Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszkodzona pompa wody?

Featured Replies

Napisano

Wczoraj podczas powrotu do domu zauważyłem, że wskaźnik temperatury wychylił się o 1 kreskę ponad połowę, więc pierwsze co włączyłem na maxa nawiew na gorące powietrze i przez chwile leciało gorące powietrze a po chwili zimne, a temperatura nieznacznie spadła po czym znów się zaczęła podnosić. To zjechałem na pobocze na pobliski parking i otwieram maskę, wentylator włączony, w zbiorniczku stan płynu min. przewody od strony nagrzewnicy, jeden gorący drugi letni pomyślałem, że może zapowietrzony, ale po odkręceniu odpowietrznika płyn uciekał i nie był jakoś strasznie gorący. Termostat raczej sprawny ponieważ wąż od termostatu do chłodnicy gorący, a z chłodnicy do pompy ciepły.

Jakieś propozycje po za zwaloną pompą? Jaki orientacyjny koszt pompy do MJTD 140KM? i co polecacie, albo co szło na pierwszy montaż?

Napisano

wedle Twego opisu to na 90% pompa wody, bo nie ma obiegu w ogóle. Przy naprawie pompy wody warto by zrobić rozrząd jeśli nie był robiony

Napisano

W tych silnikach pompy wody SKF miały taką wadę, że obluzowywał się wirnik na wałku. Pompa kręciła, a wirnik stał. Jak będziesz wymieniał, to proponuję omijać ten produkt. Polecam pompy Metelli i Airtex.

Napisano

> W tych silnikach pompy wody SKF miały taką wadę, że obluzowywał się wirnik na wałku. Pompa kręciła,

> a wirnik stał. Jak będziesz wymieniał, to proponuję omijać ten produkt. Polecam pompy Metelli

> i Airtex.

Tylko wytłumacz to klientowi, który chce kupić rozrząd. Ja już od jakiegoś czasu się poddałem i sprzedaje tylko ori, mam przynajmniej święty spokój. To samo jest z rolkami i rolkami w napinaczach INA, wkładają łożyska, które jako nowe mają już spory luz yikes.gif.

Napisano

> Tylko wytłumacz to klientowi, który chce kupić rozrząd. Ja już od jakiegoś czasu się poddałem i

> sprzedaje tylko ori, mam przynajmniej święty spokój. To samo jest z rolkami i rolkami w

> napinaczach INA, wkładają łożyska, które jako nowe mają już spory luz .

Napinacze INA i SKF mają przeważnie podstawkę i mechanizm od Litensa, ale ostatnio zauważyłem, że na niektórych SKF nie ma logo Litens i te napinacze mają straszne luzy. Aż boję się zakładać. Podejrzewam, że czołowe firmy zlecają już produkcję gdzie popadnie, a kontrola jakości leży i kwiczy.

Napisano

> Napinacze INA i SKF mają przeważnie podstawkę i mechanizm od Litensa, ale ostatnio zauważyłem, że

> na niektórych SKF nie ma logo Litens i te napinacze mają straszne luzy. Aż boję się zakładać.

> Podejrzewam, że czołowe firmy zlecają już produkcję gdzie popadnie, a kontrola jakości leży i

> kwiczy.

W rolkach i napinaczach INA są własnie łożyska Litensa, jednak obok napisu "Litens" jest napis "China" i mają koszmarne luzy.

Napisano

przy 2 wymianie rozrzadu wymienilej juz pompe pomimo tego ze byla w stanie bdb, zmienilem na DOLZ i bez zadnej awari od 40 tysi grinser006.gif,

dodam ze oryginalna nie miala zadnych luzow itp.

Napisano

Ja robilem rozrzad to all dalem OE i swiety spokoj. Cena nie jest dramatyczna to po co kombinowac.