejsze ma a wrażenie takie, że wszystko po prostu jest. Nie ważne jakiej

> jakości, jak przyjemne i funkcjonalne, ważne by po prostu było na sztukę. Taki urok tanich

> samochodów. Twój Isofix pewnie też tak ma: jest i wystarczy. A że sprawdzenie przez

> kogokolwiek, przed decyzją o dopuszczeniu do produkcji, czy to w ogóle działa okazało się zbyt

> czasochłonne... Ważne, że można zaoferować produkt w cenie niższej niż konkurencja.

Niestety, takie wrażenie właśnie mam. wink.gif Nowszy model obecnie niekoniecznie jest bardziej funkcjonalny / przemyślany / niezawodny jak stary. no.gif

Napisano

> Niestety, takie wrażenie właśnie mam. Nowszy model obecnie niekoniecznie jest bardziej

> funkcjonalny / przemyślany / niezawodny jak stary.

pewnie skopiowali mocowania jeszcze z MII bo tam jest dokładnie tak samo sick.gif

Napisano

> pewnie skopiowali mocowania jeszcze z MII bo tam jest dokładnie tak samo

Miałem Megane II i powiem Ci, że faktycznie było tam to średnio pomyślane, ale we Fluence jest zdecydowanie gorzej.

Napisano

> Chciałem się z Wami podzielić swoją opinią na temat funkcjonalności i przydatności systemu Isofix, [...]

> Musiałem więc kupić

> najzwyklejszą podstawkę Chicco, która lata po aucie przy każdym hamowaniu. [...]

U mnie nawet zwykła podstawka nie pomaga bo mam z tyłu... trzy foteliki zlosnik.gif

W zasadzie jeden fotelik i dwie podstawki z oparciem. Fotelik jest na środku a poddupniki z oparciami po bokach. Też chłopaki nie dawali rady się zapiąć. Kupiłem dwie przedłużki do pasów (na allegro niestety koło 70zł za sztukę) i teraz zapięcia pasów wystają spoko między fotelami.

Tylko w moim przypadku normalnie wystające ponad kanapę też by się nie sprawdziły bo ciasno między fotelikami. Z przedłużkami jest super. Tylko trzeba sprawdzić żeby właściwą przedłużkę kupić bo są różne klamry.

Coś takiego (ma regulowaną długość): alle

Napisano

> U mnie nawet zwykła podstawka nie pomaga bo mam z tyłu... trzy foteliki

> W zasadzie jeden fotelik i dwie podstawki z oparciem. Fotelik jest na środku a poddupniki z

> oparciami po bokach. Też chłopaki nie dawali rady się zapiąć. Kupiłem dwie przedłużki do pasów

> (na allegro niestety koło 70zł za sztukę) i teraz zapięcia pasów wystają spoko między

> fotelami.

> Tylko w moim przypadku normalnie wystające ponad kanapę też by się nie sprawdziły bo ciasno między

> fotelikami. Z przedłużkami jest super. Tylko trzeba sprawdzić żeby właściwą przedłużkę kupić

> bo są różne klamry.

> Coś takiego (ma regulowaną długość): alle

Hmm, nie wiedziałem o takim wynalazku. hmm.gif Dzięki za wskazówkę. ok.gif

Napisano

> Hmm, nie wiedziałem o takim wynalazku. Dzięki za wskazówkę.

Trochę początkowo bałem się o bezpieczeństwo. Niby na metce ma jakieś napisy TUV i ISO i coś tam jeszcze. Jak obejrzałem to w sumie... no normalna sprzączka, pas i zapięcie.

Jedno kupiłem na allegro, drugie na AK z giełdy. Identyczne. Jedna klamra wchodzi wyraźnie ciężej w zapięcie (trzeba mocno nacisnąć). Druga normalnie. Nie jest to problemem bo wpięte są w zasadzie na stałe. Chłopcy do tego przypinają dopiero swoje pasy.

Napisano

A czy kolega użył zalecanego w instrukcji pojazdu modelu fotelika/podstawki? hehe.gif

Napisano

> A czy kolega użył zalecanego w instrukcji pojazdu modelu fotelika/podstawki?

Ma system Isofix, więc zalecany teoretycznie jest. zlosnik.gif Chyba, że mamy na myśli foteliki dostępne jako akcesoria w ASO, za 2 kPLN, z napisem Renault. grinser006.gif